Chiar și după decesul din cauze încă neclare al lui Dan Adamescu, KPMG continuă să încerce să arunce pe alte persoane vina falimentului Astra Asigurări, al cărei ultim administrator a fost.
O face, aşa cum reiese dintr-o scrisoare transmisă Tribunalului București, cu ajutorul aceleiași ASF care, deși nu acționează fățiș ca în timpurile lui Mișu Negrițoiu, îşi aduce contribuția prin pasivitate.
KPMG încearcă, într-un exerciţiu deja specific de ipocrizie, să susțină raportul privind cauzele falimentului Astra Asigurări, document incomplet şi încropit din vechi argumente utilizate de lichidator şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a pune mâna pe compania de asigurări, invocând situații de incompatibilitate.
Este vorba despre același KPMG care, după ce a administrat cea mai mare societate de asigurări din România în ultimul an și jumătate de existenţă, ducând-o în faliment, a sărit rapid în barca lichidatorului pentru a se înfrupta din rămășițele fostului lider al pieţei asigurărilor.
Scopul final al documentului, care nu face decât să mute închipuita responsabilitate a falimentului de pe Dan Adamescu, decedat în condiții suspecte în detenție, pe ceilalți acționari și administratori, este acela de a prelua controlul cotidianului „România liberă“. Medien Holding a contractat un împrumut de la Astra Asigurări, iar acest fapt obișnuit în business în cadrul grupurilor este astăzi folosit de KPMG pentru a prelua controlul ziarului. Același KPMG uită însă să precizeze că a refuzat în repetate rânduri ofertele de returnare a împrumutului.
Ca de obicei, KPMG lucrează cu argumentele date de ASF condusă de Mișu Negrițoiu. În aproape tot documentul prin care contestă dreptul acţionarului Astra Asigurări de a nu accepta raportul preliminar privind cauzele falimentului, KPMG face referire la acte, decizii și documente emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară în perioada Negrițoiu, atunci când deciziile se luau prin voinţa unui singur om, care nu o dată a ignorat votul unui întreg consiliu.
Ce face noua ASF, a cărei conducere și-a asumat explicit că va schimba politica dictatorială a lui Negrițoiu? Tace și, prin tăcere, aprobă acțiunile criminale ale KPMG. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu doar că nu a contestat în niciun punct concluziile lichidatorului, dar nici măcar nu a căutat să lămurească referirile la propria activitate, ceea ce înseamnă că aprobă decizii luate de un singur om.
Decizii și evenimente controversate din falimentul Astra, sprijinite sau ignorate de ASF
De-a lungul timpului, KPMG a luat mai multe decizii controversate, unele respinse inclusiv de foști și actuali membri ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Aceste evenimente ar fi trebuit să ridice un semn de întrebare în cadrul Autorității, care, după plecarea lui Mișu Negrițoiu, are și puterea de a interveni. Nu o face însă. „România liberă“ vă prezintă câteva dintre deciziile cel puțin interpretabile ale KPMG.
Nedenunțarea portofoliului de polițe al Astra Asigurări, cu costuri semnificative suplimentare pentru FGA. KPMG, susținând că va vinde portofoliile Astra, demers eșuat lamentabil, a refuzat să denunțe polițele, fapt ce a condus la sporirea numărului de daune provocate de clienți Astra Asigurări și, implicit, la majorarea despăgubirilor plătite de FGA, fond alimentat de întreaga piață a asigurărilor.
Plata primelor de reasigurare, în condițiile în care portofoliul Astra era pe cale de a expira. Măsură contestată doar de formă de ASF, care în final și-a dat acordul pentru această decizie păguboasă pentru creditori.
Convocarea primei Adunări Generale a Creditorilor înainte ca FGA să înceapă plățile către păgubiți. Această decizie a condus la excluderea FGA din cel mai important organism de decizie în cadrul procedurii (Comitetul Creditorilor), deși Fondul era cel mai mare creditor.
Pierderea accesului la întreaga bază de date a Astra Asigurări, situație care persistă de mai bine de o lună și care ar putea avea efecte iremediabile, inclusiv în sensul pierderii unor informații confidențiale ce vizează milioane de asigurați.
Subevaluarea activelor Astra Asigurări într-un raport al Deloitte, comandat de KPMG, care ia în calcul doar valorile contabile ajustate ale respectivelor active. Acest raport incomplet a fost plătit cu sute de mii de euro din patrimoniul societății de asigurare.
» Ca de obicei, KPMG lucrează cu argumentele date de ASF condusă de Mișu Negrițoiu. În aproape tot documentul prin care contestă dreptul acţionarului Astra Asigurări de a nu accepta raportul preliminar privind cauzele falimentului, KPMG face referire la acte, decizii și documente emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară în perioada Negrițoiu, atunci când deciziile se luau prin voinţa unui singur om, care nu o dată a ignorat votul unui întreg consiliu.