Franţa consideră că România nu poate adera la spaţiul european de liberă circulaţie sau zona Schengen din cauza modului deficitar în care Bucureştiul acţionează pentru integrarea socio-economică a romilor şi a ineficienţei în combaterea reţelelor infracţionale transfrontaliere.
Secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat ieri, la France Info, că România nu poate intra în martie anul viitor în spaţiul Schengen, în condiţiile în care primeşte 20 de miliarde de euro de la UE în perioada 2007-2013, dar nu face nimic pentru inserţia socială a romilor.
„De la extinderea (UE – n.n) către Europa de Est, am descoperit că există în Europa 11 milioane de romi care trăiesc în situaţii scandaloase, câteodată inumane, în ţările lor de origine: copii nu sunt şcolarizaţi, se dezvoltă separat, la marginea oraşelor şi satelor, şi deci nu fac parte din sistemul economic. Inserţia nu se face, cu toate că Europa acordă o mulţime de bani”, a spus Lellouche. Vădit vexat, oficialul francez a ţinut să arate că, din cauza creşterii constante a ratei criminalităţii în rândul acestor imigranţi, anul acesta a fost de două ori în România şi tot de atâtea ori premierul român Emil Boc i-a promis ca va numi un secretar de stat pentru integrarea „propriilor cetăţeni”. „Acest lucru nu s-a făcut.”
Lellouche s-a arătat nemul¬ţumit şi de modul în care România combate infracţionalitatea transfrontalieră pe teritoriul ei. El a observat că, „în ciuda programelor noastre de inserţie”, foarte puţini dintre romii veniţi în Franţa aleg să se integreze pentru că sunt organizaţi în reţele infracţionale coordonate din ţările de origine. Aşa cum a arătat oficialul din Hexagon, cu toate că România a trimis la Paris patru ofiţeri care ajută la dezmembrarea acestor reţele formate de cele mai multe ori din tineri şi copii, „şefii acestor mafii trăiesc confortabil în România”. „Asta trebuie să înceteze!”, a afirmat oficialul francez, apreciind că situaţia imigranţilor abuzaţi afectează imaginea României şi a UE. În aceste condiţii, a spus Lellouche, România şi Bulgaria nu vor putea adera în martie la spaţiul Schengen „fără garanţii precise” şi că UE va trebui să vadă „unde se duc banii europeni” alocaţi pentru integrarea minorităţilor.
Intervenţia în presă a lui Lellouche a avut loc la numai o zi după ce acesta a avut o discuţie tensionată cu şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, în Consiliul miniştrilor de Externe ai UE. Lellouche, susţinut şi de alţi miniştri de Externe, a cerut ca tema nediscriminării să nu mai fie o scuză pentru lipsa de integrare a romilor la nivel naţional, în timp ce Baconschi a insistat că integrarea acestei minorităţi are nevoie de o abordare la nivel european. În privinţa infracţionalităţii, Ba¬conschi a declarat că România nu acceptă incriminarea unor grupuri etnice, pentru că „infracţiunile sunt comise cu titlu individual”. În februarie anul acesta, după o vizită a aceluiaşi Lellouche, ministrul de Externe român şi-a atras acuzaţii de rasism după ce a declarat că „avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate (…), în special în rândul comunităţilor cetaţenilor români de etnie romă”.