Investitorii spun că e prea târziu. Politicienii spun că e prea devreme.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat calificativul de ţară al Greciei cu patru trepte, până la nivelul Ba1 – aflat sub linia ţărilor considerate demne de investiţii. Mişcarea vine târziu pentru investitori, care de câteva luni finanţează statul grec doar la dobânzi prohibitive, însă va avea ca efect reevaluarea activelor bancare şi creşterea suplimentară a costurilor cu provizioanele, potrivit Wall Street Journal.
Rehn: Chiar e nevoie de voi?
Comisia Europeană (CE) consideră că momentul ales de agenţia de evaluare financiară Moody’s pentru retrogradarea ratingului de credit al Greciei este „surprinzător şi nefericit”, transmite AFP. „Această decizie a Moody’s vine într-un moment surprinzător şi nefericit, după un acord pentru un program de ajustare macroeconomică încheiat între Grecia, CE, Banca Centrală Europeană şi FMI”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Olli Rehn.
Măsurile adoptate de guvernul grec respectă angajamentul asumat pentru reformarea sistemului de statistică, stabilizarea finanţelor publice şi revenirea la o creştere economică durabilă, a adăugat el. „Decizia Moody’s nu corespunde în nici un fel cu randamentul obligaţiunilor elene şi cu reducerea diferitelor efecte negative după adoptarea programului”, a spus comisarul. Rehn consideră, totodată, că hotărârea Moody’s de a reduce ratingul de credit al Greciei va relansa dezbaterile pe tema agenţiilor de evaluare financiară.
Argumentele Moody’s
Agenţia de evaluare financiară consideră că pachetul de ajutor extern „adăposteşte” Grecia de pieţele financiare şi impune totodată măsuri foarte ambiţioase de austeritate fiscală şi reforme economice structurale, care au potenţialul de a atrage încrederea pieţelor, în funcţie de eficacitatea execuţiei guvernamentale.
„Ratingul Ba1 reflectă analiza noastră privind balanţa dintre punctele tari şi riscurile asociate cu pachetul de ajutor extern de la zona euro şi FMI. Pachetul elimină practic pe termen scurt orice risc de default cauzat de lichiditate şi încurajează implementarea unui set de reforme structurale credibile, fezabile şi compatibile cu stimulii economici, care au o şansă importantă să stabilizeze povara serviciului datoriei de stat în limite flexibile”, a declarat, în comunicat, analistul-şef al Moody’s pentru Grecia, Sarah Carlson, totodată vicepreşedinte şi senior analyst la Moody’s Sovereign Risk Group.
Comparaţie cu România
Agenţia Moody’s este singura care încă acordă României un calificativ de investiţii, ceea ce înseamnă că are încredere că îşi va plăti datoriile mai uşor decât Grecia. În schimb, Standard&Poor’s pune cele două ţări pe picior de egalitate. În aprilie, Standard &Poor’s a coborât cu trei trepte, până în categoria junk calificativul de ţară al Greciei pentru credite pe termen lung, de la „BBB+” la „BB+”, cu perspectivă negativă. Standard&Poor’s dăduse acelaşi rating României la sfârşitul anului 2008. În schimb, Fitch e de părere că în Grecia încă e bine să împrumuţi bani, dar în România – nu. Fitch Ratings a retrogradat, în luna aprilie, ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală cu două trepte, la nivelul „BBB”, cu perspectivă negativă, din cauza agravării problemelor bugetare determinate de perspectivele economice dificile. Ratingul atribuit de Fitch Greciei este cu numai o treaptă peste categoria junk, în care este însă încadrată România.