5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCât de util este iPad-ul în vacanţă?

Cât de util este iPad-ul în vacanţă?

Tocmai ţi-ai cumpărat un iPad şi nu poţi să te desparţi de noul gadget în vacanţă? Dacă mai investeşti încă 100 de dolari pentru a achiziţiona câteva aplicaţii, tableta Apple o să-ţi fie cu siguranţă de folos în vacanţă.

Avertisment: vei adora iPad-ul când eşti pe drum sau în camera de hotel, însă acesta nu este la fel de util când stai întins la soare sau faci turul monumentelor culturale dintr-un oraş.

Avantajele iPad-ului

iPad-ul poate fi foarte util în vacanţă deoarece are numeroase avantaje: este o bibliotecă portabilă şi gratuită, poate fi folosit pentru a procesa texte, ca browser web, traducător sau ghid turistic, pentru a afla prognoza meteo, dar şi ca o sursă de jocuri şi distracţie în timpul unui zbor lung. Desigur că un laptop dispune de aceleaşi aplicaţii, dar nici unul nu cântăreşte mai puţin de un kilogram şi jumătate. În plus, sistemul de transport securizat al iPad-ului îţi permite să-l ţii în geantă atunci când treci pe la punctul de control de la aeroport, spre deosebire de laptopuri, pe care trebuie să le pui într-o tavă separată.
Deşi prima versiune a iPad-ului se conectează la internet doar prin wireless, la sfârşitul lunii aprilie va fi disponibilă varianta 3G, care va costa între 630 şi 830 de dolari şi le va permite utilizatorilor să se conecteze la internet şi prin conexiune AT&T, atât în Statele Unite, cât şi în străinătate. Persoanele care călătoresc mult, dar nu se cazează întotdeauna la hoteluri ce oferă Wi-Fi gratuit vor dori, probabil, să aştepte noul iPad pentru a putea folosi aplicaţia de localizare în vacanţă.
Chiar şi aşa, oamenii de afaceri care pleacă des în călătorii n-ar trebui să-şi arunce laptopurile încă. Deşi Apple vinde cu zece dolari aplicaţiile iPad pentru procesare de text (notes), foi de calcul (numbers) sau prezentări (keynote), unii utilizatori s-au plâns că aceste aplicaţii nu sunt încă la fel de performante precum cele oferite de software-ul Microsoft Office. Pentru unii utilizatori, chiar şi tastarea pe touchscreen-ul iPad-ului este, de asemenea, o corvoadă.

3.500 de aplicaţii

Totuşi, iPad-ul este o alternativă foarte bună pentru cei care sunt dependenţi de lectură şi informaţii, deoarece dispozitivul dispune de multe aplicaţii. Cele aproximativ 185.000 de aplicaţii pentru iPhone funcţionează şi pentru iPad, dar trebuie să ştii că dacă încerci să vezi imaginile pe tot ecranul tabletei, acestea devin pixelate. Deocamdată, iPad-ul dispune de 3.500 de aplicaţii proprii, cu o rezoluţie Pro sau HD, care sunt mai scumpe decât cele pentru iPhone, dar de obicei îşi merită banii.
Există şi unele aplicaţii gratuite, precum opţiunea de a-ţi conecta dispozitivul la site-ul kayak.com, cel mai bun motor de căutare de călătorii din lume. Versiunea site-ului pentru iPad are un design mai simplu, cu butoane de dimensiuni mai mari, pentru a facilita navigarea pe ecranul tactil al tabletei.
Alte aplicaţii sunt contra cost. Opţiunea FlightTrack Pro (10 dolari) afişează locaţia unui avion aproape în timp real şi te avertizează cu un mesaj de tip pop-up în cazul în care zborul are întârziere sau a fost anulat. Dacă aştepţi un prieten care vine cu avionul, poţi urmări traseul zborului suprapus pe o hartă care arată vremea, iar dacă foloseşti zoom-ul ecranul îţi dezvăluie aceeaşi privelişte pe care o au pasagerii care se uită pe fereastra avionului. Utilizatorii pot folosi zoom-ul, şi pentru a vedea terminalul de sosire şi a stabili un loc de întâlnire cu rudele sau prietenii care se întorc din călătorii.

Funcţiile iPad-ului

În timp ce-ţi aştepţi amicul la poartă sau când te plictiseşti în autocar, în drum spre destinaţia de vacanţă, poţi folosi iPad-ul pentru jocuri sau pentru a viziona filme. Încearcă un joc gen Flight Control HD (5 dolari), o competiţie de control al traficului aerian. AirCoaster Pro (2 dolari) este un simulator roller-coaster 3D uimitor. Poţi să joci Scrabble (10 dolari) sau fotbal (Real Fotbal 2010 HD – 7 dolari). Ecranul este foarte performant, reacţionează la înclinări şi răsturnări şi dispune de opţiunea multiplayer.
Filmele se văd foarte bine pe tableta iPad, mai ales dacă păstrezi ecranul mereu curat şi îl ştergi de urmele degetelor. Dacă ai conexiune la internet, poţi folosi aplicaţia Joost (un motor de căutare de filme gratuit) sau îţi poţi face un abonament la Netflix pentru a descărca gratuit aplicaţia pentru iPad şi a urmări cele mai noi filme. Desigur, poţi descărca filme şi prin intermediul iTunes, iar bateria durează aproximativ 10 ore.
iPad-ul poate fi utilizat şi pentru a asculta muzică şi oferă o experienţă mult mai interesantă decât micul iPhone. Poţi conecta iPad-ul la postul de radio preferat, iar în timp ce asculţi muzică poţi citi despre muzicienii respectivi folosind aplicaţia iPad Pandora. Dacă ai talent, poţi compune singur o melodie cu Magic Piano (1 dolar).
Desigur, principala funcţie a iPad-ului este cea de cititor de cărţi digitale. iPad dispune de multe aplicaţii, majoritatea gratuite, precum Apple’s iBooks and Amazon’s Kindle, cu ajutorul cărora poţi cumpăra cele mai noi cărţi sau poţi alege un roman clasic pentru o sumă în jur de 10 dolari. Posibilităţile sunt numeroase, deoarece iPad-ul dispune de o tehnologie foarte avansată, astfel încât să te convingă să laşi cărţile şi DVD-urile acasă când pleci în vacanţă.

Dezavantajele iPad-ului

O dată ce ajungi la destinaţie însă, iPad-ul nu este la fel de util dacă nu găseşti locuri cu Wi-Fi gratuit. Poţi să-ţi salvezi pe dispozitiv harta şi ghidul oraşului, dar nu dispui de opţiunea de a face notări personale.
Aplicaţia Zagat to Go (10 dolari) te ajută să descoperi bucătăria locală şi să alegi cele mai gustoase mâncăruri din 34 de destinaţii cunoscute. Această aplicaţie îţi permite să alegi restaurantul în funcţie de mai multe criterii şi chiar să-ţi rezervi o masă. Totuşi, pentru sfaturi legate de restaurante şi mâncare în oraşe precum Berlin, Buenos Aires sau Beijing va trebui să consulţi internetul.
Multe aplicaţii, de fapt, nu sunt la fel de bune precum site-urile lor web corespun-zătoare. În domeniul restauran-telor şi în multe altele internetul este mai cuprinzător decât orice altă aplicaţie. Dar iPad-ul este un browser web foarte eficient, aşa că, dacă poţi obţine o conexiune Wi-Fi, ai posibilitatea să marchezi itinerarul preferat şi să găseşti orice restaurant din zonă.
Deşi tableta Apple le permite utilizatorilor să facă apeluri ieftine prin Skype, nu include cameră video, astfel că nu poţi să vorbeşti cu prietenii prin videochat sau să le arăţi locurile pe unde te plimbi.
Dacă îţi petreci vacanţa la mare şi vrei să stai toată ziua pe plajă, unde lumina puternică a soarelui te împiedică să citeşti pe ecranul iPad-ului, iar preocuparea de a-ţi proteja gadget-ul de nisip şi grijile legate de hoţi sunt mai mari decât beneficiile dispozitivului, găseşte altceva cu care să te lauzi în faţa prietenilor.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă