16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Răbdarea medicilor a ajuns la capăt"

„Răbdarea medicilor a ajuns la capăt”

Medicii, funcţionarii publici şi profesorii au intrat ieri în grevă pentru a-şi manifesta nemulţumirea împotriva măsurilor guvernanţilor de a tăia salariile şi pensiile.

Mii de persoane, din toate judeţele din sud-estul ţării, au participat ieri la greva generală care a cuprins întreaga ţară. Cei mai mulţi protestatari i-am întâlnit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa.
Curtea unităţii sanitare s-a umplut de la primele ore ale dimineţii de cadre medicale. Sute de asistenţi, infirmieri şi medici au întrerupt timp de câteva minute lucrul, au scandat lozinci şi au manifestat. Ei s-au dotat cu pancarte pe care au scris „Respectaţi Contractul Colectiv de Muncă!” şi cu multe fluiere. „Vrem să muncim”, spuneau sindicaliştii. La acţiune au participat şi câţiva şefi de secţii. „Greva este îndreptăţită. Răbdarea cadrelor medicale a ajuns la capătul puterilor”, a declarat dr. Vasile Sârbu, şeful secţiei Chirurgie. Şi angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au protestat, doar că ei au fost mult mai liniştiţi. Greva acestora a durat doar două ore, în intervalul 10.00- 12.00.  Ambulanţierii nu au răspuns în acest timp decât cazurilor foarte grave.

Vârstnicii s-au alăturat şi ei mişcărilor sindicale organizate la nivel de judeţ. Cu toate că mitingul din faţa Prefecturii Constanţa nu a primit aprobare din partea autorităţilor locale, pensionarii tot au ieşit în stradă. „Am o pensie de 650 de lei şi din ea trebuie să trăim două persoane. O să murim de foame de luna viitoare”, a declarat Ion Gheorghe (70 de ani). Agenţiile fiscale constănţene au fost închise. Salariaţii acestora au spus că sunt în grevă pe termen nelimitat. Cei care au avut treabă ieri la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost nevoiţi să aştepte până la ora 10.30 să se deschidă ghişeele. În schimb, activitatea Casei Judeţene de Pensii nu a fost perturbată de protest. Şi angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă de la Poarta Albă au aderat la acţiunile de protest. Pentru că nu au solicitat autorizaţie pentru a picheta închisoarea, acţiunea s-a desfăşurat într-o singură încăpere.

Grevă generală şi la Galaţi

Majoritatea cadrelor didactice, a personalului sanitar, a angajaţilor din fiscalitate, primărie şi penitenciar au intrat, ieri, la Galaţi, în grevă generală. Potrivit liderului Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, Valeriu Diculescu, la greva generală au participat 90% din profesori. Şi 83 % din angajaţii de la Direcţia de Finanţe Publice din Galaţi au fost în grevă, ca şi  270 din cei 450 de angajaţi ai Primăriei Galaţi. În schimb, angajaţii de la Direcţia de Protecţie a Copilului, cei de la Direcţia de Îmbunătăţiri Funciare din Agricultură şi membri ai Sindicatului Solidaritatea Sanitară au făcut grevă japoneză.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă