2.3 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSportDeputaţii au rugat-o pe Anastase să spună public că aleşii nu sunt...

Deputaţii au rugat-o pe Anastase să spună public că aleşii nu sunt „hoţi”

Mai mulţi deputaţi au rugat-o pe preşedinta Camerei, Roberta Anastase, să ia atitudine faţă de acuzaţiile televiziunilor că parlamentarii consumă abuziv importante sume de bani şi să spună opiniei publice că ei nu sunt „hoţi”, potrivit NewsIn.

Deputatul independent Gheorghe Zoicaş a intervenit în plenul de luni cerând preşedintelui Camerei Deputaţilor şi celor doi chestori să prezinte contractele încheiate pentru cazarea şi transportul deputaţilor, pentru a închide subiectul cheltuielilor parlamentarilor, care este dezbătut intens de mass-media. „Să aibă loc o dezbatere tehnică pe această problemă, inclusiv structura aparatului administrativ al Camerei pentru că nu eu, sau cei 70% din colegi care sunt la primul mandat, nu noi am facut dimensiunea acestui aparat tehnic, nu noi am stabilit ca în acest aparat tehnic să facă parte 136 de directori. Să nu mai ajungem la ce s-a ajuns până acum, să facă licitaţii fiecare pe la televiziuni, care pot să facă cele mai reduceri referitoare la salariul de parlamentar”, a spus Zoicaş.

„Camera Deputaţilor este prima instituţie publică din România care a operat un asemenea volum de reduceri şi prima instituţie care a început real o reformă în interiorul ei. Până când toate celelalte instituţii din România nu vor face o astfel de reformă nu voi fi de acord ca despre Camera Deputaţilor şi despre deputaţi să mai îndrăznească cineva să se ia”, a spus Anastase.

Preşedintele Camerei a subliniat că diurna şi suma forfetară vor scădea odată cu indemnizaţia de parlamentar, iar Biroul Permanent a dispus renegocierea în minus a contractelor pentru transport, cazare şi telefonie. „Asta o sa le vedeţi în cheltuielile de pe site pentru a nu fi niciun fel de problemă. Am să îl invit pe secretarul general împreună cu chestorii să vă facă această informare detaliată la ceea ce mi-aţi solicitat, mă refer la contractele pe transportul extern şi intern şi poate în zilele următoare avem această discuţie”, a menţionat Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că această instituţie a redus până acum cu 78% cheltuielile cu achiziţiile, 40% cu investiţiile, 40 % cu fondul preşedintelui , 25 % din tot ceea ce înseamnă bunuri si servicii.

Un deputat de Baia Mare a cerut Biroului Permanent să-şi revizuiască atitudinea cu privire la cheltuielile cu fiecare parlamentar, subliniind că în cheltuiala individuală intră doar indemnizaţia, restul fiind bani alocaţi pentru funcţionarea Parlamentului. „Altfel am putea face un sistem de videoconferinţe şi rămân şi eu la Baia-Mare să nu mai am probleme de transport. Sau propun să mutăm Parlamentul la Baia-Mare. Acestea sunt cheltuieli pe care le are Camera Deputaţilor”, a subliniat deputatul, Anastase replicând că există deja o propunere a liderului minorităţilor Varujan Pambuccian legat de trecerea Legislativului în mediul virtual.

Şi democrat-liberalul Petru Călian a intervenit arătând că, pentru a nu mai fi calificat de presă drept cel mai scump deputat, şi-a dat demisia din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. „Potrivit mass-media în luna martie am fost cel mai cheltuitor parlamentar. Vă anunţ că mi-am anunţat demisia din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei tocmai pentru a nu mai merge în străinătate să-mi fac datoria. Cred că în luna aprilie va fi alt coleg care va apărea drept cel mai cheltuitor, în mai altul, ceea ce nu este normal. Există prevederi legale în cadrul cărora se cheltuiesc aceşti bani, impropriu spus se cheltuiesc, iar datorită acestui fapt aş ruga conducerea Camerei să ia atitudine măcar pe viitor, nu în cazul acesta pentru că fapta e deja consumată, astfel încât niciun parlamentar să nu mai fie acuzat de faptul că ar cheltui abuziv banul public fără nicio rezervă. Eu nu o să mai fiu pe primul loc pentru că nu mai fac parte din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi nu mă voi mai deplasa în străinătate”, a spus Călian.

Roberta Anastase a precizat că a avut întâlniri cu preşedinţii comisiilor permanente, cu şefii delegaţiilor reprezentanţii grupurilor de prietenie şi s-a început anul trecut reducerea cheltuielilor cu deplasările externe- în 2009 cheltuielile fiind reduse cu 24%. „Evident că relaţiile parlamentare externe sunt extrem de importante, mai mult, în ce priveşte participarea la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europeni, unde România este repezentată şi prin vot, participarea noastră nu este numai necesară, dar este necesară într-o formulă completă. Aici diferenţa este clară între participările la conferinţele exotice şi cele la care prezenţa noastră este absolut necesară se exprimă pentru-un număr de voturi”, a spus Anastase.

Social-democratul Petre Petrescu s-a plâns şi el că este privit de electorat drept hoţ din cauza ieşirilor conducerii Camerei care acuză că cheltuielile deputaţilor sunt prea mari şi nu clarifică în faţa opiniei publice care este adevărata situaţie. „Am observat că în ultima perioadă mai ales din partea dumneavoastră dar şi a celor care reprezintă conducerea Camerei apar o serie de critici la adresa noastră a deputaţilor, şi în teritoriu cetăţenii se uită la noi cu foarte puţin respect, şi nu doar noi ca indivizi am început să pierdem credibilitate, ci şi Parlamentul şi Camera Deputaţilor. Datorită ieşirilor în media ne pierdem din credibilitate, din puterea cu care am fost investiţi pentru apărarea drepturilor celor care ne-au trimis aici. Din acest motiv v-aş duga pe dumneavoastră, în calitate de preşedinte al Camerei, să aveţi o intervenţie publică în care să explicaţi cetăţenilor care este realitatea şi că vă delimitaţi de tot ceea ce se pune în spinarea noastră. Nu este normal ca unii colegi să renunţe la atribuţiuni constituţionale pentru simplul fapt că unii dintre noi încearcă să-şi facă carieră politică profitând de această situaţie”, a spus Petrescu.

Anastase a subliniat că nu a avut nicio intervenţie în presă pe marginea cheltuielilor, discuţiile desfăşurându-se în Biroul Permanent. ” Eu nu sunt hoţ, eu nu mănânc din banii nimănui şi sunt de acord să vin să fac muncă patriotică dacă dumneavoastră şi cei care hotărăsc acest lucru îmi spun că urmare a renunţării mele un cetăţean va trăi mai bine. Eu nu sunt hoţ, când dumneavoastră vorbiţi în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor mă reprezentaţi şi pe mine. Ieri am fost la diverse ceremonii, se uită lumea la mine ca la un hoţ şi eu nu sunt hoţ. Vă rog pe dvs. să luaţi atitudine şi să spuneţi dacă avem printre noi astfel de oameni să se spună limpede, să-i nominalizaţi, dar nu putem fi stigmatizaţi cu toţii pentru nu ştiu ce nereguli sau atitudine şi Parlamentul nu e alcătuit din astfel de oameni. Vă rog, ieşiţi public şi cereţi ca noi parlamentarii să fim respectaţi”, a pledat Petrescu.

„Nu a existat nici o ieşire publică, nici a mea, nici a Biroului Permanent care să vizeze cheltuielilor parlamentarilor dar un lucru nu l-am făcut, am avut solicitarea din partea PSD şi UDMR să ies să apăr şi am spus: nu discutăm lucrurile astea până nu vom lua decizia de reducere a cheltuieilor. Acest lucru s-a întâlmplat şi repet: suntem prima insituţie publică care a luat aceste decizii importante de restructurare, pe care românii le aşteptau de la noi. Este un pas înainte pentru recredibilizarea noastră, e drept că aştept ca şi Senatul să facă acest lucru, pentru că Senatul nu face lucrul ăsta deocamdată”, a replicat Anastase.

Social-democratul Mircea Duşa a spus că toate afirmaţiile privind reducerea cheltuielilor sunt în van până la o eventuală rectificare bugetară şi că Biroul Permanent nu ar trebui să marşeze încontinuu pe reducerile operate. Duşa a pledat pentru apărarea, de către parlamentari, a instituţiei fundamentale a democraţiei care este Parlamentul.

Un alt deputat a afirmat că parlamentarii au căzut într-o capcană a opiniei publice, pentru că de fapt cheltuielile lor individuale se rezumă la indemnizaţie. „Le putem explica alegătorilor ce înseamnă cheltuielile cu parlamentarii, acestea se rezumă la indemnizaţia de 49 de milioane de lei vechi. Parlamentarul poate fi asimilat cu o instituţie, cheltuielile în colegiu sunt cheltuieli ale instituţiei, pentru a putea funcţiona legal. Nu putem funcţiona decât cu un anumit buget în plus faţă de indemnizaţie”, a spus deputatul.

Cele mai citite

„Ordonanța trenuleț”, publicată în Monitorul Oficial

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial controversata „ordonanţă trenuleţ”, care îngheaţă salariile şi pensiile la nivelul din noiembrie 2024 și blochează noi angajări în...

Polonia preia ștafeta UE, în timp ce Tusk se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Donald Tusk încearcă să îndeplinească promisiunile făcute în timpul campaniei din 2023, cum ar fi facilitarea accesului la avort sau acceptarea parteneriatelor civile indiferent...

Wall Street a înregistrat creșteri de peste 20% în 2024: Entuziasmul pentru AI impulsionează piața

Indicele american S&P 500 a înregistrat o creștere anuală de 23,3% în 2024, marcând al doilea an consecutiv cu o performanță de peste 20%. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă