-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialSuperalimentele care îţi protejează sănătatea

Superalimentele care îţi protejează sănătatea

De cele mai multe ori, este evident dacă anumite alimente sunt sănătoase sau nu. Cei mai mulţi oameni ştiu că este bine să mănânce o salată sau un măr şi că un cheeseburger le face rău. Nu este un lucru simplu să recunoşti mâncărurile foarte sănătoase, cunoscute sub numele de „superali­mente”, potrivit revistei Forbes. Acestea previn bolile şi, în plus, te ajută să îţi menţii tinereţea şi vitalitatea.

Ciocolata

Cacaoa este un ali­ment-minune, deoarece con­ţine acizi Omega 3, care reduc riscul afecţiunilor cardiace, magneziu, fier şi feniletilamină, fiind cunoscută pentru îmbunătăţirea stării de spirit. Totuşi, orice ciocolată care are mai puţin de 70% cacao are o valoare nutritivă foarte mică, deci alegeţi varianta amăruie.

Mierea de hrişcă

Mierea brună, precum cea de hrişcă, neutralizează nivelul de zahăr din sânge, este antiinflamatoare şi conţine antioxidanţi care îmbunătăţesc funcţiile inimii şi ale creierului. De asemenea, are proprietăţi antibacteriene.

Avocado

Acest fruct untos este foarte bogat în grăsimi monosaturate, adică nu înfundă arterele. Avocado este bogat în potasiu, care reduce tensiunea arterială, vitamine B, care menţin pielea sănătoasă şi tonusul muscular, vitamina E, bună împotriva bolilor cardiovasculare, şi vitamina K, eficientă pentru sănătatea oaselor. În plus, conţine fibre, care contribuie la o bună digestie a alimentelor.

Dovleacul

Folosit de obicei ca umplu­tură dulce la plăcintă, dovleacul este foarte nutritiv. Conţine carotenoide, antioxidanţi care împiedică deteriorarea celulelor, luteină şi zeaxantină, care protejează împotriva cataractei şi a degenerării maculare, o afecţiune oculară care poate duce la orbire.

Ceaiul negru

Ceaiul negru, popular în Occident, conţine teaflavină şi tearubigină, care sunt eficiente în prevenirea demenţei şi scăderea colesterolului.

Ouăle

Un ou conţine doar 1,5 grame de grăsimi saturate. În plus, are vitamina D, care face oasele puternice, colină, un nutrient care menţine sănătatea creierului şi a ­inimii, sulf şi alte minerale, ­foarte bune pentru a avea păr şi unghii puternice.

Scorţişoara

Acest condiment dulceag ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge şi este eficient în curele de slăbire. De asemenea, este antiinflamator, ceea ce înseamnă că întârzie procesul de îmbătrânire.

Pasta de tomate

Pasta fără sare sau cu con­ţinut scăzut are cea mai ma­­re concentraţie de lico­pen, comparativ cu roşiile ­proaspete sau cu alte pro­­­­­duse pe bază de roşii. Substanţele conţinute de aceste legume subţiază sângele şi protejează împotriva can­cerului de prostată.

Afinele

Afinele, congelate sau proas­pete, sunt sănătoase, pentru că au vitamina C şi antioxidanţi. În plus, cercetările au arătat că măresc numărul de celule din creier responsabile cu memoria.

Wasabi

Hreanul japonez, un condiment consumat adesea cu sushi, are mai multe beneficii pentru sănătate: previne ulcerul, cariile, astmul. 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...
Ultima oră
Pe aceeași temă