6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăGDPRCum te urâţeşte fumatul

Cum te urâţeşte fumatul

Dacă eşti fumător, ştii deja că ar trebui să renunţi la acest obicei nociv, pentru că este dăunător sănătăţii inimii, plămânilor, creierului, şi afectează chiar şi viaţa sexuală. Totuşi, trebuie să recunoaştem: mulţi oameni ar renunţa mult mai repede la fumat dacă efectele acestui viciu ar fi mai evidente. Dacă, de exemplu, fiecare ţigară ar lasă o bubă neagră pe faţă, probabil te-ai lăsa în momentul imediat următor. Ei bine, fumatul chiar te urateste, potrivit site-ului health.com.

 

Pungi sub ochi

Dacă fumezi, ai de patru ori mai multe şanse decât nefumătorii să te simţi obosit imediat după ce te-ai trezit, potrivit unui studiu condus de Universitatea Johns Hopkins. Lipsa nicotinei din timpul nopţii te face să ai un somn agitat şi întrerupt. Odihna insuficientă se vede pe faţă, în special sub forma pungilor de sub ochi, care nu sunt deloc estetice.

Psoriazis

Psoriazisul este o boală de piele care poate apărea şi dacă nu te-ai atins niciodată de o ţigară. Totuşi, dacă eşti fumător, riscul de a suferi de această afecţiune foliformă creşte considerabil.

Potrivit unui studiu din 2007, dacă fumezi un pachet pe zi 10 ani sau chiar mai puţin, riscul de psoriazis creşte cu 20%; fumatul timp de 11-20 de ani creşte riscul cu 60%, iar pentru cei care fumează de mai mult de două decenii, riscul se dublează. Chiar şi fumatul pasiv în timpul sarcinii sau în copilărie este corelat cu un risc crescut de psoriazis.

Dinţi galbeni

Cu siguranţă îţi doreşti un zâmbet alb, strălucitor, ca al vedetelor de la Holywood, dar poţi să îţi iei adio de la acest vis dacă fumezi, pentru că nicotina din ţigări pătează dantura. Prin urmare, pe lângă preţurile în creştere ale ţigărilor, mai adaugă şi tratamentele profesionale de albire de la medicul dentist, care pot costa până la 1000 de euro.

Riduri

Experţii au descoperit că ţigările accelerează îmbătrânirea, deci fumătorii arată în medie cu 15 luni mai bătrâni decât nefumătorii, pentru că fumul îngreunează circulaţia sanguină, care menţine ţesutul pielii suplu şi sănătos.

Degete îngălbenite

Nicotina din ţigări nu este responsabilă numai de îngălbenirea dinţilor şi a pereţilor din locuinţa ta, dar este şi recunoscută pentru pătarea degetelor şi a unghiilor.
La o căutare rapidă pe Internet, poţi găsi o mulţime de remedii pentru această problemă, printre care sucul de lămâie, soluţiile de albire pentru rufe sau frecarea cu bureţi de sârmă, dar ar fi mult mai simplu şi mai puţin dureros să renunţi pur şi simplu la fumat.

Păr mai subţire

De parcă ridurile nu ar fi fost suficiente, fumatul dăunează şi părului. Experţii cred că toxinele din fum deteriorează ADN-ul din foliculii firului de păr şi generează radicali liberi, dăunători. Rezultatul: fumătorii au părul mai subţire, iar firele albe apar mai repede decât în cazul nefumătorilor. În plus, bărbaţii care fumează sunt de două ori mai predispuşi la calviţie decât cei care nu au acest viciu, potrivit unui studiu taiwanez din 2007.

Cicatrici

Nicotina provoacă vasoconstricţie, o îngustare a vaselor de sânge care limitează fluxul sanguin oxigenat către venele mici din faţă şi alte părţi ale corpului. Acest lucru înseamnă că rănile tale se vor vindeca mai greu, iar cicatricile rămase vor fi mai mari şi mai roşii decât dacă nu ai fuma.

Pierderea dinţilor

Fumatul te expune riscului de a dezvolta mai multe probleme orale, inclusiv cancer bucal şi afecţiuni ale gingiilor. Potrivit unui studiu britanic din 2005, publicat în Jurnalul de parodontologie clinică, fumătorii au de şase ori mai multe şanse să dezvolte probleme gingivale decât nefumătorii, iar acestea duc la pierderea danturii.

Ten lipsit de strălucire

Pielea fumătorilor este mai palidă, ridată şi pătată. Fumul de ţigară conţine monoxid de carbon, care îndepărtează oxigenul din piele, şi nicotină, care reduce fluxul sanguin, lăsând pielea uscată şi ternă. În plus, fumatul elimină mulţi nutrienţi, inclusiv vitamina C, care protejează şi regenerează tenul.

Convalescenţă mai lungă

Mai multe studii au arătat că fumătorii nu se vindecă la fel de bine ca nefumătorii după operaţii sau extracţii dentare. De exemplu, dacă vrei să îţi corectezi ridurile produse de fumat, tot ţigările îţi vor face probleme în perioada de recuperare, care va fi mai lungă şi mai anevoioasă. În plus, chirurgul poate să refuze să te opereze dacă nu renunţi la fumat.

Negi

Din motive care nu sunt încă foarte clare, fumătorii sunt mai predispuşi la infecţiile cu virusul HPV, o gamă largă de virusuri care provoacă negi, inclusiv în zona genitală.
Deşi negii genitali sunt provocaţi de tipuri de HPV cu transmitere sexuală, fumatul este de asemenea un factor de risc. Femeile care fumează sunt de patru ori mai predispuse să facă negi genitali, faţă de cele care nu fumează.

Cancer de piele

Fumatul este una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar, bucal şi esofagian, dar creşte şi riscul cancerului de piele. Mai exact, potrivit unui studiu din 2001, fumătorii sunt de trei ori mai predispuşi să dezvolte carcinom cu cellule scuamoase, al doilea tip de cancer de piele ca frecvenţă, faţă de nefumători.

Vergeturi

Nicotina din ţigări deteriorează fibrele şi ţesutul conjunctiv din epidermă, adică duce la pierderea elasticităţii şi fermităţii. Vergeturile, dungile roşii de pe piele care treptat devin vişinii, se formează în momentul variaţiilor bruşte de greutate. Oricine poate să aibă vergeturi când se îngraşă rapid, de exemplu în timpul sarcinii, dar ţigările sporesc acest risc.

Grăsime pe abdomen

Ţigările reduc pofta de mâncare, iar fumătorii au de obicei o greutate medie mai mică decât a nefumătorilor. Totuşi, un studiu olandez din 2009 arată că persoanele care fumează au mai multă grăsime pe abdomen decât cei care nu fac acest lucru. Această grăsime creşte riscul altor afecţiuni, cum ar diabetul.

Cataractă

Mai mult de jumătate dintre americani vor dezvolta un anumit tip de cataractă până la vârsta de 80 de ani, dar acest viciu creşte riscul de a face această boală. Mai exact, fumatul constant creşte riscul de cataractă cu 22%. Totuşi, nu este prea târziu să te laşi. În cazul cataractei, numărul ţigărilor fumate este mai important decât perioada de adicţie.

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...
Ultima oră
Pe aceeași temă