6.3 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBanii sau viaลฃa!

Banii sau viaลฃa!

Mihnea Ionescu, ลŸeful secลฃiei Sport a TVR, a fost ameninลฃat cu moartea dacฤƒ nu scoate toลฃi banii de cฤƒtre un localnic din oraลŸul sud-african Cape Town.

Ecourile Cupei Mondiale la fotbal din Africa de Sud încฤƒ nu s-au stins pentru multฤƒ lume, deลŸi competiลฃia s-a încheiat de ceva vreme. Printre cei care încฤƒ nu s-au trezit din visul sud-african se numฤƒrฤƒ ลŸi Mih­nea Ionescu, redactorul-ลŸef al departamentului Sport al TVR 1, unul dintre cei patru comen­tatori care au transmis meciurile Mondialului în direct de la faลฃa locului.

Amintirile despre competiลฃie sunt încฤƒ vii în mintea jurnalis­tului, mai ales cฤƒ abia acum poate povesti relaxat despre faลฃa nepriete­noasฤƒ a acesteia ลŸi cum a trecut pe lângฤƒ moarte fฤƒrฤƒ sฤƒ-ลŸi dea seama.

Avertizฤƒri la plecarea din ลฃarฤƒ

Cu câteva luni bune înainte de plecarea spre Africa de Sud, comentatorii TVR Narcis ลželaru, Marian Olaianos, DragoลŸ Bocanaciu ลŸi Mihnea Ionescu au avut o întâlnire, de lucru sฤƒ-i spunem, cu Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în ลฃara gazdฤƒ a Cupei Mondiale. Acesta le-a povestit de toate, ลŸi bune, ลŸi mai puลฃin bune, despre ลฃara cunoscutฤƒ drept una dintre cele mai periculoase din cauza conflictelor interetnice. Printre altele, diplomatul i-a avertizat asupra zonelor pe care ar trebui sฤƒ le evite în oraลŸele unde au de comentat. I-a sfฤƒtuit sฤƒ nu poarte la vedere brฤƒลฃฤƒri sau ceasuri de valoare la mâini, lanลฃuri groase de aur la gât sau alte bijuterii care ar putea atrage atenลฃia, sฤƒ meargฤƒ de regulฤƒ cu autobuzele acreditate ลŸi în general sฤƒ nu se aventureze pe jos, pentru cฤƒ în Africa de Sud circulฤƒ o vorbฤƒ: „Albii nu prea circulฤƒ cu trenul”. Diplomatul i-a liniลŸtit însฤƒ, confirmând faptul cฤƒ gazdele au mobilizat un numฤƒr uriaลŸ de forลฃe de ordine care sฤƒ asigure paza.

Mici inconveniente

Cu toลฃii au plecat în gând cu sintagma clasicฤƒ „nu mi se poate întâmpla tocmai mie ceva”. La fel ca ลŸi colegii sฤƒi, ลŸeful Sport TVR 1 a plecat destul de relaxat spre Cape Town, de unde a co­mentat cele mai multe meciuri.

Odatฤƒ ajuns la destinaลฃie, au început sฤƒ aparฤƒ mici probleme, dar de obicei inerente la o com­petiลฃie de asemenea amploare. Autobuzele care transportau ziariลŸtii nu respectau programul ลŸi veneau ori foarte devreme, ori foarte târziu; clima era extrem de ciudatฤƒ, cu temperaturi ex­trem de ridicate ziua, mai ales dacฤƒ era soare, ลŸi foarte coborâte seara; pentru a ajunge la locul pentru comentatori urca ลŸase etaje cu liftul ลŸi apoi încฤƒ unul pe scฤƒri ลŸi aลŸa mai departe. Una peste alta însฤƒ, atmosfera era frumoasฤƒ ลŸi te împingea sฤƒ nu ลฃii seama de toate avertizฤƒrile primite la plecarea din ลฃarฤƒ.

Nici un poliลฃist nu i-a sฤƒrit în ajutor

AลŸa se face cฤƒ, dupฤƒ meciul Coreea de Nord-Portugalia, care s-a încheiat pe la orele prânzului, cum autobuzul oficial nu sosea, jurnalistul s-a alฤƒturat unui grup de portughezi ลŸi a plecat spre un restaurant din centrul oraลŸului cu mijloacele locale de transport în comun.

La un moment dat, rฤƒmas singur în cฤƒutarea unui loc unde sฤƒ ia masa, comentatorul TVR a vฤƒzut un localnic de culoare, îmbrฤƒcat destul de ponosit, care s-a îndreptat direct spre el. „«Dacฤƒ nu vrei sฤƒ fac o crimฤƒ,
dฤƒ-mi toลฃi banii pe care îi ai la tine», a spus tipul calm, cu acelaลŸi ton cu care mi-ar fi cerut o ลฃigarฤƒ”, ne-a povestit Mihnea Ionescu la câteva sฤƒptฤƒmâni dupฤƒ revenirea sa în ลฃarฤƒ.

„I-am zis sigur pe mine: omule, eลŸti sonat! Sunt sute de poliลฃiลŸti în jur care te vor imobiliza înainte sฤƒ apuci sฤƒ faci vreo miลŸcare. Tipul, deloc impresionat de vorbele mele, mi-a spus privindu-mฤƒ calm în ochi: cred cฤƒ tu eลŸti nebunul ลŸi nu ลŸtii ce vorbeลŸti! Iritat am început sฤƒ strig, «police, police!», cฤƒutând din ochi un poliลฃist. La fel de calm cum m-a abordat, negrul mi-a întors spatele ลŸi a plecat liniลŸtit, lฤƒsându-mฤƒ pe  mine sฤƒ strig dupฤƒ poliลฃie. Abia dupฤƒ ce am vฤƒzut cฤƒ, în ciuda strigฤƒtelor mele destul de disperate, n-a apฤƒrut nici unul dintre miile de poliลฃiลŸti care miลŸunau peste tot, mi s-au tฤƒiat picioarele, iar prin minte au început sฤƒ mi se perinde tot felul de scenarii”, ลŸi-a încheiat povestea Mihnea Ionescu, al cฤƒrui chef de plimbฤƒri solitare pe jos prin oraลŸ s-a spulberat instant dupฤƒ acel incident.  

 

„Atacat” de japoneze

„Pericolele” nu l-au ocolit pe Mihnea Ionescu nici la postul de comentator. Pentru cฤƒ nu avea douฤƒ – trei gฤƒrzi de corp la fel ca Jürgen Klinsmann, care a comentat pentru postul german RTL, în timpul meciului Franลฃa – Uruguay, ลŸeful Sport TVR 1 a fost „atacat” de câteva japoneze. Dornice sฤƒ se fotografieze la masa de comentator, asiaticele au sฤƒrit peste cordonul care separa zona mass-media de public ลŸi, în dorinลฃa de a obลฃine poze cât mai spectaculoase, au început sฤƒ îi amestece hârtiile sau sฤƒ-l îmbrฤƒลฃiลŸeze, în ciuda încercฤƒrilor „disperate” ale jurnalistului de a scฤƒpa de ele.

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ