18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnaliza pieţei imobiliare

Analiza pieţei imobiliare

Compania DARIAN a definitivat un amplu studiu al pieţei imobiliare româneşti pe 2009. Dacă într-un număr anterior au fost prezentate ­tendinţele pentru spaţiile de birouri, comerciale şi industriale, în acest număr vom prezenta analiza şi tendinţele pentru piaţa imobiliară cu accent pe cea rezidenţială.

O caracteristică generală a pieţei imobiliare este permanentul decalaj sem­nificativ dintre cerere şi ofertă. Cererea solvabilă de locuinţe, birouri, spaţii comerciale şi terenuri a fost mai slabă ca în anii precedenţi şi mult mai mică decât oferta. Anul 2009 a fost caracterizat de un nivel scăzut al lichidităţilor, existând posibilitatea unei revigorări în 2010.
Piaţa imobiliară a înregistrat o serie de schimbări, printre care se numără ieftinirea apartamentelor şi lansarea programului Prima Casă.
Scăderea numărului de tranzacţii înregistrată în anul 2009 faţă de 2008 a fost de 27%, potrivit datelor oferite de Uniunea naţională a Notarilor Publici din România, cauza pricipală fiind absenţa finanţării, în general cea asigurată de bănci.
Programul Prima Casă a avut pondere de 16% (aproximativ 12.000 contracte încheiate) din totalul celor 76.746 de tranzacţii de acest tip realizate în 2009 şi o pondere de 3% din numărul total de tranzacţii.În 2009, s-au cumpărat în special imobile cu valori mici, cumpărătorii făcând eforturi deosebite pentru a-şi cumpăra o locuinţă şi plătind cash în majoritatea cazurilor.

Piaţa rezidenţială
În plan rezidenţial, piaţa a cunoscut un recul în prima jumătate a anului 2009, când tranzacţiile pe acest segment au înregistrat o scădere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, deşi aproximativ 80% ­dintre români deţin deja o proprietate, cererea se menţine ridicată pe această piaţă.
Construcţiile de locuinţe noi au stagnat în mai multe oraşe în perioada anului 2009, astfel încât, în mai bine de o treime din oraşele mari nu s-au dat în folosinţă noi spaţii locative semnificative.
Dezvoltatorii de proiecte imobiliare au încercat să-şi salveze profiturile şi să ­facă faţă presiunilor din partea finan­ţatorilor, cei mai mulţi suspendând lucrările şi solicitând reeşalonări de la finan­ţatori. Preţul locuinţelor noi a înregistrat o scădere mai mică decât în cazul apartamentelor vechi, situându-se ca medie în jurul procentului de 15% la ­nivelul ţării.

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă