Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa a înregistrat în perioada 1 iunie-30 august un număr de 12.546 solicitări. Dintre acestea, 8.537 au venit din partea turiştilor şi 4.009 de la localnici.
În vara aceasta, medicii de la SAJ Constanţa au avut cu o mie de solicitări mai mult faţă de anul precedent.Tulburările digestive simple şi sindroamele febrile au fost cele mai frecvente diagnostice pe care le-au pus ambulanţierii vara aceasta. Cele mai multe cazuri au fost în staţiunea Eforie, aproximativ 25 pe noapte. Numărul de înecaţi a ajuns anul acesta la 32, însă şapte dintre ei şi-au găsit sfârşitul în canal la Ciobanu, alţii la Medgidia sau în alte zone ale judeţului. Din cei 25 de înecaţi, au fost salvaţi 12. „Cei mai mulţi înecaţi i-am avut în luna iulie”, a declarat şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, dr. Vasile Popescu.
Lipsă de personal
Cadrele medicale au avut de-a face în zilele de vârf de sezon chiar şi cu 610 solicitări, cu mult peste media obişnuită. Şi, deşi efectivele au fost cu 15% mai mici faţă de anul trecut, au încercat să nu depăşească timpul mediu în cazul unei urgenţe majore, respectiv 14 minute. „Ne-am descurcat foarte greu pentru că unii s-au pensionat, alţii au plecat să lucreze în străinătate. Problema este că la fiecare şapte oameni pensionaţi, am reuşit să angajăm unul”, a mai spus dr. Popescu. Chiar în ultima lună au mai plecat trei persoane să lucreze peste hotare. Luna aceasta încă o asistentă a anunţat că vrea să plece. „Toţi au plecat din cauza salariilor mici”, a completat şeful Ambulanţei. În plus, oamenilor care au lucrat toată vara la foc continuu acum trebuie să li se dea până la 30 de libere, asta pentru că de ceva timp nu se mai plătesc orele suplimentare. „Noi pe timpul verii n-am dat concedii decât în situaţii excepţionale. Acum este o perioadă de concedii şi lucrăm cu echipajele la limită”, a precizat Popescu.