Învăţarea unei limbi străine este dificilă, mai ales dacă faci asta singur, folosind cărţi sau programe pe computer, pentru că cel mai important este să te descurci în situaţii reale. Tocmai de aceea, pe Internet au început să apară tot mai multe site-uri care îţi permit să exersezi o anumită limbă cu vorbitori nativi, gratis sau contra unei sume modice de bani, potrivit ziarului New York Times.
Livemocha.com este un site care combină o reţea socială cu un portal educativ, oferind lecţii pentru 38 dintre cele mai comune limbi umane. Platforma ajută oamenii din toată lumea să înveţe alte limbi străine, postând mesaje pe Internet, care apoi sunt corectate de ceilalţi utilizatori.
Primele lecţii sunt gratuite, dar deblocarea unor opţiuni suplimentare necesită o taxă, care începe de la zece dolari pentru un set de lecţii, sau un acord prin care te învoieşti să corectezi munca altora. Lecţiile sunt sub formă de teste, înregistrări audio sau eseuri scrise şi vorbite.
Michael Schutzler, preşedintele executiv al Livemocha, spune că avantajul site-ului este că poţi să exersezi cu o persoană reală. „Chiar şi atunci când ai făcut ani de cursuri de spaniolă, de exemplu, nu ai suficient de multă încredere în tine încât să intri într-un bar şi să porţi o conversaţie cu un spaniol”, a spus el.
Livemocha oferă şi tot felul de jocuri pe care le găseşti pe alte reţele sociale, cum ar fi Facebookul. În plus, primeşti puncte sau medalii atunci când ajuţi o persoană să înveţe o anumită limbă, dar şi când te descurci bine la anumite activităţi de învăţare, vizibile pe pagina ta de profil. Site-ul intenţionează chiar să ajute colaboratorii serioşi să devină meditatori plătiţi.
115 limbi străine din care poţi alege
Nu toate serviciile de învăţare a limbilor străine online sunt însă la fel de bine organizate. Spre exemplu, mylanguageexchange.com are listate persoanele care ştiu o anumită limbă şi sunt dispuse să îi înveţe pe ceilalţi. Oricine poate căuta prin baza de date, dar numai membrii, care plătesc 24 de dolari pe an, pot trimite un mail unui alt utilizator.
Fondatorii site-ului susţine că au mai mult de 1,5 milioane de membri, care studiază 115 limbi. Fiecare persoană care vrea să beneficieze de serviciile Mylanguageexchange trebuie să îşi facă un profil pe site, cu o scurtă descriere, vârsta, oraşul şi despre ce ar vrea să vorbească. Cererea foarte mare este pentru conversaţiile în limba engleză.
Maria, în vârstă de 40 de ani, s-a născut în Spania, dar locuieşte în Franţă, aproape de regiunea Bordeaux. Vrea să îşi îmbunătăţească engleza şi să îşi găsească un job în vânzări. Serge, un pensionar parizian, studiază genealogia şi vrea să înveţe engleza, spaniola şi suedeza.
„Site-ul nostru atrage mulţi cursanţi serioşi. În plus, sunt parteneri de studiu eficienţi, lucru care atrage alţi utilizatori în comunitatea noastră”, a spus Dan Yuen, unul dintre fondatorii MyLanguageExchange.com, în 2000.
Există şi alte variante online de învăţare a limbilor străine, dar cu mai puţine resurse. RhinoSpike.com este un portal care găzduieşte înregistrări audio realizate de vorbitori nativi. Oricine poate posta un text sau o înregistrare. Aproape 2500 de înregistrări au fost postate de la deschiderea site-ului, în martie anul acesta.
2-în-1: studiu şi distracţie
RosettaStone.com, GermanPod101.com, ChinesePod.com şi un număr surprinzător de alte site-uri se întrec în a oferi lecţii şi meditaţii cursanţilor din toată lumea. Unele site-uri, precum UsingEnglish.com, englishcafe.com sau englishbaby.com, oferă posibilitatea exersării limbii engleze, dar şi de postare de poze şi interese, la fel că un serviciu de matrimoniale online.
Dacă nu vrei să te înscrii pe un site sau să plăteşti taxa anuală, poţi exersa o limbă străină mai simplu de atât, intrând, de exemplu, pe forumurile Skype şi sunând gratis vorbitorii nativi. Calitatea unei convorbiri întâmplătoare pe Internet poate varia destul de mult, dar în general este mai relaxată decât într-o situaţie reală, cum ar fi în baruri, magazine sau alte locuri publice.
Orlando R. Kelm, profesor la Universitatea din Texas, Austin, care foloseşte Livemocha în cursurile sale, spune că o discuţie în scris, pe chat, este de cele mai multe ori mai uşoară decât o conversaţie la telefon. „De obicei, oamenii se descurcă mai bine în scris decât în vorbire, în cazul unei limbi straine”, a spus Kelm.
Totuşi, Kelm este de părere că astfel de interacţiuni online îţi oferă un bagaj lingvistic pe care nu îl poţi obţine din cărţi sau dintr-un program pentru calculator. „Atunci când ştii că faci un exerciţiu şi îl arăţi celorlalţi membri, când ştii că alţii se vor uita la munca ta şi o vor comenta, eşti mult mai atent, dar şi mai determinat să te descurci cât mai bine”, a spus Kelm.