1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialVasile Puşcaş: Raportul CE transmite o îngrijorare gravă

Vasile Puşcaş: Raportul CE transmite o îngrijorare gravă

Fostul negociator al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, consideră că tonul adoptat de Raportul Comisiei Europene asupra sistemului juridiciar arată o îngrijorare gravă nu doar a forului european, ci şi a statelor membre vizavi de modul în care s-a comportat guvernul român cu angajamentele pe care şi le-a asumat, relatează Agerpres.

„Limbajul raportului este destul de clar şi, dacă, până în 2009, Comisia Europeană României în faţa criticilor severe ale unor state membre, acum, în 2010, Comisia Europeană reproşează României că . În fapt, exceptând presa din România, se dovedeşte încă o dată că numai Comisia Europeană se gândeşte la interesele reale ale cetăţenilor români”, a declarat Puşcaş prin intermediul unui comunicat.

„Numai UE se mai interesează de cetăţenii României”

Potrivit lui Vasile Puşcaş, Comisia Europeană constată, în Raport, că în România a lipsit voinţa politică de a îndeplini angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de UE.

Puşcaş comentează că România „se află într-o profundă criză de identitate naţională şi europeană”.

„Nu ne mai întrebăm cine sau de ce nu-şi asumă răspunderea pentru ceea ce se întâmplă în România, căci niciunul dintre factorii politici şi de stat nu se va socoti responsabil. Ne întrebăm însă de ce cetăţenii României, care şi-au trimis reprezentanţii în instituţiile politice şi de stat româneşti, trebuie să-i întreţină pe aceştia, dar să achite şi costurile lipsei lor de voinţă în a-şi îndeplini obligaţiile de a servi interesele României”, conchide fostul negociator şef cu Uniunea Europeană Vasile Puşcaş.

ANI: „Factorul politic trebuie să răspundă”

Concluziile raportului Comisiei Europene sunt extrem de negative şi subliniază lipsa angajamentului la nivelul factorilor de decizie politică şi a sistemului judiciar în combaterea corupţiei din România, a reacţionat secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.

„Chiar dacă nu sunt sancţiuni, eu cred că lucrurile sunt într-o tentă negativă. Ar trebui să vedem acum o angajare profundă la nivelul factorului politic şi de ce nu de o mai mare răspundere a ceea ce s-a întâmplat până acum în reducerea atribuţiilor ANI”, a spus Horia Georgescu.

El a arătat că în raportul Comisiei Europene au apărut elemente noi legate de contractele de achiziţii publice şi de conflictul de interese.

Horia Georgescu a mai spus că raportul tehnic al Comisiei Europene subliniază evoluţiile extrem de pozitive ale Agenţiei şi consemnează dosarele de investigare şi metodele abordate până la decizia Curţii Constituţionale că activitatea ANI intervine în viaţa privată a demnitarilor.

Pe de altă parte, secretarul general al ANI a apreciat ca pozitivă decizia recentă prin care CCR a declarat drept neconstituţională legea de modificare a Legii privind organizarea şi funcţionarea ANI, după ce a admis o sesizare formulată de preşedintele Traian Băsescu.

„Importantă lipsă de progrese”

România nu arată un suficient angajament politic pentru a sprijini procesul de reformă a justiţiei şi, în pofida unor progrese în unele domenii, se constată o importantă lipsă de progrese în eforturile făcute în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, relevă raportul Comisiei Europene privind progresele în reforma justiţiei în România, prezentat marţi la Bruxelles.

Documentul arată că amendamentele la legea privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, votate în 30 iunie, reprezintă un grav pas înapoi, iar legea respectivă expune riscurilor rezultatele pozitive realizate de ANI şi pune România într-o poziţie de încălcare clară a angajamentelor asumate la aderare.

În conferinţa de presă prilejuită de prezentarea raportului, purtătorul de cuvânt al executivului european, Mark Gray, a declarat că documentul este unul ‘obiectiv şi corect’.

Iar cotidianul bulgar Dnevnik susţine, interpretând concluziile raportului CE, că dacă Bulgaria a îmbrăţişat eforturile de reformă, România pierde din viteză.

Comisia Europeană a discutat, marţi, cel de al patrulea Raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, care a fost agreat de Comisia Europeană şi Guvernul României în luna decembrie 2006, în preajma datei aderării la Uniunea Europeană, prin care statul român se angaja să elimine întârzierile şi disfuncţionalităţile în sistemul judiciar.

Chiuariu: Guvernul Boc a scos România din UE

Reacţiile politicianiste nu au întârziat nici ele.

Fostul minstru al Justiţiei, liberalul Tudor Chiuariu, a acuzat guvernul condus de Emil Boc că „a scos România înafara Uniunii Europene”.

Potrivit lui Chiuariu, este prima dată când România primeşte critici explicite pentru încălcarea angajamentelor luate în momentul aderării.

Fostul ministru aseamănă „lipsa de voinţă politică” a actualului Executiv cu situaţia din timpul guvernării Adrian Năstase, în perioada 2000-2004.

PC: Guvernul nu a convins UE privind lupta anticorupţie

Potrivit presedintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin, PDL nu a convins Uniunea Europeană de „aşa-numita luptă anticorupţie”.

 „Raportul CE este o palmă dată Guvernului Boc şi pretenţiilor reformatoare ale acestuia. Este dovada clară că guvernarea PD-L a reprezentat un pas înapoi pentru România”, a spus declarat liderul PC

O primă reacţie la nivel înalt a autorităţilor de la Bucureşti va veni chiar dinspre preşedintele Traian Băsescu. Acesta a programat, la ora 16, o conferinţă de presă referitoare la raportul CE.

Cele mai citite

Președintele Klaus Iohannis: Ziua Culturii Naționale, un moment de răscruce pentru viitorul României

Iohannis a afirmat că generația lui Eminescu a transformat cultura într-un scut împotriva extremismului și a discursurilor instigatoare la ură Cu ocazia Zilei Culturii Naționale...

NATO avertizează: Rusia, susținută de China, Coreea de Nord și Iran, subminează democrațiile

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că Rusia continuă să atace democrațiile occidentale cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord și Iranului. În...

Șantaj pe piața de energie: Furnizorii de energie electrică majorează tarifele și amenință consumatorii cu deconectarea, pe motiv că statul nu a plătit subvențiile...

În ultimele zile, pe adresa redacției „România Liberă” au venit plângeri din partea consumatorilor, care acuză furnizorii de energie electrică de practici abuzive, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă