Liderul Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuş, spune că poate conduce formaţiunea doar cu liceul.
Liderul Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, Emil Neia Lăcătuş, nu este cel mai bun exemplu pentru membrii comunităţii sale pe care încearcă să-i convingă să meargă la şcoală. Cu toate că s-a înscris la Facultatea de ştiinţe umaniste, politice şi administrative a Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad, el a renunţat înainte să dea primul examen, pentru că este prea ocupat cu partidul.
„Am ajuns la concluzia că pot conduce Partida Romilor doar cu liceul, nu-mi trebuie facultate”, a spus, marţi, Emil Neia Lăcătuş, într-o conferinţă de presă. De altfel, deşi a renunţat la facultate, Lăcătuş a ajuns vicepreşedinte al PRPE la nivel naţional. În schimb, Romulus Pop, coleg de Partidă cu Lăcătuş, a mers mai departe şi e pe cale să termine anul întâi în forma de învăţământ „la distanţă”. Iniţial, Emil Neia Lăcătuş a declarat că s-a înscris la facultate fiindcă spera să ajungă deputat. În opinia lui, nu ar fi dat bine să-l întrebe cineva ce studii are şi el să răspundă că are doar liceul.
De cealaltă parte, Romulus Pop s-a înscris la facultate fiindcă a vrut să fie el însuşi un exemplu pentru comunitate. „Cred că trebuie să dăm un exemplu şi chiar dacă am trecut demult de vârsta studenţiei, să mergem totuşi să facem şi studii superioare. Nu o să mai vorbim de acum teoretic, ci o să le spunem să facă aşa cum facem şi noi”, a declarat Romulus Pop.
Filiala Bistriţa-Năsăud a încheiat o campanie de informare în judeţ prin care romii au fost îndemnaţi să-şi dea copiii la şcoală. În total, au fost date 91 de recomandări pentru elevii rromi care doresc să se înscrie la licee, iar 171 de părinţi au fost convinşi să îşi înscrie copiii în clasa întâi. Totodată, PRPE Bistriţa-Năsăud a mai dat 10 recomandări celor care vor să se înscrie la diverse facultăţi tot pe locuri rezervate romilor.
Partidă şi partide
Partida Romilor Pro Europa este doar una dintre formaţiunile politice care reprezintă comunitatea romă. Etnicii romi sau ţigani au format mai multe uniuni şi formaţiuni politice, care şi-au împărţit între ele voturile oamenilor, aşa că romii au pierdut reprezentarea politică în mai multe comunităţi locale. De asemenea, mulţi romi preferă la vot formaţiunile politice româneşti, în timp ce mulţi dintre gabori, romi vorbitori de limba maghiară, votează, de obicei, cu UDMR.