1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCE critică România pentru amendamentele la Legea ANI

CE critică România pentru amendamentele la Legea ANI

Colegiul Comisarilor a aprobat marţi cel de-al şaptelea raport – al patrulea anual – referitor la stadiul aplicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare în România. „Per total, în pofida progreselor înregistrate în anumite domenii, evaluarea Comisiei arată existenţa unor neajunsuri importante în eforturile României de a realiza progrese în cadrul MCV. România nu demonstrează un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reformă. Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi. Legea pune în pericol parcursul bun al activităţii ANI şi determină încălcarea în mod clar de către România a angajamentelor asumate la data aderării”, se arată în raportul dat publicităţii marţi, citat de Mediafax.

 

Comisia Europeană (CE) cere României să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai potrivite mijloace juridice de restabilire a atribuţiilor ANI care să permită confiscarea averilor nejustificate.

Raportul arată, de asemenea, că, după o perioadă de încetinire a muncii la nivel parlamentar, România a recâştigat impulsul reformelor în cel de-al doilea trimestru al anului 2010 şi s-a angajat într-o reformă legislativă majoră odată cu aprobarea de către Parlament a codurilor de procedură civilă şi penală, la 22 iunie.

„Pregătirile pentru intrarea în vigoare a celor patru noi coduri, în prezent programată pentru octombrie 2011, reprezintă o oportunitate semnificativă pentru o reformă completă a sistemului românesc de justiţie. Pentru a susţine acest proces de reformă, Comisia cere României să nu renunţe la genul de sprijin acordat de Parlament la adoptarea codurilor de procedură şi să extindă acest gen de voinţă politică şi în alte domenii”, se arată în raport.

În opinia CE, România suferă, la nivelul conducerii sistemului juidiciar, de o anumită lipsă de voinţă de a coopera şi de a-şi asuma responsabilităţi în beneficiul reformei.

„Deşi sunt disponibile soluţii pragmatice în multe cazuri, acestea adesea nu sunt luate, în timp ce există iniţiative individuale ale magistraţilor, asociaţiilor profesionale şi societăţii civile, care încearcă să acopere aceste neajunsuri”, se mai arată în document.

Mecanismul a fost impus României la aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, pentru a recupera întârzierile din reforma justiţiei. Comisia a stabilit patru obictive primordiale pentru România (benchmarks) – eliminarea întârzierilor şi a disfuncţionalităţilor în sistemul judiciar, combaterea corupţiei, în general, în funcţionarea statului de drept – a căror îndeplinire este urmărită periodic. Comisia elaborează un raport de etapă la începutul fiecărui an şi câte unul anual, vara.

Comisia Europeană precizează, în raportul dat publicităţii marţi, că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.

„Comisia cere României să stabilească o relaţie de cooperare constructivă între diferiţii actori din sfera politică şi din cea judiciară şi să dovedească o mai mare determinare în reforma judiciară”, se arată în documentul Comisiei Europene.

Oficialii UE menţionează că pentru a reuşi în acest demers, este nevoie de eforturi susţinute din partea României, Comisiei Europene şi a altor state membre.

„Comisia va continua să sprijine demersul României şi va publica următorul raport privind progresele în vara anului 2011”, se mai arată în document, la capitolul „Concluzii”.

 

 

Cele mai citite

Theo Hernandez intră în istorie! l-a depășit pe Paolo Maldini în clasamentul marcatorilor pentru AC Milan

Theo Hernandez a reușit o performanță remarcabilă în victoria lui AC Milan împotriva lui Como, depășindu-l pe legendarul Paolo Maldini la numărul de goluri...

Elon Musk, acuzat de fraudarea investitorilor în cazul achiziției Twitter

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a SUA (SEC), echivalentul american al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), l-a acționat în judecată pe Elon Musk,...

Alertă maximă la Washington: Circa 48 km de gard temporar înalt, 25.000 de ofițeri și sute de puncte de control de securitate

Învestirea lui Trump aduce o mobilizare maximă a forțelor de securitate americane Cu 30 mile (48 km) de gard temporar negru înalt, 25.000 de ofițeri...
Ultima oră
Pe aceeași temă