7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecial120.000 euro pentru traumele nepotului lui Maniu

120.000 euro pentru traumele nepotului lui Maniu

Medicul Ioan Boilă a câştigat în instanţă procesul intentat statului român, în care a solicitat despăgubiri financiare în contul traumelor suferite în timpul detenţiei politice.

Judecătorii de la Tribunalul Cluj au admis cererea de acordare de despăgubiri depusă de unul dintre nepoţii lui Iuliu Maniu, Ioan Boilă, pentru suferinţele îndurate de acesta în temniţele comuniste. Ioan Boilă, care este preşedinte al Asociaţiei Medicilor Catolici din România, a primit despăgubiri în valoare de 120.000 euro pentru opt ani de închisoare. Un proces similar a fost deschis, tot la Tribunalul Cluj, de către fratele lui Ioan Boilă, fostul senator PNŢCD Matei Boilă, în prezent preot greco-catolic, închis şi el, din motive politice, în perioada comunistă.

Medicul Ioan Boilă a fost condamnat pentru faptul că a redactat manifeste anticomuniste în anul 1956. „Acţiunea sa este legată de revolta preoţilor greco-catolici, care, în acel an, au organizat o slujbă de protest în faţa Bisericii Piariştilor din Cluj, în condiţiile în care Biserica Greco-Catolică a fost interzisă în anul 1948″, spune istoricul Leonard Horvath. Ioan Boilă, împreună cu fratele său, Matei Boilă, şi sora lor, Elena Boilă, precum şi cu istoricul Nicolae Balotă, a redactat manifeste în care critica interzicerea Bisericii Greco-Catolice şi arestarea episcopilor ei de către autorităţile comuniste. Manifestele au fost traduse şi în limba engleză, pentru a fi tipărite şi răspândite în străinătate. În replică, aceştia au fost arestaţi de Securitate. Fraţii Boilă, nepoţii liderului ţărănist Iuliu Maniu, se aflau deja sub supravegherea securiştilor,
asta, deşi Maniu decedase, în anul 1953, în Penitenciarul Sighet. Ioan Boilă a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Militar Cluj, sub acuzaţia de trădare de ţară. El a fost torturat în închisoare şi în lagărele de exterminare, precum cel din Insula Mare a Brăilei.

161 de deţinuţi pe 60 de metri pătraţi

În primii ani ai detenţiei, a stat închis, împreună cu alte 161 de persoane, într-o celulă de 60 de metri pătraţi, după cum relata, în memoriile sale, fostul său coleg de celulă Aurel Baghiu. De asemenea, el a fost bătut cu bestialitate. În prezent, Ioan Boilă conduce policlinica fără plată „Familia Sfântă” a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, unde lucrează benevol. Fratele său, Matei Boilă, este pensionar, dar continuă să ţină liturghii pentru credincioşii săi.

Cazul ţărănistului Boilă nu este singular. În ultima perioadă şi alţi foşti deţinuţi politici au recurs la aceleaşi gesturi. La începutul acestui an, chiar fostul preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Ion Diaconescu a dat în judecată statul român şi a solicitat daune în valoare de 18 milioane euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste.

 Acţiuni similare, deschise contra statului, au mai deschis foşti deţinuţi politici precum Vasile Paraschiv şi Viorel Chirilă. 

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...
Ultima oră
Pe aceeași temă