16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1KPMG, mâna armată a lui Negrițoiu și Ponta, luptă cu presa „incomodă“...

KPMG, mâna armată a lui Negrițoiu și Ponta, luptă cu presa „incomodă“ pe spatele noii ASF. Criminalul îşi desăvârşeşte munca sub ochii impasibili ai Autorității de Supraveghere Financiară

Chiar și după decesul din cauze încă neclare al lui Dan Adamescu, KPMG continuă să încerce să arunce pe alte persoane vina falimentului Astra Asigurări, al cărei ultim administrator a fost.

O face, aşa cum reiese dintr-o scrisoare transmisă Tribunalului București, cu ajutorul aceleiași ASF care, deși nu acționează fățiș ca în timpurile lui Mișu Negrițoiu, îşi aduce contribuția prin ­pasivitate.

KPMG încearcă, într-un exerciţiu deja specific de ipocrizie, să susțină raportul privind cauzele falimentului Astra Asigurări, document incomplet şi încropit din vechi argumente utilizate de lichidator şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a pune mâna pe compania de asigurări, invocând situații de incompatibilitate.

Este vorba despre același KPMG care, după ce a admi­nistrat cea mai mare societate de asigurări din România în ultimul an și jumătate de existenţă, ducând-o în faliment, a sărit rapid în barca lichidatorului pentru a se înfrupta din rămășițele fostului lider al pieţei asigurărilor.

Scopul final al documentului, care nu face decât să mute închipuita respon­sabilitate a falimentului de pe Dan Adamescu, decedat în condiții suspecte în detenție, pe ceilalți acționari și administratori, este acela de a prelua controlul cotidianului „România liberă“. Medien Holding a contractat un împrumut de la Astra Asigurări, iar acest fapt obișnuit în business în cadrul grupurilor este astăzi folosit de KPMG pentru a prelua controlul ziarului. Același KPMG uită însă să precizeze că a refuzat în repetate rânduri ofertele de returnare a împrumutului.

Ca de obicei, KPMG lucrează cu argumentele date de ASF condusă de Mișu Negrițoiu. În aproape tot documentul prin care contestă dreptul acţionarului Astra Asigurări de a nu accepta raportul preliminar privind cauzele falimentului, KPMG face referire la acte, decizii și documente emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară în perioada Negrițoiu, atunci când deciziile se luau prin voinţa unui singur om, care nu o dată a ignorat votul unui întreg consiliu.

Ce face noua ASF, a cărei conducere și-a asumat explicit că va schimba politica dictatorială a lui Negrițoiu? Tace și, prin tăcere, aprobă acțiunile criminale ale KPMG. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu doar că nu a contestat în niciun punct concluziile lichidatorului, dar nici măcar nu a căutat să lămurească referi­rile la propria activitate, ceea ce înseamnă că aprobă decizii luate de un singur om.

Decizii și ­evenimente ­controversate din ­falimentul Astra, ­sprijinite sau ­ignorate de ASF

De-a lungul timpului, KPMG a luat mai multe decizii controversate, unele res­pinse inclusiv de foști și actuali membri ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Aceste evenimente ar fi trebuit să ridice un semn de întrebare în cadrul Autorității, care, după plecarea lui Mișu Negrițoiu, are și puterea de a interveni. Nu o face însă. „România liberă“ vă prezintă câteva dintre deciziile cel puțin interpretabile ale KPMG.

    Nedenunțarea portofo­liului de polițe al Astra Asigu­rări, cu costuri semnificative suplimentare pentru FGA. KPMG, susținând că va vinde portofoliile Astra, demers eșuat lamentabil, a refuzat să denunțe polițele, fapt ce a condus la sporirea numărului de daune provocate de clienți Astra Asigu­rări și, implicit, la majorarea despăgubirilor plătite de FGA, fond alimentat de întreaga piață a asigurărilor.

   Plata primelor de reasi­gurare, în condițiile în care ­portofoliul Astra era pe cale de a expira. Măsură contestată doar de formă de ASF, care în final și-a dat acordul pentru această decizie păguboasă pentru creditori.

   Convocarea primei Adu­nări Generale a Creditorilor înainte ca FGA să înceapă plățile către păgubiți.  Această decizie a condus la excluderea FGA din cel mai important organism de decizie în cadrul procedurii (Comitetul Creditorilor), deși Fondul era cel mai mare creditor.

   Pierderea accesului la întreaga bază de date a Astra Asigurări, situație care persistă de mai bine de o lună și care ar putea avea efecte iremediabile, inclusiv în sensul pierderii unor informații confidențiale ce vizează ­milioane de asigurați.

   Subevaluarea activelor Astra Asigurări într-un raport al Deloitte, comandat de KPMG, care ia în calcul doar valorile contabile ajustate ale respectivelor active. Acest raport incomplet a fost plătit cu sute de mii de euro din patrimoniul societății de asigurare.

» Ca de obicei, KPMG lucrează cu argumentele date de ASF condusă de Mișu Negrițoiu. În aproape tot documentul prin care contestă dreptul ­acţionarului Astra Asigurări de a nu accepta raportul preliminar privind cauzele falimentului, KPMG face referire la acte, decizii și documente emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară în perioada Negrițoiu, atunci când deciziile se luau prin voinţa unui singur om, care nu o dată a ignorat votul unui întreg consiliu.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă