4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCe se ascunde รฎn spatele "voinลฃei populare"?

Ce se ascunde รฎn spatele „voinลฃei populare”?

Sondajul realizat de cฤƒtre CCSB la comanda ProDemocraลฃia a stârnit luฤƒri de poziลฃii pozitive sau negative, în general vehemente. S-a mers pânฤƒ la a acuza autorii de rasism, uitându-se cฤƒ un sondaj de opinie poate cel mult sฤƒ mฤƒsoare rasismul, nicidecum sฤƒ-l genereze. Ca de obicei, cele mai multe relatฤƒri din mass-media au fost punctuale, de tipul „X% din români zic…”, pierzându-se din vedere scopurile pentru care fusese realizat sondajul. De fapt, nu avem de-a face doar cu un simplu sondaj de opinie, ci cu un articulat studiu de sociologie politicฤƒ.

Scopul declarat de autori a fost acela de a investiga posibilele consecinลฃe ale extinderii utilizฤƒrii unui instrument politic – referendumul. Demonstraลฃia este fฤƒcutฤƒ prin reducere la absurd. Datele sunt relevante – o serie de decizii contrare principiilor democratice ar fi votate, dacฤƒ ar fi supuse referendumului, cu majoritฤƒลฃi largi. Dacฤƒ putem fundamenta orice decizie prin „consultarea poporului”, înseamnฤƒ cฤƒ oricând am putea reintroduce pedeapsa cu moartea, am legifera retragerea cetฤƒลฃeniei ลฃiganilor infractori, pedepsirea penalฤƒ a celor cu atitudini critice la adresa religiei ortodoxe etc. Pentru cฤƒ, în ipoteza organizฤƒrii unor referendumuri cu aceste întrebฤƒri, toate ar întruni o largฤƒ majoritate. Cu alte cuvinte, am pฤƒrฤƒsi fฤƒrฤƒ drept de apel grupul statelor care aspirฤƒ la democraลฃie.

Nu ลŸtiu dacฤƒ, puse în alte ลฃฤƒri, întrebฤƒrile din sondajul în discuลฃie ar fi generat distribuลฃii ale rฤƒspunsurilor substanลฃial diferite. Înclin sฤƒ cred cฤƒ nu. Sฤƒ nu uitฤƒm cฤƒ, între 1933 ลŸi 1938, Hitler a organizat un numฤƒr de patru referendumuri, toate validate cu peste 90%, prin care a instaurat, practic, dictatura ลŸi a împins Germania cฤƒtre rฤƒzboiul mondial. Mai aproape de noi, la sfârลŸitul anului trecut, tot printr-un referendum, organizat de aceastฤƒ datฤƒ într-unul dintre cele mai democratice state (Elveลฃia), s-a interzis construirea de minarete musulmane. Existฤƒ în toate popoarele o tentaลฃie totalitarฤƒ, o dorinลฃฤƒ nemฤƒrturisitฤƒ de a-ลŸi impune punctul de vedere prin orice mijloace. Odatฤƒ pusฤƒ în operฤƒ, aceastฤƒ tendinลฃฤƒ, denumitฤƒ de autorii sondajului „autoritarianฤƒ”, poate duce la rezultate monstruoase. Rolul elitelor, îndeosebi al celor politice, este de a preveni ca acest lucru sฤƒ se întâmple. Tocmai de aceea, constituลฃiile statelor democratice (inclusiv cea a României) prevฤƒd ca deciziile majore, cele care duc la modificarea legii fundamentale, sฤƒ nu poatฤƒ fi supuse referendumului decât dupฤƒ ce întrunesc o largฤƒ majoritate a parlamentului.

Revenind la sondajul CCSB-ProDemocraลฃia, aลŸ spune cฤƒ elementul de noutate nu este acela cฤƒ am fi dispuลŸi sฤƒ votฤƒm tot felul de bazaconii. Substanลฃa studiului stฤƒ în identificarea structurii socio-demografice ลŸi atitudinale a „autoritarienilor”. Nu mฤƒ refer doar la rezultatele previzibile, „triviale” – mai rezistenลฃi la tentaลฃia totalitarฤƒ sunt tinerii, cei cu educaลฃie superioarฤƒ, populaลฃia urbanฤƒ, cei cu cunoลŸtinลฃe politice corecte. Analiza datelor aratฤƒ, în primul rând, cฤƒ tentaลฃia totalitarฤƒ este semnificativ mai prezentฤƒ în rândul grupurilor majoritare decât în cel al minoritarilor. Etnicii români sunt semnificativ mai favorabili mฤƒsurilor antidemocratice decât maghiarii ลŸi ceilalลฃi minoritari, ortodocลŸii – mai mult decât aparลฃinฤƒtorii celorlalte culte. În al doilea rând, constatฤƒm cฤƒ locuitorii transilvฤƒneni aderฤƒ în mai micฤƒ mฤƒsurฤƒ la mฤƒsurile puse în discuลฃie decât moldovenii ลŸi oltenii. Cu alte cuvinte, zonele multiculturale sunt mai favorabile atitudinilor democratice decât spaลฃiile compacte etnic – fapt pe care l-am observat încฤƒ de la începutul anilor ’90, cu ocazia unor studii despre relaลฃiile interetnice.

În sfârลŸit, trebuie menลฃionatฤƒ prezenลฃa cu o pondere superioarฤƒ mediei a rฤƒspunsurilor de tip totalitar în rândul categoriilor defavorizate: ลŸomeri, pensionari. Se confirmฤƒ astfel teoria dupฤƒ care frustrarea naลŸte intoleranลฃฤƒ – teorie cu importanลฃฤƒ deosebitฤƒ în perioade de crizฤƒ economicฤƒ. Un motiv în plus pentru a privi cu seriozitate studiul ลŸi cu îngrijorare tendinลฃele populiste, inclusiv excesul de „întoarcere la popor”.

P.S. Am de adus o criticฤƒ de ordin tehnic autorilor sondajului. Fiecฤƒrei teme ipotetice i-au fost alocate douฤƒ întrebฤƒri. Prima era „Aลฃi fi de acord cu organizarea unui referendum pentru…?”, iar a doua – „Dacฤƒ un asemenea referendum s-ar organiza, cum aลฃi vota?” – a fost pusฤƒ doar celor care au rฤƒspuns afirmativ la prima. În acest fel, a fost exageratฤƒ proporลฃia „voturilor pentru”, cฤƒci într-o situaลฃie realฤƒ este de presupus cฤƒ ลŸi o parte din cei care nu sunt de acord cu organizarea referendumului ar fi mers la vot, cel mai probabil pentru a vota împotrivฤƒ.  

Cele mai citite

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ