Expoziţia retrospectivă Nicolae Tonitza, iniţiată de Muzeul Naţional Cotroceni, se doreşte a fi un omagiu adus marelui pictor român şi un prilej de a reconfirma perenitatea artei sale. Am spus iniţiată deoarece această expoziţie este organizată în colaborare cu alte instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la moartea marelui pictor şi grafician.
Nicolae Tonitza s-a născut pe 13 aprilie 1886 la Bârlad. Din 1909 călătoreşte în Italia la Milano, Parma, Torino, Genova, Veneţia, Florenţa şi apoi în Franţa, unde şi rămâne doi ani, lucrând, la Paris, în atelierul pictorilor Edmond Aman-Jean şi Pierre Laprade. Împreună cu Ştefan Dumitrescu expune la Bucureşti, în cursul anului 1916, 94 de picturi şi desene. Abia după război se stabileşte la Bucureşti unde participă la expoziţii, ilustrează cărţi, colaborează la diverse publicaţii cu desene şi cronici artistice. În 1924 expune la Bienala de la Veneţia, iar un an mai târziu se retrage din Asociaţia „Arta Română” şi împreună cu Francisc Şirato, Oscar Han şi Ştefan Dumitrescu întemeiază „Grupul celor patru”. Cu acest grup organizează până în 1934 diverse expoziţii, perioadă în care Tonitza, considerat „cel mai de seamă pictor român în viaţă” va expune şi singur la Barcelona, Amsterdam şi Bruxelles. Între anii 1933 şi 1934 pictează împreună cu Francisc Şirato în Dobrogea, realizând o serie de tablouri şi desene cu peisaje din Balcic. Pe 26 februarie 1940 se stinge din viaţă la Bucureşti.
În cadrul acestei expoziţii puteţi admira 83 de lucrări de pictură şi grafică, având ca tematică Balcicul şi farmecul Dobrogei, Copilăria, Portretistică, Lucrări cu tentă orientală şi Flori.
Expoziţie retrospectivă
Nicolae Tonitza
MUZEUL NAŢIONAL COTROCENI (Bd.
Geniului nr. 1, tel. 021.317.31.07).
Expoziţia este deschisă până pe 10 mai, între orele 9.30 şi 17.30.