Senatul american a adoptat luni un proiect prin care Statele Unite se vor opune acordării de asistenţă FMI ţărilor care probabil că nu vor returna împrumutul, relatează Wall Street Journal monitorizat de NewsIn.
Măsura, aprobată cu 94 de voturi ”pentru” şi 1 vot ”împotrivă”, intervine pe fondul temerilor din ce în ce mai mari că Statele Unite susţin indirect pachetul de 40 de miliarde de dolari acordat de FMI Greciei.
O serie de planuri americane de salvare şi stimulare a economiei, adoptate în 2008 şi 2009 pentru a contracara efectele crizei, a nemulţumit mulţi americani, iar unele voci din Congres au declarat că nu vor să finanţeze şi alte ţări.
Liderii europeni au cerut FMI să ofere, în cazul în care va fi nevoie, până la 310 miliarde de dolari, în cadrul unui pachet de credite şi garanţii care să împiedice propagarea crizei financiare elene către alte ţări din Zona euro, precum Portugalia şi Spania.
Statele Unite sunt cel mai mare contribuitor la FMI şi au drept de veto asupra deciziilor Fondului, deşi nu l-au folosit niciodată.
Măsura, propusă de senatorul republican John Cornyn, cere FMI să stabilească dacă ţările ale căror deficite publice depăşesc Produsul Intern Brut (PIB) îşi vor achita împrumutul. Dacă se stabileşte că este puţin probabil ca banii să fie restituiţi, SUA vor vota împotrivă.
Textul urmează să fie armonizat cu unul similar adoptat de Camera Reprezentanţilor în luna decembrie, înainte ca preşedintele Barack Obama să îl poată promulga.
Într-un interviu recent acordat Bloomberg TV, secretarul Trezorerei, Timothy Geithner, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această măsură. El a subliniat că Statele Unite nu au pierdut niciodată în urma susţinerii FMI. „Avem o miză mare în a ajuta Europa să se descurce şi o vom face într-un mod care să fie raţional pentru economia americană şi pentru contribuabilul american”, a afirmat el.