3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDosarul CASMB - Două persoane arestate, opt plasate în arest la domiciliu

Dosarul CASMB – Două persoane arestate, opt plasate în arest la domiciliu

Curtea de Apel a București a decis arestarea preventivă pentru Iuliana Gheorghe și Bujor Rudeanu, reprezentant legal al firmei Pusa – Medical Care SRL. De asemenea, au fost plasați în arest la domiciliu Adriana Rosmenteniuc, Eugeniu Vulpe, Adriana Caraculacu, Florina Jeni Bărbălău, Violeta Loredana Ciocâlteu, Anișoara Durmac, Crina Elena Constantinescu și Adela Gabriela Miculescu. În plus, șase persoane vor fi cercetate sub control judiciar – medicul Adnan Al Aloul, Nicoleta Nicu, Marijuana Ispas, Sile Miclescu, Elena Glăvan și Leontin Glăvan. Decizia nu este una definitivă.

Procurorii DNA au extins cercetările în dosarul decontărilor fictive de la CASMB, fiind reținuți reprezentanți ai unor firme de servicii medicale la domiciliu. Aceștia sunt acuzați că, în cursul anchetei penale, ar fi încercat să influențeze martorii în cauză și să contrafacă mijloace de probă constând în înscrisuri, atât în mod direct, cât și prin determinarea altor persoane să adopte astfel de comportamente.

Conform DNA, există date și probe potrivit cărora, începând din anul 2016, reprezentanții unor firme furnizoare de servicii medicale fără activitate reală ori legală, aflate în relație contractuală cu CASMB, ar fi aderat la grupul infracțional constituit din funcționari și conducători ai CASMB. Această grupare ar fi fost sprijinită și de președintele CNAS la acea vreme, Marian Burcea, afla în prezent în arest preventiv.

"Grupul infracțional a fost constituit astfel ca, prin comiterea unor infracțiuni (înșelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, abuz în serviciu), Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate (FNUASS) să fie fraudat prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, iar banii din acest fond să nu fie folosiți pentru îngrijirea medicală la domiciliu a asiguraților care aveau nevoie reală de aceste servicii, în mod gratuit", susțin procurorii.

În plus, arată anchetatorii, cei care au participat la grupul infracțional ar fi construit, în mod repetat, proceduri netransparente și extrem de complicate ca măsură de precauție împotriva oricărei încercări de devoalare a modului nelegal de cheltuire a FNUASS, iar conducătorii instituției, deși au avut cunoștință de activitățile infracționale, nu ar fi dispus măsuri pentru verificarea, tragerea la răspundere și sancționarea celor care au acționat în scopul fraudării banilor de la CASMB.

"În perioada 2016 — 2017, inculpații reprezentanți ai furnizorilor autorizați de servicii medicale au indus în eroare CASMB prin aceea că au prezentat ca fiind adevărate unele situații nereale (raportări false în ceea ce privește conținutul serviciilor medicale prestate, asiguratul care a primit îngrijirile, data, ora și persoana care a efectuat serviciul medical), ceea ce a condus la efectuarea de plăți necuvenite pentru servicii care nu au fost prestate. Astfel, au fost încasate de firmele inculpaților anterior menționați sume necuvenite cuprinse între 151.098 lei și 3.041.650 lei", precizează DNA.

Cele mai citite

PSG, victorie în Supercupa Franței! Ousmane Dembélé aduce trofeul în prelungiri

Paris Saint-Germain a câștigat Supercupa Franței, învingând-o pe AS Monaco cu scorul de 1-0, grație unui gol marcat de Ousmane Dembélé în minutul 90+2. PSG...

Furt de proporții la o școală nouă: Aproape 40 de calculatoare și echipamente audio-video sustrase

Inaugurarea școlii era programată pentru 8 ianuarie, la revenirea elevilor din vacanță În noaptea de sâmbătă spre duminică, școala din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari,...

Virusul care ar putea duce la apariția Alzheimer

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona sugerează că o infecție intestinală cronică cauzată de citomegalovirusul uman (HCMV), un virus...
Ultima oră
Pe aceeași temă