4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportCurtea de Conturi, acaparată de pesediști. Cine este Mihai Busuioc și care...

Curtea de Conturi, acaparată de pesediști. Cine este Mihai Busuioc și care sunt legăturile lui cu Liviu Dragnea

Mai mulți apropiați ai lui Liviu Dragnea au fost plasați în poziții cheie în fruntea Curții de Conturi, instituția care verifică modul în care sunt cheltuiți banii publici.

Mihai Busuioc a fost votat, miercuri, de Parlament președinte al Curții de Conturi. Nicu Marcu a devenit vicepreședinte al aceleiași instituții, Dan Lucian Vlădescu va conduce Autoritatea de Audit, iar Florin Tunaru va fi vicepreședinte al Autorității de Audit.

Numirile au fost însoțite de asigurări ale președintelui PSD Liviu Dragnea privind ”depolitizarea ” Curții de Conturi, pe motiv că niciunul dintre candidați nu are carnet de partid. Însă, oamenii de la butoanele Curții de Conturi au legături personale cu Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu.

Mihai Busuioc, noul șef al Curții de Conturi, este un om de încredere al lui Liviu Dragnea, fiind secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării, în perioada în care instituția era condusă de actualul președinte al PSD. Busuioc a rămas la Dezvoltare și în timpul Guvernului Cioloș, fiind acuzat de PNL că a dirijat banii preferențial spre primarii PSD. La începutul anului 2017, fostul premier Sorin Grindeanu l-a numit secretar general al Guvernului. În iunie, Grindeanu l-a înlocuit pe Busuioc cu Victor Ponta, tocmai pentru că secretarul general era considerat omul lui Liviu Dragnea. Busuioc a revenit în funcția de secretar general al Guvernului odată cu instalarea lui Mihai Tudose ca premier.

Busuioc diluează controalele

Potrivit CV-ului său, Busuioc a absolvit în 1993 Școala Militară ”Vasile Lascăr” din Câmpina – aceasta fiind de fapt școala de subofițeri de poliție – iar în 2003 Facultatea de Drept a Universității Nicolae Titulescu. Ca orice politician care se respectă, el a absolvit și Colegiul Național de Apărare (2007).

De altfel, primele declarații ale lui Busuioc prefigurează faptul că el și-a însușit „modelul Dragnea” de profil al Curții de Conturi. Mihai Busuioc a declarat la audieri că, în opinia sa, în cadrul Curţii de Conturi ar trebui înfiinţată o direcţie cu rol de îndrumare a autorităţilor publice. Mai mult, Busuioc a ținut să risipească și temerile aleșilor locali cu privire la controlalel Curții referitoare la oportunitate. ”În privinţa oportunităţii, de asemenea, cred că şi aici ar trebui ca auditorii externi să nu se pronunţe asupra oportunităţii unei investiţii, acest lucru este atributul ordonatorului de credite sau a consiliului local”, a spus Busuioc. O promisiune similară a fost făcută de Liviu Dragnea, într-o întâlnire cu aleșii locali ai PSD.

Teleormanul, pepineră de selecție

Un alt apropiat al lui Dragnea, avocatul Dan Lucian Vlădescu, a devenit președinte al Autorității de Audit. Vlădescu a fost, în trecut, președinte al ANRMAP (2012-2013). El a fost numit în această funcție de premierul de atunci Victor Ponta, la insistențele lui Liviu Dragnea. În vara lui 2013, Vlădescu a demisionat din fruntea ANRMAP, după un scandal privind sprijinirea unui amendament prin care pragul pentru achiziții directe, fără licitații, a fost ridicat de la 15.000 de euro la 100.000 de euro. Amendamentul a fost votat de parlamentarii PSD care au schmbat o ordonanță de urgență emisă de Guvernul Ponta, fiind informați că ANRMAP susține creșterea pragului. Vlădescu a fost ”sancționat” cu mutarea în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (2013-2015), fiind și consilier onorific al Ministrului Justiției Robert Cazanciuc.

În conducerea Curţii de Conturi a ajuns şi fostul vicepreşedinte al ANAF, Florin Tunaru, originar din Teleorman. Tunaru a fost ales vicepreședinte al Autorității de Audit. Acesta a lucrat cu Liviu Dragnea la CJ Teleorman, ca șef de serviciu, director adjunct şi mai apoi director executiv la Direcția de Contabilitate. În perioada 2010-2011, Tunaru l-a consiliat pe şeful CJ Teleorman Liviu Dragnea în domeniul financiar-contabil şi al finanţelor publice. Anul acesta, în luna iunie, fostul premier Sorin Grindeanu (aflat în plin război cu Liviu Dragnea) l-a demis pe Tunaru din funcţia de vicepreşedinte al ANAF, pe care o ocupa din anul 2012, când USL a ajuns la guvernare. Tunaru este, în prezent, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare.

Oamenii lui Tăriceanu și Oprișan

Pentru poziţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a fost validat Nicu Marcu, care era anterior consilier de conturi. Nicu Marcu a fost șef al Consiliului Național de Integritate (2007-2011), iar în 2014 a trecut la formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR. În 2015, a fost votat consilier la Curtea de Conturi, cu sprijinul PSD. Marcu este considerat un apropiat al lui Daniel Chițoiu.
De asemenea, comisiile reunite l-au validat pentru funcţia de consilier de conturi pe Aurel Dumitru. Acesta a lucrat timp de 20 de ani în Garda Financiară Vrancea, fieful lui Marian Oprișan. Între 2003 și 2013 el a fost comisar superior. Între 2015 și 2016 a fost inspector superior la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, regiunea Suceava.

ATRIBUȚII. De ce este importantă Curtea de Conturi

Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. Mandatele consilierilor de conturi sunt de nouă ani de zile, iar salariile ajung până la 16.000 de lei.

Bădălău, supărat pe Dragnea

În interiorul PSD, postul de președinte al Curții de Conturi era dorit și de președintele executiv Niculae Bădălău, dar Liviu Dragnea s-a opus acestei numiri. Bădălău a orchestrat modificarea legii, astfel încât să ajungă la Curtea de Conturi doar cu studii inginerești, fără studii de drept sau economie. Acum, Bădălău, supărat pe Dragnea , s-a poziționat printre susținătorii premierului Mihai Tudose, în conflictul acestuia cu președintele PSD.

STRATEGIE. Opoziția, ținută pe tușă

Liviu Dragnea a decis să ocupe toate posturile vacante, fără a lăsa nicio poziție PNL sau USR. Împărțirea locurilor pe baza algoritmului parlamentar este doar o cutumă, nu este prevăzută de nicio lege iar PSD profită de acest fapt pentru a își instala oamenii în toate cele șase posturi vacante.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Eldorado Gold își vinde participația majoritară la Deva Gold: Licența pentru Certej, în centrul unei noi etape

Compania canadiană Eldorado Gold a anunțat vânzarea participației sale majoritare de 80,5% în Deva Gold, titulara licenței pentru exploatarea aurului, argintului și andezitului industrial...

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă