Propunerile de concediere a unui nou val de angajaţi de la stat, de îngheţare a pensiilor şi de eliminare a bonusurilor salariale şi a subvenţiilor de încălzire sunt incluse în varianta finală a scrisorii către Fondul Monetar Internaţional, aprobată ieri de Guvern.
Aproximativ 74.000 bugetari ar urma să fie concediaţi până la sfârşitul anului, pe lângă cei 27.000 disponibilizaţi deja. Alţi 15.000 de angajaţi trebuie să plece din sistemul de stat în 2011. Bugetarii care îşi vor păstra locul de muncă nu vor mai primi cel de-al 13-lea salariu şi prime de vacanţă. „Dat fiind că vor exista noi concedieri de cel puţin 15.000 de bugetari până la finele anului 2011, măsurile vor lăsa loc pentru a acorda o majorare modestă a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, în condiţiile îndeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzând toate formele de compensaţii, dar excluzând contribuţiile de asigurări sociale pentru militari)”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie.
Salariile de la stat, corelate cu cele din privat
În ceea ce priveşte legea salarizării unitare, Guvernul a promis FMI că aceasta va include mai puţine sporuri, va introduce un sistem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat şi vor fi legate de responsabilităţile angajatului la locul de muncă şi de calificare. Legea va introduce o limită de 30% a cheltuielilor de personal, altele decât cele cu salariile faţă de totalul cheltuielilor de personal, şi va limita sporurile individuale pentru personalul civil, plăţile de „stimulente” urmând să fie tratate ca sporuri, mai este indicat în document. România a luat deja măsuri dure de austeritate: majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a majorităţii beneficiilor sociale, dar şi continuarea disponibilizărilor, prin concedierea a 74.000 de angajaţi.
Pierderi limitate pentru companiile de stat
Guvernul s-a angajat de asemenea faţă de FMI că pierderile celor zece companii de stat monitorizate, fără subvenţii, taxe şi dobânzi, vor fi limitate în acest an până la trei miliarde lei, la sfârşitul lunii septembrie şi până la patru miliarde lei (930 milioane de euro), la finele lunii decembrie. Ţintele pentru ultimele două trimestre ale acestui an în ceea ce priveşte limitarea pierderilor companiilor de stat monitorizate au fost incluse în memorandumul tehnic ataşat scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Lista companiilor monitorizate cu FMI, cărora li se vor aplica aceste limite de pierderi, cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare. Executivul a promis Fondului Monetar Internaţional că va creşte tarifele practicate de zece companii publice care înregistrează cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Călători şi CFR Marfă, Termoelectrica, Metrorex şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Conducerea Ministerului Transporturilor a anunţat, la începutul lunii septembrie, că CFR Călători şi Metrorex vor majora tarifele cu 8%, la 15 septembrie.