Cu toţii ne dorim să avem minţile mai sclipitoare decât becurile strălucitoare ale unui candelabru. Vestea bună este că există mai multe trucuri simple şi distractive de a îmbunătăţi inteligenţa, potrivit womenshealthmag.com. Unul dintre ele presupune doar să petreci mai mult timp în faţa televizorului, urmărind emisiuni informative, deci foarte simplu.
Citeşte literatură SF
Alege un roman de Kafka sau o carte de poezie modernă şi îţi vei ajuta creierul să funcţioneze mai bine, potrivit unui studiu recent publicat în revista Psychological Science. Atunci când eşti expus la ceva care nu are sens în mod automat, mintea ta încearcă să găsească un alt sens – acest este un implus care măreşte viteza cu care creierul prelucrează informaţiile şi sporeşte capacitatea de învăţare.
Dacă preferi cărţile de aventuri sau romanţele istorice, nu trebuie să îţi faci griji, deoarece şi aceste lecturi activează mintea, dar într-un mod uşor diferit, spune Keith Oatley, profesor de la Universitatea din Toronto. „Ficţiunea, în general, este un fel de simulare a lumile noastre emoţionale şi sociale. Oamenii care au citit o mulţime de cărţi SF tind să fie mai empatici şi mai inteligenţi decât cei care nu o fac”, explică el. Concluzia: Citeşte cărţi cu substanţă. „Chiar şi atunci când citeşti un ziar sau o revistă, analizezi diferite idei şi acumulezi cunoştinţe în mintea ta”, spune Daniel Willingham, profesor de psihologie la Universitatea din Virginia.
Dezleagă enigma unui film
Urmăreşte seriale precum Lost sau CSI pentru a-ţi dezvolta inteligenţa. Serialele în care există o intrigă sau un complot interesant, mai multe personaje care suferă de ambiguitate morală şi nici un narator care să te ajute să faci conexiuni, îţi mobilizează creierul să adune date într-un proces care este asemănător cu metoda ştiinţifică, potrivit lui Steven Johnson, autorul cărţii „Tot ce este rău este bun pentru tine: cum ne ajută cultura populară contemporană să devenim mai inteligenţi”. Deci, în timp ce încerci să îţi dai seama de ce Hugo din Lost nu a pierdut deloc în greutate sau de ce nu aprind niciodată luminile din laborator în CSI, îţi vei antrena abilităţile de rezolvare a problemelor şi îţi vei îmbunătăţi inteligenţa socială.
Odihneşte-te suficient
În timpul somnului, creierul crează conexiuni şi fixează amintirile din timpul zilei, de aceea persoanele care dorm suficient de mult au o memorie mai bună, a arătat un studiu recent realizat de Universitatea din Michigan. Participanţii au fost rugaţi să reproducă o listă de cuvinte pe care o văzuseră cu 12 ore mai devreme, după o noapte de somn sau respectiv o noapte de veghe. Cei care nu au dormit, au făcut mai multe greşeli, ceea ce înseamnă că au fost mai susceptibili de a avea amintiri incorecte.
Aceste experimente sunt primele care demonstrează că amintirile false (ne amintim lucruri care nu s-au întâmplat) pot fi reduse dacă ne odihnim, iar unul dintre beneficiile somnului este o memorie mai bună. Aşadar, dacă te odihneşti s-ar putea să nu mai fie nevoie să îţi cauţi cheile înainte să ieşi din casă (sau cel puţin nu în fiecare dimineaţă).
Muzica este o muză pentru creier
Potrivit unui studiu revizuit recent de departamentul online al Facultăţii de Biologie şi Medicină din America, practicarea unui instrument muzical conectează unităţile principale ale creierului şi dezvoltă întregul sistem neurologic în moduri în care nici o altă activitate nu o poate face.
Dacă nu te grăbeşti să te înscrii la lecţii de flaut, poţi obţine beneficii similare dacă te joci câteva jocuri, cum ar fi Easy Piano pe consola Nintendo DS sau KB Piano pe calculatorul de acasă, care îţi permite să cânţi la mai mult de 100 de instrumente diferite, de la chitară la ocarină. „În unele moduri, creierul este ca un muşchi”, spune Richard Haier, profesor de neurologie de la Universitatea California. Cu cât exersezi mai mult, cu atât devine mai eficient.
Socializează cu persoane inteligente
După serviciul în loc să te duci direct acasă, să te îmbraci în pijamale şi să bei un pahar de Pinot, întâlneşte-te cu prietenii ca îţi antrenezi creierul. „Gimnastica mentală din interacţiunile sociale poate îmbunătăţi funcţionarea capacităţilor noastre cognitive”, spune Oscar Ybarra profesor de psihologie la Universitatea din Michigan. În cercetările sale, el a descoperit că subiecţii care au fost mai sociabili au avut un nivel superior de performanţă cognitivă, ceea ce înseamnă că şi-au amintit mai bine informaţii care puteau fi folosite mai târziu pentru a lua decizii şi pentru a stabili obiective. Ridică ştacheta şi ieşi cu persoane inteligente cu care poţi să porţi conversaţii interesante.