-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Copșa Mică a ajuns pe jos în Capitală. De ce...

Primarul din Copșa Mică a ajuns pe jos în Capitală. De ce a mers edilul 320 de kilometri

Primarul din Copşa Mică, Tudor Mihalache, a ajuns în Bucureşti, vineri, după ce a mers pe jos 320 de kilometri. El a făcut nu mai puțin de 11 zile, pentru a cere Ministerului Mediului să achite datoriile către firma care a lucrat la introducerea apei şi canalizării în localitate.

Acesta a fost întâmpinat, la intrarea în Bucureşti, de preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi de parlamentari PNL şi USR de Sibiu.

Cea de-a două etapă este întâlnirea cu autorităţile din Bucureşti şi este catalogată drept "mai grea" decât drumul pe care l-a făcut.

"Cred că această va fi mai grea, pentru că mă voi întâlni cu reprezentaţii Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Ministerului Mediului şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, de la care trebuie să obţin sprijinul necesar finalizării proiectului de apă şi canalizare pentru care am pornit în pelerinajul acesta", a mai arătat primarul, potrivit news.ro.

"A mers pe jos 320 de kilometri, timp de 11 zile. De dimineaţă până seară a străbătut, localitate cu localitate, drumul de la Copşa Mică pans la Bucureşti, într-o acţiune disperată de a atrage atenţia Guvernului şi a opiniei publice asupra problemelor cu lipsa apei potabile cu care se confruntă locuitorii din Copşa Mică, de mai bine de 10 ani. Am fost să îl întâmpin pe primarul nostru, Tudor Mihalache, şi să îi transmit solidaritatea conducerii PNL cu locuitorii din Copşa Mică. Nădăjduiesc că această formă extremă de protest îl va determina pe ministrul Mediului să iasă din starea de indolenţa şi nepăsare şi va acordă finanţarea necesară pentru finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canal", a scris, la rândul sau pe Facebook, Ludovic Orban.

Primarul Mihalache a solicitat audienţe la mai multe instituţii, iar Ministerul Mediului i-a confirmat că va fi primit în dată de 3 octombrie, la ora 10.00.

"Voi avea ocazia să expun problema apei la Ministerul Mediului, sper, cu doamna ministru de faţă", a mai spus primarul din Copşa Mică.

Primarul Daniel Tudor Mihalache, nemulţumit de faptul că instituţia ar putea avea conturile blocate pentru că Ministerul Mediului nu a plătit lucrările de apă şi canalizare, a pornit, în 18 septembrie, pe jos până la Bucureşti, dorind să atragă atenţia asupra localităţii sale.

Edilul spune că a făcut de mii de ori drumul până în Capitală cu maşină, dar nu a rezolvat nimic. Primăria are datorii uriaşe şi riscă blocarea conturilor din această cauza. Daniel Mihalache spune că ceea  ce face nu este un protest, vrea însă că autorităţile din România să înceapă să nu mai funcţioneze "aberant" şi să nu mai pună beţe în roate.

Ideea i-a venit primarului urmărind pelerinii care fac anual El Camino, celebrul drum către Santiago de Compostela, al treilea mare pelerinaj creştin, după cele spre Ierusalim şi Roma.

"Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înţeles cât de importantă este apă potabilă în secolul XXI. Acum voi face din nou acest drum pe jos, într-un pelerinaj, pentru că autorităţile să ne permită să avem o viaţă normală. Prin acest marş doresc să atrag atenţia guvernelor şi instituţiilor să respecte legile şi angajamentele, judecătorilor să fie responsabili şi preşedintelui să se garanteze că sistemele acestea funcţionează normal şi logic, nu aberant", spune Daniel Tudor Mihalache.

Totul a pornit de la o Ordonanţă de Guvern, din 2007, care stipula introducerea apei şi canalizării din fonduri guvernamentale în două oraşe puternic afectate de poluare: Copşa-Mică şi Zlatna.

Astfel, Ministerul Mediului a contractat lucrările pentru reţeaua de apă-canalizare, angajându-se că va plăti integral lucrările, însă, până în prezent, a plătit aproximativ 50% din banii pe care îi datorează constructorului, deşi acesta a efectuat lucrările aproape în totalitate.

Firma a acţionat în judecată Primăria Copşa-Mică şi a câştigat, existând o sentinţa definitivă care obligă la plata a 700.000 de lei, bani pe care Primăria nu îi are.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă