-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialUtilizarea lemnului, premisă pentru case sănătoase şi design atractiv

Utilizarea lemnului, premisă pentru case sănătoase şi design atractiv

De la stuful Nilului, la cărămizile uscate în soare ale Babilonului şi de la „igloo-ul” eschimos, la zgârie norii care împânzesc astăzi cu miile marile aglomeraţii urbane, nimic din ceea ce constituie un posibil material de construcţie  nu a fost dat uitării ci a fost încercat şi utilizat până când  şi-a demonstrat limitele. Între acestea, cele naturale sunt cele mai atractive în prezent atât datorită tendinţei eco precum şi a gradului superior de sănătate imprimat caselor iar lemnul este din acest punct de vedere în prim plan.

Dintre materialele naturale cel mai utilizat în construcţia şi amenajarea caselor este lemnul, în primul rând datorită proprietăţilor sale fizico-mecanice – bun izolator, rezistenţă mecanică acceptabilă pentru construcţii medii şi stabilitate în timp pe durata unei generaţii, valenţe excepţionale pentru design. Desigur ca dezavantaj se poate invoca slaba rezistenţă la foc, dar există în prezent soluţii de ignifugare care limitează acest risc dacă sunt luate din timp măsurile de protejare.

Trebuie să avem în vedere şi faptul că la interior o casă cu structură din lemn asigură un climat foarte plăcut iar finisajele din lemn prezintă un design deosebit de atractiv. Deoarece poate fi refolosit şi reciclat şi mai cu seamă datorită faptului că este o resursă regenerabilă, ne putem explica foarte bine de ce acest material continuă să fie folosit într-o largă proporţie  mai ales pentru construcţia de locuinţe, atât pentru casele de lemn, foarte răspândite pe continentul nord american, cât şi pentru diverse componente care intră în structura unei case. Un acoperiş din lemn, fie şindrilă sau şiţă este cel mai potrivit pentru o casă din lemn, în timp ce gardul sau poarta din lemn sunt potrivite oricărui stil, asigurând şi un design special întregii case.

Casele de lemn, fie cele tradiţionale realizate exclusiv din butuci (bârne) orizontali, fie cele prefabricate cu structură din lemn, panouri tipizate sau plăci pe bază de lemn, prezintă avantaje substanţiale: sunt prietenoase cu mediul,  au o perioada scurtă de execuţie în comparaţie cu sistemele de construcţie clasice, sunt intime, călduroase iarna şi răcoroase iarna, fiind recomandate şi pentru zonele aglomerate ale marilor oraşe, întrucât asigură liniştea şi confortul proprietarilor, mai ales că, în plus, lemnul păstrează o umiditate optimă în interiorul casei, indiferent de vremea de afară.  Se poate adăuga faptul că lemnul este uşor de prelucrat şi se potriveşte oricărui stil arhitectural, se poate opta pentru o gamă variată de finisaje exterioare şi interioare iar o casă din lemn poate fi amplasată în orice loc, fără să existe riscul că nu se va integra în cerinţele arhitecturale ale zonei.

Tendinţă: interioare cu mult lemn

Tendinţa principală în ceea ce priveşte interiorul este descrisă prin termenul cozy. Viaţa este din ce în ce mai agitată iar oamenii îşi doresc cămine calde unde să se simtă în siguranţă iar lemnul este un factor esenţial care poate contribui la acest lucru. De aceea ne întâlnim cu  o creştere fără precedent a utilizării lemnului, atât pentru diverse componente şi sisteme (uşi, ferestre, scări) cât şi în ceea ce priveşte partea de finisaj, în special parchetul şi duşumeaua precum şi decoraţiunile, mobilierul şi accesoriile. Iar lista de soluţii este şi ea în continuă creştere cu numeroase inovaţii. De aceea ne-am adresat unui specialist în lemn prentru a ne prezenta aceste noutăţi.

TIPS&TRICKS Cum să-ți transformi casa în Acasă

Aly Wisam,  specialist în lemn  office@forestaprod.ro   www.fabricadelemne.ro

Deși ne aflăm într-o continuă modernizare, iar evoluția tehnologică își pune amprenta inclusiv pe stilul decorațiunilor și al arhitecturii, specialiștii și designerii de interior au remarcat o întoarcere uluitoare către un stil clasic reinterpretat, sofisticat și o paletă de culori caldă. Oamenii doresc ca emoția pe care o emană casa lor să fie diferită de experiența vieții cotidiene, deoarece casa este locul pentru relaxare și bună-dispoziție alături de cei dragi iar pentru a realiza acest lucru

Fabrica de Lemne este un partener ideal pentru efectuarea lucrărilor ce presupun lemn deoarece reprezintă un concept revoluționar în ceea ce privește producția, prelucrarea și proiectarea de produse din lemn și materiale lemnoase. Gama de produse este foarte variată şi conține: parchet, dușumea, scări, deck piscine, lambriuri, plinte, pervazuri, mobilier exterior, mobilier cramă, europaleți, cherestea, construcții din lemn și garduri din lemn masiv. Produsele şi lucrările se disting prin: rigoarea finisajelor – finisajul ales în amenajările de interior este unul din factorii principali care denotă calitatea lucrării; unicitatea modelelor – sunt îmbinate armonios simplitatea și eleganța; lucrările lor nu obosesc privirea prin artificii inutile, ci o calmează prin modele care emană naturalețe, autenticitate; rafinamentul culorilor – indiferent de lemnul ales, culorile se păstrează vii datorită procedeelor avansate de șlefuire și lăcuire.

Fiecare tip de lemn folosit are povestea sa și trăsături unice, pentru toate gusturile, bugetele și tipurile de încăperi:

nuc – lemn nobil, de esență tare și puternic, suprafață mătăsoasă și luciu natural.

fag – rezistent, finețe a fibrei ușor de remarcat, masiv, prelucrarea sa necesită pricepere.

stejar – rezistent, dur, impozant, finisajul său necesită pricepere și tenacitate.

cireș – nuanțe de roz până la maro pur, facilitate de șlefuire superioară ce îi pune in valoare strălucirea.

frasin– rezistență mecanică și elasticitate, ușor de lăcuit și prelucrat.

brad – extrem de popular în țara noastră, rezistență scăzută, ușor de șlefuit, lăcuit și vopsit, o alegere accesibilă.

Specialiştii de la Fabrica de Lemne respectă și valorifică fiecare centimetru de lemn prelucrat iar grija față de natură îi determină să pună suflet în lucrările lor, fapt ce dă naștere unor opere de artă funcțională. 

Întreținerea lemnului masiv

Specialiştii de la Fabrica de Lemne recomandă investirea în lemn masiv, autentic. Pe lângă factorul estetic, acesta este mult mai durabil însă trebuie îngrijit și protejat, pentru a arăta și peste ani…ca nou. Este bine de ştiut că lemnul este un produs viu care are nevoie de îngrijire periodică prin folosirea de produse și accesorii speciale, dar și de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, a apei, focului şi insectelor.

Cum combinaţi lemnul în fiecare încăpere pentru a fi la modă în anul 2018

În bucătărie sunt recomandate elementele simple, suprafețele lucioase și combinația de succes între lemnul de culori deschise și marmură sau granit. În ceea ce privește lemnul din living, se recomandă tonurile închise, precum gri și  negru, alături de nuanțele naturale de verde și maro. Elementele din lemn utilizate în dormitor încep cu podeaua și până la micile piese de mobilier, iar acestea se pot completa minunat cu tapetul decorativ. În baie, deasemenea, modernul se îmbină cu naturalul, în forme geometrice deosebite. Mobila din această funcţiune înglobează lemnul masiv, piatra naturală și sticla, rezultatele fiind spectaculoase.

Lemnul a cucerit ireversibil tendințele în decorațiuni interioare, astfel încât, de anul viitor, căzile și panourile de duș din lemn vor fi ceva la ordinea zilei.   

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă