9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Farmacistul a devenit vânzător 
de medicamente

Farmacistul a devenit vânzător 
de medicamente

O profesie care ar trebui să se bazeze pe activităţi de preparare a medicamentelor a ajuns să fie văzută ca una de vânzător. În fapt, jobul implică seriozitate şi responsabilitate.

Din păcate, nu mai suntem văzuţi ca angajaţi într-o unitate sanita­ră, ceea ce nu este bine, deoarece farmacistul face rabat la calitatea multor me­dicamente. Îi îndemn pe studenţii de la farmacie să încerce să fie prezenţi la cursuri.”

Georgeta 
Cosma, farmacist specialist,
 54 de ani

Cererea de farmacişti este în continuă creştere, deşi din fa­cultăţile de profil ies sute de absolvenţi anual. „Este nevoie acută de farmacişti, deoarece, în prezent, sunt mai multe farmacii decât permite nu­mărul farmaciştilor în funcţie”, explică Clara Elena Popescu, vice­pre­şedinte al Colegiului Farmaciştilor din România (CFR). Popescu semnalează faptul că sunt farmacii care funcţionează doar cu asistenţi de farmacie, ceea ce este ilegal, dar ins­pectorii de farmacie (doar patru la număr – n.r.) nu pot supraveghea activitatea a peste 7.000 de farmacii.

Relaţionare, coordonare 
şi gestiune

Profesia de farmacist poate fi exercitpde orice persoană care are o diplo­mă eliberată de o instituţie de învăţământ superior medico-farmaceutic acreditată, conform Legii 
nr. 95/2006, publicată în MO 372 din 28.04.2006. „Pe lângă licenţă, pentru a profesa, este necesar să se obţină Autorizaţia de liberă practică, reprezentată de Certificatul de membru CFR”, precizează Popescu.
Principalele îndatoriri ale unui farmacist nu mai sunt cele clasice, precum cea de prepararea medicamentelor. Ele au fost înlocuite cu unele care se bazează pe componenta de rela­ţio­nare, coordonare şi gestiune. „Relaţionarea se referă la o comunicare eficientă cu clienţii, coordonarea face referire la activitatea zilnică, în timp ce partea de gestionare implică atribuţii ce ţin de monitorizarea permanentă a stocului”, specifică Alina Pleşa, director resurse umane Centrofarm. Pe lângă acestea, Veronica Burlacu, PR manager Sensiblu, ada­ugă şi centralizarea şi calcularea re­ţetelor pentru a fi trimise la Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi asigurarea suportului profesional pentru personalul mediu din farmacie, pentru a creşte gradul calităţii actului farmaceutic.

Calm şi diplomaţie

Pentru a putea interacţiona cu persoane extrem de variate, un bun farmacist trebuie să dea dovadă de empatie şi de o excelentă abilitate de a comunica. Mai mult, Pleşa consi­deră că abilităţile extrem de importante în adaptarea rapidă la context şi în gestionarea cu succes a tuturor situaţilor delicate sunt calmul, maturitatea şi diplomaţia. De asemenea, implicarea în toate activi­tăţile farmaciei este esenţială pentru fidelizarea clienţilor. „Să fie dinamici şi proactivi, astfel încât pacienţii să beneficieze de servicii profesionale în timp util”, recomandă Burlacu farmaciştilor.
Criteriile după care sunt selectaţi farmaciştii în procesul de recrutare sunt de cele mai multe ori clasice, precum experienţa pe o poziţie similară sau continuitatea în domeniu. Pentru tineri, Veronica Burlacu recomandă importanţa participării la conferinţe, seminarii, cursuri de specialitate, care dovedesc dorinţa de dezvoltare profesională şi pot fi urmate încă din timpul facultăţii.
În plus, reprezentanta Centrofarm sfătuieşte candidaţii să aibă spirit de echipă, multă iniţiativă şi să fie 
puternic orientaţi către depăşirea obiectivelor şi creşterea vânzărilor.
Veniturile lunare ale unui farmacist depind de domeniul în care acti­vează, precum farmacie cu circuit deschis sau închis, farmacie clinică sau industria de medicamente. „Un farmacist poate avea venituri lunare între 400 şi 1.500 euro”, adaugă Clara Popescu.

Cum vă câştigaţi dreptul de a 
profesa?

Pentru a deveni membru al Colegiului Farmaciştilor, este necesar să depuneţi o cerere în acest sens la filiala judeţeană a Colegiului Farmaciştilor, în care vă veţi desfăşura activitatea, însoţită de o copie a licenţei sau, în cazul în care aceasta se eliberează mai târziu de către facultate, după adeverinţa de absolvire a facultăţii. De asemenea, se achită o cotizaţie de membru, care este de 200 lei pe an pentru farmacistul simplu şi de 400 lei pe an pentru farmacistul şef.

Sursa: Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Italia, locul unde magnatii discreți mor în condiții suspecte: ancheta finalizată în cazul milionarului Petrescu și moartea misterioasă a lui Michael Lynch ridică mai...

Italia a devenit, în mod surprinzător, scena unor tragedii misterioase în care magnații lumii de afaceri dispar în circumstanțe dubioase. Două cazuri recente, ale...

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....

Israelul vrea ca SUA să o sprijine după ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken...
Ultima oră
Pe aceeași temă