5.6 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialMica grădină citadină

Mica grădină citadină

Spaţiile verzi din oraş se ­reduc rapid, apărând ­numeroase construcţii noi. De aceea, grădina de lângă casă, fie ea şi foarte mică, este o adevărată oază de relaxare. Dar cum o ­amenajăm?

Familia Constantin a cumpărat în urmă cu câţiva ani o casă veche şi modestă, aflată într-o stare avansată de degradare în zona Hala Traian. Lângă casă, un teren de circa 80 mp care asigură doar accesul la garajul din fundul curţii. Proprietarii, în acelaşi timp arhitecţi şi designeri, au luat decizia ca odată cu reabilitarea casei să amenajeze şi grădina. Ideea pe care au mers a fost de a împleti elementele „vechi” în ton cu arhitectura casei (statuete, ghivece ornamentale, cişmea metalică etc.) cu altele moderne, inspirându-se pentru crearea ambianţei de decorurile avangardiste ale lui Hundertwaser şi Gaudi. Banalul gard a fost decorat prin aplicarea de bucăţi de cauciuc colorate într-un desen modern, în contrast interesant cu restul decorului clasic. Partea de drum a fost acoperită, folosindu-se o tehnologie interesantă, dar şi mai ieftină care oferă un aspect ceramic, şi anume betonul amprentat care se patinează şi se lăcuieşte (15 euro/mp). Bineînţeles s-au folosit multe plante şi flori.
Cum s-a realizat amenajarea? „Cu cât e mai mare o grădină, cu atât preţul e mai mic pe mp pentru că există suprafeţe largi pe care ai gazon sau dale sau, în general, finisaje mai ieftine. Însă, cu cât e mai mică, preţul pe mp creşte, cum este cazul de faţă. La un spaţiu de aproximativ 80 mp a trebuit să săpăm timp de două săptămâni, să aducem două camioane de pământ, să facem instalaţiile (adus apă la cişmea şi irigare, scurgeri rigole, scurgeri din casă şi de la burlane), să montăm rigole, să tencuim şi să decorăm gardul, să cumpărăm şi să montăm foişor, balansoar. Am plantat peste 100 de plante de diferite specii şi dimensiuni, montat gazon şi decoraţiuni. Costurile s-au ridicat la circa 10.000 euro, dar a meritat cu prisosinţă”, ne spune Irina Constantin, realizatorul amenajării.

Sfatul designerului
Cum abordezi o grădină ­citadină de dimensiuni mici? Ce probleme specifice apar aici?
Pentru o grădină citadină de dimensiuni mici, trebuie să te gândeşti în primul rând care va fi proporţia dintre zonele de circulat şi zonele unde există plantele propriu-zise. Într-o grădină mică, probabil că nu o să poţi ceda prea mult din spaţiul pavat, de trecere în favoarea florilor şi trebuie să ai un echilibru bun, practic. Vei avea relativ puţine plante şi trebuie să le alegi şi ţinând cont de faptul că e grădina mică.
 
Ce decoraţiuni şi ce accesorii recomanzi?
Nu poţi alege nimic care are şanse ca în 1-2 ani să crească uriaş şi să umbrească totul în jur. Poţi alege flori care să înflorească alternativ, astfel încât să ai ceva interesant în fiecare lună. Se recomandă decoraţiuni micuţe, pe măsura spaţiului, care să se ivească pe ici, pe colo, după vreo floare. Totul depinde de stilul pe care vrei să îl aibă grădina şi de stilul pe care îl ai în casă: modern, clasic, rustic, mediteraneean etc.

Ce mobilie  se recomandă în acest caz şi ce recomandări generale puteţi da celor care au curţi asemănătoare?
Mobilierul poate fi din fier forjat, dar graţios, nu masiv sau din plastic de culori deschise. Ca recomandări, puteţi să vă puneţi imaginaţia la încercare şi să încercaţi să daţi utilitate lucrurilor pe care nu le-aţi mai folosit de ani buni (pantofi, cizme, găletuşe, jardiniere, stropitori). Se pot crea adevărate opere de artă, dovedind şi originalitate. Cu siguranţă vecinii nu vor avea aceleaşi aranjamente.
Designer: Irina Constantin, 0744.679.455

Accesorii folosite la amenajare
Arţar japonez mic, 20 cm, Hornbach, 20 lei
Salcie pendulă, Hornbach, 35 lei
Tuia, Hornbach, 16 lei (mică), 200 lei (mare)
Ghivece decorative, Hornbach, 20-50 lei
Cişmea metalică de exterior, OBI, 400 lei

Cele mai citite

George Simion recunoaște că măsurile programului de guvernare ale AUR sunt „aproape irealizabile” dacă Elena Lasconi iese președinte

Preşedintele AUR, George Simion, a transmis marţi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor, ai revoluţionarilor, ai taximetriştilor şi ai cadrelor militare, că...

Nemulțumirea angajaților români la locul de muncă, atinge cote critice în 2024

Volumul mare de muncă, preocuparea pentru sănătate și teama de concediere, printre principalele îngrijorări Satisfacția la locul de muncă a angajaților români se află la...

Micii antreprenori îndeamnă la responsabilitate și sprijin pentru direcția pro-europeană a României

Antreprenorii români care au construit afaceri de succes în ultimii 5-10 ani își exprimă îngrijorarea cu privire la viitorul economic al țării și fac...
Ultima oră
Pe aceeași temă