7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Directorul de la Urlaţi aleargă două maratoane anual

Directorul de la Urlaţi aleargă două maratoane anual

Luc Viaene, originar din Belgia, are o carieră de peste 25 de ani în cadrul companiei americane Procter&Gamble, care l-a adus pentru prima dată în România în anul 1995. Luc Viaene este în prezent directorul general al fabricii de la Urlaţi, Prahova, unde, după un an şi jumătate de la demararea lucrărilor de construcţie, a reuşit să dea drumul producţiei de şampoane.

 

În ce stadiu se află activitatea fabricii de la Urlaţi?

L.V. În acest moment, la P&G Urlaţi a demarat producţia care va fi destinată, în primă instanţă, pieţelor din regiune. Ulterior, vom livra şi către alte pieţe, cum ar fi Turcia, Rusia, Ucraina.

Câţi angajaţi îşi desfăşoară activitatea în prezent în fabrică?

L.V. Fabrica are 240 de angajaţi, 150 de oameni în producţie şi logistică şi diferenţa în partea de suport-management şi admi­nistrativ. Dintre aceştia, în jur de 60% sunt persoane care locuiesc în Urlaţi.

Aţi încheiat procesul de recrutare sau mai faceţi angajări? În ce sectoare?

L.V. La Urlaţi au fost selectaţi angajaţi pentru majoritatea joburilor pe care le aveam disponibile anul acesta. Vom continua să recrutăm personal pentru poziţii foarte specifice, cum sunt cele de electricieni, absolvenţi ai universităţilor tehnice şi personal specializat pentru laboratorul din cadrul fabricii.

Cine se ocupă de recrutarea propriu-zisă? O agenţie „in house” sau una de recrutare din exterior?

L.V. Cea mai mare parte a activităţii de recrutare este derulată de către departamentul specializat de resurse umane din cadrul fabricii. Utilizăm şi serviciile unor companii de recrutare, doar pentru unele poziţii foarte specializate.

Există posibilitatea unei a treia fabrici în România după cele de la Urlaţi şi Timişoara?

L.V. Aşa cum menţionaţi, în acest moment există două fabrici P&G în România: fabrica de detergenţi de la Timişoara şi noua fabrică de la Urlaţi, care va produce şampoane şi produse de îngrijire a părului. Aşadar avem o fabrică în vestul ţării şi o alta în estul ţării, ceea ce ne permite să avem o foarte bună acoperire a regiunii. Mai mult, la Urlaţi dispunem de o suprafaţă de 25 ha, ceea ce va putea asigura spaţiu pentru o viitoare extindere a capacităţii de producţie, posibil şi pe alte categorii de produse.

Cum va evolua Urlaţi în următorii ani ca investiţie şi ca număr de angajaţi?

L.V. Aceasta este cu siguranţă dificil de previzionat. Obiectivul este acela de a continua dezvoltarea afacerii şi producţiei la P&G Urlaţi şi astfel să creăm con­diţii de extindere, inclusiv a echipei. Aceasta va avea, de­sigur, un impact benefic şi asupra comunităţii în care operăm.

Ce tip de angajaţi aveţi? Cu ce studii?

L.V. Cea mai mare parte a angajaţilor noştri au pregătire şi experienţă în domeniul tehnic, precum mecanici, electricieni, automaticieni, sau în activităţi legate de logistică.

Care este programul normal de lucru în fabrica de la Urlaţi?

L.V. Acum lucrăm cinci zile pe săptămână, în sistemul de două schimburi, iar din august-septembrie intenţionăm să trecem la sistemul de trei schimburi. 

Cum este mediul de lucru în care îşi desfăşoară activitatea?

L.V. Scopul nostru la Urlaţi este acela de a crea un mediu de lucru sigur, sănătos şi atractiv pentru angajaţii noştri. Dintre toate acestea însă, siguranţa este principala noastră prioritate. Pe locul doi, dat fiind faptul că suntem o fabrică ce realizează produse pentru îngrijire, ne propunem să oferim un cadru de lucru cât mai atractiv angajaţilor noştri.

Dumneavoastră câte ore lucraţi pe zi? Este de-ajuns pentru a conduce o fabrică?

L.V. Acest lucru depinde de cerinţele activităţii dintr-un anumit moment. Pot să spun, de asemenea, că eu cred într-un echilibru între activitatea pro­fesională şi timpul dedicat acesteia şi perioada alocată timpului liber, pentru familie, activităţi sociale şi diversele hobbiuri, cum ar fi sportul, muzica, lectura. De exemplu, aş menţiona aici că sunt pasionat de maraton şi că alerg la două curse anual. Anul trecut am participat, de pildă, în octombrie, la maratonul municipiului Bucureşti.

Cum aţi ajuns să fiţi angajat acum aproximativ 25 de ani la Procter&Gamble? Care a fost procesul de recrutare la care aţi luat parte?

L.V. Am fost selectat în urma unui proces de selecţie foarte similar cu cel actual. Mai exact, am răspuns unui anunţ de angajare din presă şi am urmat o serie de interviuri cu manageri cu experienţă, care aveau diverse specializări. Acelaşi sistem, dar care funcţionează acum cu sprijinul Internetului, există şi astăzi. Deşi Internetul nu apăruse în acea perioadă în care mi-am început activitatea, el doar a oferit un instrument nou, pentru că sistemul şi procesul au rămas foarte asemănătoare.

Înainte de P&G, ce alte joburi aţi mai avut?

L.V. Anterior angajării în P&G am lucrat în alte trei companii. Astfel, am lucrat ca inginer specializat pe probleme de mediu într-o fabrică ce producea chipsuri. Responsabilităţile mele se refereau la gestionarea proce­selor de tratament al apelor uzate ale fabricii, precum şi analize de calitate ale produselor. Am lu­crat, de asemenea, într-o orga­­ni­zaţie care asigura servicii tehnice de specialitate pentru o fabrică din industria petrochimică şi ca inginer specializat pe probleme de mediu pentru Institutul de Produse Textile din Belgia.

Ce studii aţi urmat şi cât de importante au fost ele pentru cariera dumneavoastră?

L.V. Sunt inginer chimist, absolvent al Universităţii Gent din Belgia. Cred că aceste studii au fost esenţiale pentru selectarea în primele joburi pe care le-am avut, deci drept punct de pornire în carieră.

Observ că aţi preferat alegerea stabilităţii jobului în schimbul mai multor locuri de muncă în diferite alte companii. Credeţi că mai sunt posibile, în prezent, începerea unei cariere la acelaşi angajator şi continuarea ei pe o perioadă de peste 20 de ani?

L.V. Aşa cum precizam anterior, am lucrat pentru alte trei companii înainte de a mă alătura echipei P&G. După aceste trei experienţe, am decis că-mi doresc să dezvolt o carieră într-o companie multinaţională. Deoa­rece P&G mi-a oferit posibilitatea de a-mi dezvolta cariera atât de mult cât mi-am dorit şi am reuşit, acest lucru m-a determinat să rămân în cadrul com­paniei. Astăzi, ne dorim în continuare să atragem oameni care-şi doresc o carieră pe viaţă în cadrul companiei. Cred că acest lucru este încă posibil deoarece noi le oferim angajaţilor noştri oportunitatea de a fi implicaţi chiar de la începutul carierei în propriile pro­iecte şi de a avea responsabilităţi care să-i încurajeze să-şi asume roluri noi la fiecare trei ani. Aceasta le permite să se dezvolte repede şi continuu, atât în ceea ce priveşte experienţa, cât şi capacitatea de a-şi asuma diferite responsabilităţi.  

Care a fost primul contact cu România, iar prima impresie lăsată v-a fost schimbată?

L.V. Vin cu regularitate în România din 1995, când am fost implicat în primele activităţi ale fabricii de detergenţi de la Timişoara. În acea perioadă nu ajunsesem însă la Bucureşti. Mi-au plăcut întotdeauna oamenii din România cu care am lucrat şi aceasta deoarece am descoperit că sunt buni profesionişti şi foarte prie­te­noşi. Aceste impresii mi-au fost de altfel reconfirmate când am început să lucrez la acest proiect de la Urlaţi, Prahova. Mărturisesc că am fost foarte plăcut surprins când am văzut Bucureştiul şi împrejurimile capitalei, unde am găsit o multitudine de opor­tunităţi şi condiţii în care este uşor să trăieşti. Am mai descoperit, de asemenea, în timpul călătoriilor din toată această perioadă de când am început proiectul de la Urlaţi, că România are multe lucruri de oferit, por­nind de la natura spectaculoasă până la locurile deosebit de frumoase care pot fi vizitate.  

Peste 25 de ani de muncă la P&G

Luc Viaene este alături de Procter&Gamble din iunie 1984. Acesta de­ţine o diplomă universitară de inginer chimist de la Universitatea RUG din Belgia, precum şi două titluri postuniversitare, în business management şi inginerie acustică. Îndelungata sa carieră în cadrul P&G include funcţii precum operations manager la fabrica din Rakona, Cehia (1994 – 1997), product planner pentru Europa Centrală şi de Est (1997 – 1998), product supply la Con­tract Manufacturer în Grecia (2006 – 2007), fabric care plant manager la fabrica din Mechelen, Belgia (2003 – 2006), plant manager la Rakona (1998-2003), dar şi manager al proiectelor greenfield pe Europa de Est pentru Divizia pro­duse pentru păr. Toate aceste poziţii l-au implicat chiar de la început în propriile proiecte, iar faptul că a fost încurajat încontinuu să-şi asume roluri noi a făcut ca şi după 26 de ani să fie angajat al P&G.

„Recrutăm personal pentru poziţii foarte specifice, cum sunt cele de electricieni, absolvenţi ai universităţilor tehnice şi personal specializat pentru laboratorul din cadrul fabricii.”

„Cred într-un echilibru între activitatea profesională şi timpul dedicat acesteia şi perioada alocată timpului liber.”

„Vin cu regu­la­ritate în Ro­­­mânia din 1995, când am fost implicat în primele activităţi ale fabricii de detergenţi de la Timişoara.”

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Italia, locul unde magnatii discreți mor în condiții suspecte: ancheta finalizată în cazul milionarului Petrescu și moartea misterioasă a lui Michael Lynch ridică mai...

Italia a devenit, în mod surprinzător, scena unor tragedii misterioase în care magnații lumii de afaceri dispar în circumstanțe dubioase. Două cazuri recente, ale...

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...

Revenire spectaculoasă a lui Real Madrid pe teren propriu cu Borussia Dortmund: 5-2(0-2)

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 5-2, după ce a fost condusă cu 2-0, marţi seara, pe Stadionul...
Ultima oră
Pe aceeași temă