4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Toamna, sezonul joburilor

Toamna, sezonul joburilor

Anotimpul în care „se numără bobocii” este atât o perioadă de reacomodare la locul de muncă după concediu, cât şi o bună oportunitate de găsire a unui job, pentru că departamentele de resurse umane îşi intensifică recrutările.

După o vară în care piaţa muncii a stagnat în privinţa angajărilor, managerii de resurse umane sunt deschişi la a încheia cât mai multe contracte în această perioadă. Târgurile de joburi, dar şi anunţurile de oferte sunt exemplele care demonstrează acest fapt. „Tradiţional, toamna se recrutează mult mai activ decât în restul anului. Practic, aceasta este perioada de vârf a recrutărilor într-un an”, consideră Larisa Şerban, project manager la Catalyst Recruit­ment Solutions. Mai mult, Şerban adaugă faptul că, spre deosebire de primăvară, când focusul companiilor este pe studenţi, toamna acestea se focalizează în special pe atragerea specialiştilor.

Se caută specialişti în IT

Majoritatea angajatorilor se uită spre profesionişti din domeniile tehnic, IT, consultanţă şi BPO (Business Process Out­sourcing – n.r.). De exemplu, conform site-urilor celor mai mari multinaţionale din sectorul IT, precum HP, Dell şi Microsoft, la ora actuală sunt peste 120 de locuri de muncă disponibile pentru filialele lor din România. „Oportunităţile din această toamnă vor acoperi zonele de IT&C – programare, consultanţă, suport IT – , consultanţă, cu poziţii pe economic şi juridic, BPO, cu poziţii pe contabilitate, achiziţii adresate în mare parte vorbitorilor de limbi străine, precum şi bunuri de larg consum, cu joburi în departamente de marketing, finanţe, logistică”, explică Larisa Şerban.

O mare parte din joburile vacante din aceste sectoare va fi ofertată şi la târgurile de joburi. Spre exemplu, „Angajatori de Top” va avea loc în toamna aceasta pe 22 şi 23 octombrie, unde vor fi prezente companii care vor oferi atât locuri de muncă, cât şi internship-uri în domeniile amintite mai sus. „În această toamnă, la «Angajatori de Top» sunt aşteptaţi peste 75 dintre cei mai activi angajatori, companii mari, care vor oferi oportunităţi reale de dezvoltare”, susţine reprezentanta Catalyst.

Probleme cu adaptarea

Cei pentru care căutarea unui loc de muncă nu mai este o problemă se confruntă, în schimb, cu readaptarea la programul şi sarcinile de lucru dacă tocmai s-au întors din concediu. Chiar dacă pentru început eficienţa nu este conformă cu aşteptările superiorului, după câteva zile, productivitatea creşte considerabil. „S-a constatat că, după o perioadă de concediu de circa o săptămână, la revenirea la lucru randamentul angajatului creşte în medie cu 25-30%”, precizează Cristina Toma, career coach la Zona Wellness. Corina Oprea (32 de ani) spune că în primele zile de după o vacanţă petrecută la munte a fost nevoită să se organizeze mai mult faţă de cum o făcea înainte, pentru că nu putea ţine sub control activităţile de la job. „Aveam impresia că lucrez dublu şi că programul nu se mai termină. Nu reuşeam să mă concentrez cum mi-aş fi dorit”, ne-a mărturisit Oprea, care a trecut peste această perioadă scriindu-şi toate sarcinile pe o foaie, pe care le debifa când le îndeplinea.

Agenda, soluţia salvatoare

Şi Cristina Toma recomandă să notăm în agenda de lucru tot ce ţine de locul de muncă, pentru că astfel cunoaştem mai bine primele responsabilităţi care ne vor aştepta. „Este foarte util să vă notaţi în agendă la ce mail-uri trebuie să răspundeţi în ordinea priorităţilor, dacă aveţi de întocmit rapoarte, ce activităţi aveţi de desfăşurat, precum şi care sunt solicitările apărute în intervalul concediului”, specifică Toma. Mai mult, pauzele trebuie să facă şi ele parte din activităţi şi să nu uităm momentele frumoase petrecute din vacanţă. „În prima săptămână de lucru acordaţi-vă şi mici pauze de ­câte cinci minute la fiecare 50 de minute/o oră lucrate, inter­acţio­naţi cu colegii şi reme­mo­raţi momentele plăcute petrecute în concediu”, conchide Cristina Toma. 

 

Domenii cu locuri de muncă vacante

IT&C;

Contabilitate, finanţe, bănci;

Inginerie;

Client Service;

Vânzări;

Achiziţii şi logistică;

Marketing;

Juridic;

Asigurări;

Consultanţă;

Resurse Umane.

Sursa: Catalyst

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Vot istoric: Alegeri prezidențiale în Republica Moldova și referendum pentru viitorul european

Zeci de mii de moldoveni vor vota și din România, unde sunt deschise 16 secții de votare Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00,...

Maia Sandu: Țara mea, Moldova, e următoarea țintă a Rusiei

Vladimir Putin e hotărât să ne zdrobească tânăra democrație, iar dacă Ucraina va cădea va continua cu noi, a afirmat Maia Sandu Preşedinta pro-occidentală Maia...
Ultima oră
Pe aceeași temă