2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCum e mai bine: cu banii la comun sau separat?

Cum e mai bine: cu banii la comun sau separat?

Cuplurile care ţin banii împreună, dar au şi bugete pentru plăcerile fiecăruia sunt mai rezistente, iar încrederea în partener este mai mare.

 

Anita şi Marian sunt împreună de 11 ani şi tot timpul şi-au păstrat bugetele separate. Când ies în oraş sau când pleacă în vacanţe, fiecare îşi suportă cheltuielile.

Uneori, se mai invită reciproc în oraş şi fiecare face cinste celuilalt. Dacă unul dintre ei rămâne fără bani o perioadă, se împrumută de la partener, iar suma se înapoiază dacă este mai mare de 100 de lei.

„În cuplul nostru nu există discuţii legate de bani. Ni se pare mai corect aşa. Nu mi-ar plăcea să-mi cumpăr ceva şi Marian să-mi reproşeze că nu trebuia să fac asta. Când ne vom muta împreună, probabil că va trebui să facem un buget comun pentru cheltuielile casei, dar în rest cred că ne vom păstra independenţa financiară”, spune tânăra de 32 de ani.

 

Nu cereţi explicaţii pentru orice cheltuială!

Independenţa financiară este încurajată de psihologi, care spun că nu este recomandat ca un partener să depindă financiar de celălalt pentru că riscă să facă compromisuri. „Este bine ca fiecare dintre parteneri să aibă un buget personal pentru a-şi cumpăra lucrurile care-i plac, fără să se justifice. Dacă unul dintre parteneri vrea să-şi cumpere o revistă despre avioane, e bine să poată să-şi permită asta, fără să i se reproşeze. La fel de important este să existe o contribuţie din partea ambilor parteneri la cheltuielile gospodăreşti”, spune Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute.

Psihologul Matei Georgescu susţine că în cuplurile în care se ţine o evidenţă strictă a banilor s-ar putea să existe probleme între parteneri.  „Un nivel de independenţă e necesar pentru a creşte în cuplu, dar dacă asta indică nevoia de distanţare înseamnă că în relaţia respectivă nu mai există iubire şi interese comune. Contabilizarea banilor poate să încarce relaţia foarte mult, pentru că nu mai există încredere reciprocă. Recomandarea mea este să existe un fond comun virtual. Cei care au banii pe card să-i lase acolo şi să-i cheltuiască în funcţie de nevoi, dar să ştie fiecare de existenţa salariilor”, spune psihologul.

Adriana şi Cosmin locuiesc împreună de 5 ani şi-şi păstrează banii pe card, dar toate cheltuielile, fie că sunt pentru mâncare sau casă, fie că sunt pentru distracţie, sunt la comun. Când merg în oraş, plăteşte cine are bani la el. „Nu stăm să calculăm cine şi cât a plătit”, zice ea.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă