5.6 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăInternaționalBăsescu, în curând la TVR

Băsescu, în curând la TVR

Traian Băsescu ar putea apărea din nou la televiziunea publică. Emisiunea ar fi programată joi la orele 21.00 la TVR1. Preşedintele-director general al postului public de televiziune, Alexandru Lăzescu, a confirmat informaţia pentru Realitatea.net: „Preşedintele şi-a exprimat dorinţa de a veni la TVR şi între variantele discutate este şi ziua de joi. E o posibilitate, nu am încă confirmări. Nu este nimic bătut în cuie”. Potrivit lui Lăzescu, Traian Băsescu s-a auto-invitat la postul public de televiziune, unde urmează să apară pentru prima oară în 2010. „A fost un demers de-al preşedintelui, el oricum spusese că vrea să apară la televiziune. E intenţia lui şi e demersul lui, conform legii trebuie să-i permit asta”, a declarat preşedintele-director general al TVR.

 

Apariţia lui Traian Băsescu la postul public de televiziune la doar o săptămână după ce a fost aleasă o nouă conducere a instituţiei nu poate fi privită drept o dovadă de politizare, a declarat Lăzescu în contextul în care el a fost numit în conducerea TVR la propunerea Preşedinţiei.

„Demersul a venit din partea Preşedinţiei, probabil că Traian Băsescu dorea să vină cu nişte mesaje. Probabil că schimbarea conducerii a readus în interesul lui ideea de a apărea la postul public, însă asta nu are nicio legătură cu politizarea, ci cu procesul instituţional”, a declarat Lăzescu.

Contactată de Realitatea.net, Rodica Culcer, şefa Departamentului de Ştiri al TVR, şi-a contrazis însă şeful. În primă fază, ea s-a declarat iritată de întrebările reporterilor privind apariţia preşedintelui la TVR. „Noi nu întrebăm Realitatea TV cum îşi face programele şi nu mi se pare normal să dăm socoteală pentru felul în care ne facem programele”, a spus Culcer, adăugând mai apoi că Departamentul de Ştiri i-a adresat de fapt o invitaţie preşedintelui.

Informată de răspunsul contradictoriu dat de Alexandru Lăzescu, Rodica Culcer a replicat: „Nu a înţeles, pentru că am vorbit doar în principiu lucrurile cu el. Eu am făcut acest demers pentru că suntem într-o perioadă de criză, pentru că există anumite discuţii în legătură cu criza, cu relaţiile cu Guvernul, cu viitorul economic şi cu situaţia de după inundaţii. Mi se pare normal ca preşedintele, prim-ministrul şi orice politician să apară la televiziunea română, pentru că este o televiziune publică”.

În ceea ce priveşte aspectul politizării, Rodica Culcer a spus: „Nu văd în ce fel este politizare invitarea şefului statului, cred că este o datorie a televiziunii publice să-l invite. Va fi un interviu obiectiv, nu unul servil”.

Purtător de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan, a declarat pentru Realitatea.net că „există o invitaţie adresată de TVR în data de 4 iunie, pentru o ediţie specială, căreia preşedintele nu i-a putut da curs”. Turcan a mai spus că TVR a reînnoit invitaţia zilele trecute, dar că Administraţia Prezidenţială „nu am putut confirma prezenţa preşedintelui la emisiune până în acest moment”. Despre teme de discuţie, în eventualitatea participării preşedintelui la ediţia specială, Valeriu Turcan a spus că acestea ar urma să fie propuse de către moderator.

Purtător de cuvânt al Preşedintelui a completat că „există mai multe solicitări de interviuri atât din partea serviciului public de televiziune, a celui de radio, cât si din partea unor ziare şi a unor staţii TV private”.

Pe 23 decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la postul B1 TV, că nu avea să mai apară la postul public de televiziune atâta timp cât Alexandru Sassu urma să conducă instituţia, promisiune de care şeful statului s-a ţinut.

„Sassu, din păcate, a fost extrem de incorect, iar eu nu voi mai merge la televiziunea naţională atât timp cât acest om este preşedintele televiziunii. (…) O să încerc cu o altă televiziune să stabilesc ca preşedintele să meargă o dată pe lună să explice românilor unde e ţara, ce se întâmplă, dar cât timp domnul Sassu este preşedintele Televiziunii Române, eu nu mai merg acolo. Această televiziune pe timpul campaniei nu a avut calitatea de televiziune publică, ci s-a pus în remorca televiziunilor lui Vîntu şi Voiculescu. Acelea erau televiziuni private. Ei aveau obligaţia să mă trateze ca pe un candidat egal. Nu voi mai călca la această televiziune”, a declarat atunci Traian Băsescu.

Cele mai citite

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...

Mai multe personalități și instituții din România și străinătate au fost decorate de Familia Regală

Ambasadorul Gabriela Dancău, cantautorul Nicu Alifantis, generalul (r) Corneliu Postu, fost director al Statului Major al Apărării, se numără printre personalităţile decorate, luni seară,...

Creșteri record de profit pentru câteva sectoare din România. În top, construcțiile, IT-ul și cercetarea

Ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165% În ultimii cinci ani, 15 sectoare din economia României au înregistrat creșteri semnificative,...
Ultima oră
Pe aceeași temă