Pensiile şi salariile vor fi tăiate fără excepţie. Nici greva generală, nici moţiunea de cenzură nu par să-l înduplece pe Emil Boc, conştient de faptul că Guvernul nu este „simpatizat”.
După mai bine de două săptămâni de incertitudini, Guvernul a spulberat ieri orice urmă de îndoială că măsurile de austeritate vor fi mai blânde în varianta finală a scrisorii pentru FMI. „Scrisoarea către FMI va fi înaintată în forma actuală”, le-a transmis sindicaliştilor ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Zgârcit cu detaliile, premierul Emil Boc a dat de înţeles că nu are soluţii salvatoare, altele decât cele anunţate deja, respectiv tăierea tuturor pensiilor cu 15% şi a salariilor bugetarilor cu 25%. „Alternativa este să plătim salarii şi pensii, chiar dacă sunt mai reduse, sau, în decembrie, să nu plătim deloc”, a explicat primul-ministru. Emil Boc susţine că Guvernul rămâne deschis discuţiilor şi negocierilor cu partenerii sociali, cu toate că reducerile cheltuielilor bugetare rămân bătute în cuie. „Ştiu că Guvernul nu este unul simpatizat”, a spus Boc. „Modificarea scrisorii de intenţie ar fi o eroare”, a precizat şi Sebastian Vlădescu, şeful Finanţelor, înainte de negocierile de la minister cu sindicatele. Rigiditatea autorităţilor i-a determinat pe sindicalişti (deocamdată doar profesorii şi funcţionarii publici) să anunţe că greva generală de la 31 mai va avea loc, aşa cum fusese programată.
Băsescu se întâlneşte cu parlamentarii
Emil Boc şi liderii partidelor care susţin Guvernul (UDMR şi UNPR) au discutat ieri cu preşedintele Traian Băsescu pe marginea proiectului de lege care va include măsurile de austeritate asupra cărora Executivul intenţionează să-şi asume răspunderea săptămâna viitoare. „Discuţiile s-au axat pe scrisoarea de intenţie a Guvernului României către Fondul Monetar Internaţional şi pe evoluţia economică în plan european”, se arată în comunicatul oficial al preşedinţiei. Şeful statului le-a cerut reprezentanţilor coaliţiei să asigure transparenţa în ceea ce priveşte cheltuielile salariale din sectorul public şi să dea dovadă de „maximă deschidere” faţă de sindicate şi partidele din opoziţie, printr-o informare constantă asupra măsurilor care vor fi luate de către Guvern. Cum însă metoda aleasă de Emil Boc pentru aprobarea proiectului de lege este asumarea răspunderii, care deschide calea moţiunii de cenzură, preşedintele Băsescu a ales să se întâlnească marţi cu grupurile parlamentare de la putere pentru a obţine garanţii că nu vor vota dărâmarea Guvernului. La o zi după întâlnire, Emil Boc va trimite scrisoarea la Washington, urmând apoi să vină în Parlament cu legea.
Moţiune cu emoţii pentru Boc
Social-democraţii îşi vor materializa intenţia de a depune moţiune de cenzură la adresa Guvernului şi, în paralel, vor ataca la Curtea Constituţională pachetul de legi. „Nu ne vom limita strict la a vota moţiunea de cenzură, ci vom mobiliza alegătorii şi cetăţenii unde sunt reprezentanţi ai puterii pentru a-i determina pe aceşti parlamentari să nu accepte acest pachet absurd de măsuri”, a declarat deputatul PNL Ludovic Orban, adăugând că liberalii vor vota orice moţiune de cenzură, indiferent de iniţiator. Şansele Cabinetului Boc de a rămâne în picioare depind în mare măsură de puterea de convingere a preşedintelui Băsescu şi de disciplina de partid. Mulţi democrat-liberali nu sunt de acord cu măsurile Guvernului, temându‑se de reproşurile din partea electoratului din colegiile lor. UDMR ar putea susţine Guvernul, având în vedere că a primit la schimb amendamentul din Legea educaţiei care prevede predarea tuturor materiilor în limba maternă a minorităţilor. Totuşi, decizia este una dificilă, având în vedere că liderul Bela Marko declara în urmă cu câteva zile că pensiile sub 1.000 de lei ar trebui cruţate, ceea ce Emil Boc nu a acceptat. Decizia independenţilor (UNPR) este încă sub semnul întrebării. În scurta perioadă care a trecut de la înfiinţare, formaţiunea a dat semnale că se adresează exact categoriilor afectate de măsurile de austeritate ale Guvernului.