4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodCum a ajuns Strachina capitala traficului de copii?

Cum a ajuns Strachina capitala traficului de copii?

Dupฤƒ ce Râmnicu Vâlcea ลŸi-a câลŸtigat reputaลฃia de capitalฤƒ mondialฤƒ a hackerilor, iar Bacฤƒul ลŸi-a cucerit, acum doi ani, supranumele de capitalฤƒ internaลฃionalฤƒ a falsificatorilor de carduri, anul acesta România a mai dat lumii un reper: ลขฤƒndฤƒrei. Descinderea fฤƒrฤƒ precedent a 500 de „mascaลฃi” ai poliลฃiilor românฤƒ ลŸi britanicฤƒ ลŸi ai jandarmeriei, finalizatฤƒ cu arestarea a 17 romi care duceau o viaลฃฤƒ de lux de pe urma traficului cu copiii semenilor lor sฤƒraci-lipiลฃi, a zguduit orฤƒลŸelul ialomiลฃean din temelii ลŸi a ridicat în acelaลŸi timp o întrebare: cum a ajuns ลขฤƒndฤƒrei capitala traficului de copii?

La Strachina începe deลŸertificarea

Vreo 13.000 de locuitori are oraลŸul, dintre care, oficial – spune primarul Vasile Sava (PSD) -, cam 2.000 sunt de etnie romฤƒ. Neoficial, sunt mai mulลฃi ลŸi 90% din ei stau în cartierul Strachina, la marginea ลขฤƒndฤƒreiului, un loc ce pare în curs de deลŸertificare. Cum intri pe aleea principalฤƒ, ajungi în Afganistanul românesc. Nici urmฤƒ de verdeaลฃฤƒ, nici un copac. Pânฤƒ ลŸi iarba se retrage din calea celor ce o tot acoperฤƒ cu zoaie, pungi soioase, ลฃoale nespฤƒlate, urinฤƒ. Pฤƒmântul pare otrฤƒvit aici.
Te întrebi cum de uliลฃele astea poartฤƒ nume precum „strada Dreptฤƒลฃii” ori „strada Libertฤƒลฃii”. În loc de case, cocioabe. Unele au garduri ลŸi porลฃi, lângฤƒ care stau ghem copii de un 1-2, desculลฃi, nฤƒclฤƒiลฃi, cu mucii groลŸi întinลŸi pe faลฃฤƒ. Fraลฃii lor mai mari rฤƒscolesc praful drumului, cu gândul la ziua în care poate îลŸi vor ridica ลŸi ei palate cu 15-20 de camere, precum cei care-i duc la ลŸterpelit în alte ลฃฤƒri.

„Parlevu franse? Spic ingliลŸ?”

Când vreun necunoscut calcฤƒ în Strachina, adunฤƒ 20 de localnici lângฤƒ el mai rapid decât atrage magnetul pilitura de fier. Primarul Sava avertizeazฤƒ cฤƒ unii vizitatori i s-au plâns de buzunฤƒrealฤƒ. „Deh, ฤƒia mici sunt ลŸcoliลฃi afarฤƒ!”, se aratฤƒ sarcastic un cetฤƒลฃean matinal. „Minciuni, numa’ minciuni a scris ziariลŸtii! Cum sฤƒ ne vindem copiii? Pฤƒi ce, dacฤƒ nu vrem copii, noi nu ลŸtim sฤƒ facem chirotaje?”, se dฤƒ mare o pirandฤƒ sub fustele cฤƒreia stau adฤƒpostiลฃi vreo patru copii. „Cum sฤƒ dau io copilu’ meu? – ลฃipฤƒ un ลฃigan de 30-35 de ani. Mai bine îmi pun ลŸtreangu’ de gât!”
Toลฃi spun cฤƒ trฤƒiesc din lucrul cu ziua pe la alลฃii ลŸi din alocaลฃia copiilor. „Nu ne vindem copiii, n-au fost niciodatฤƒ afarฤƒ”, zice o pirandฤƒ frumoasฤƒ. „Parlevu franse?”, se aude vocea unui bฤƒiat din mulลฃime. Nu, nu ลŸtie cum se scrie. Are 14 ani ลŸi dezinvoltura unuia care ลŸi-a câลŸtigat locul în comunitate. „Abla espaniol? Spic ingliลŸ?” ลžtie cฤƒ asta vor sฤƒ audฤƒ cei care le tot pun întrebฤƒri de la o vreme. Adulลฃii neagฤƒ violent vânzarea. O copilฤƒ frumuลŸicฤƒ, Alexandra, are 13 ani ลŸi se alintฤƒ la gândul cฤƒ se va mฤƒrita în Anglia. „7.000 de euro dฤƒ pe mine”, zice, fฤƒrฤƒ sฤƒ ลŸtie exact cine va plฤƒti.

„ONG-urile nu pot acoperi toate zonele”

Singurul proiect pe bani europeni adus în ลขฤƒndฤƒrei pentru romi a fost un atelier de termopane, care a „costat” 50.000 de euro. 18 locuri de muncฤƒ, spune primarul Vasile Sava. În rest, nimic. Nici Radu Florian, consilierul local pentru romi, nu are soluลฃii. Activitatea lui se limiteazฤƒ la acordarea asistenลฃei sociale ลŸi la reclamaลฃiile romilor. Cu cei de la Direcลฃia de Protecลฃie a Copilului Ialomiลฃa se ลฃine legฤƒtura mai mult pentru informare reciprocฤƒ, recunoaลŸte Sava. Nici mฤƒcar organizaลฃiile romilor nu s-au strฤƒduit sฤƒ croiascฤƒ programe care i-ar fi putut salva pe puradeii din Strachina de la ลŸcolirea în furturi. „ONG-urile nu pot acoperi toate zonele. Trebuie ลŸi dinspre comunitฤƒลฃi sฤƒ vinฤƒ iniลฃiative”, explicฤƒ David Mark, liderul Alianลฃei Civice a Romilor din România, care cuprinde 20 de ONG-uri de profil.
DeลŸi România a pierdut în fiecare an finanลฃฤƒri de milioane de euro destinate programelor pentru integrarea romilor, ONG-urile româneลŸti se plâng de lipsฤƒ de fonduri. TotuลŸi, recunoaลŸte Mark, este ลŸi vina acestor organizaลฃii cฤƒ nu au ลŸtiut sฤƒ întocmeascฤƒ programe bune, prin care sฤƒ atragฤƒ finanลฃฤƒrile.
În aceste condiลฃii, abandonaลฃi de primฤƒrie, de asistenลฃa socialฤƒ, ignoraลฃi pânฤƒ ลŸi de ai lor, ลฃiganii din ลขฤƒndฤƒrei ลŸi-au croit singuri calea. Unii – prin exploatarea copiilor, spun poliลฃiลŸtii; alลฃii – prin vânzarea lor cฤƒtre reลฃelele de traficanลฃi. Iar singura notฤƒriลฃฤƒ din oraลŸ, care întocmea procurile prin care traficanลฃii scoteau copiii din ลฃarฤƒ, ลŸi-a vฤƒzut de treabฤƒ atâta vreme cât se ลŸtia acoperitฤƒ legal.

Singurul proiect pentru romi: 18 locuri de muncฤƒ

Nimeni din Strachina nu viseazฤƒ sฤƒ se mute la BucureลŸti sau la FeteลŸti. Vor direct în Anglia, în Irlanda, în Spania. Indiferent de riscuri. Acolo vฤƒd o ลŸansฤƒ de a scฤƒpa de sฤƒrฤƒcie. În ลขฤƒndฤƒrei, nimeni nu s-a ocupat de ei. Sava, edil din anul 2000, aminteลŸte vag de un atelier de termopane: „În 2006 a fost un proiect -50.000 de euro. S-au creat 18 locuri de muncฤƒ pentru romi”. Dar atelierul nu a func¬ลฃionat niciodatฤƒ, spune Gelu Duminicฤƒ, de la Agenลฃia
Împreunฤƒ: „A fost o afacere profitabilฤƒ a reprezentanลฃilor comunitฤƒลฃilor locale. Romii au fost pretextul atragerii fondurilor, nu cei care au beneficiat de ele. Nu au fost angajaลฃi romi la atelier. Din câte ลŸtiu, autoritฤƒลฃile sunt acum cercetate pentru deturnare de fonduri”.

Descinderea mascaลฃilor

Vizitatori necunoscuลฃi bântuiau de câteva zile prin ลขฤƒndฤƒrei. Unul cu rucsacul în spate – vezi-Doamne, turist!, o tipฤƒ cu ochelari de soare, unul cu gagica, niลŸte tipi care stฤƒteau în spatele blocurilor, în maลŸini de CฤƒlฤƒraลŸi cu geamuri fumurii. În rest, nimic deosebit. OraลŸul pulsa slab, încฤƒlzindu-se la soarele încฤƒ blând. ลži, deodatฤƒ, în mugurii zilei de 8 aprilie, 500 de mascaลฃi au coborât ca niลŸte pฤƒianjeni din elicoptere ลŸi dube ลŸi au nฤƒvฤƒlit, coลŸmar de dimineaลฃฤƒ, peste somnul celor mai liniลŸtiลฃi dintre romii oraลŸului. ลžase cฤƒpetenii ale unei reลฃele de trafic de copii ลŸi alลฃi 11 aghiotanลฃi au fost reลฃinuลฃi pe loc, dupฤƒ percheziลฃii desfฤƒลŸurate în 34 de locuinลฃe. În monstruoasele vile pe care ลŸi le-au ridicat noii îmbogฤƒลฃiลฃi ai amฤƒrâtului ลขฤƒndฤƒrei, poliลฃiลŸtii ลŸi jandarmii au gฤƒsit arme, acte false pentru copii puลŸi la cerลŸit în Marea Britanie, zeci de mii de lire sterline, maลŸini cu numere de Anglia sau Irlanda despre care poliลŸitii britanici de la Scotland Yard ลŸi cei români deลฃineau informaลฃii cฤƒ proveneau din traficarea de minori racolaลฃi din cel mai sฤƒrac cartier al ลขฤƒndฤƒreiului, fostul sat Strachina. Fagin, crudul personaj din romanul „Oliver Twist”, care obliga copiii sฤƒ cerลŸeascฤƒ, avea, la ลขฤƒndฤƒrei, cel puลฃin 17 chipuri.

Un puradel iute „face” 100.000 de lire pe an. Salariul unui director într-o bancฤƒ

Un puลŸtan de 14 ani o rupe puลฃin în francezฤƒ, în spaniolฤƒ, în englezฤƒ. A învฤƒลฃat limbi strฤƒine la ลŸcoalฤƒ? Hahaha, râde prietenul lui, împingându-l de tot în beleaua în care s-a bฤƒgat. Dar el nu se teme: „Am fost 3 ani la ลŸcoalฤƒ. Da’ am fost 8 ani în Spania ลŸi vreo 3 în Franลฃa”. Nu ลŸtie de ce a venit înapoi… ลžtiu însฤƒ poliลฃiลŸtii londonezi care au coordonat acลฃiunile de joia trecutฤƒ, finalizate cu arestarea celor 17 traficanลฃi de copii: la 14 ani, minorii pot fi arestaลฃi în Marea Britanie, aลŸa cฤƒ sunt ลฃinuลฃi la ลŸterpelit portofele pânฤƒ ajung la vârsta asta, dupฤƒ care sunt aduลŸi înapoi în România ลŸi folosiลฃi în alte scopuri. Un puลŸtan cu dexteritate poate „produce” 100.000 de lire pe an traficantului, dupฤƒ spusele inspectorului Bernie Gravett, de la Scotland Yard, cel care conduce acลฃiunile Poliลฃiei Metropolitane londoneze împotriva traficanลฃilor. Cam 100.000 de lire sterline pe an câลŸtigฤƒ un director dintr-o bancฤƒ din Marea Britanie, super-inginerii din construcลฃii din marile companii multinaลฃionale din Londra, din care o parte la negru, sau medici specialiลŸti la vârful carierei.

BulibaลŸa „muncea la câmp”, cu fiul sฤƒu

La intrarea în „ลฃigฤƒnie”, în Strachina, prima casฤƒ pe stânga nu are douฤƒ-trei etaje, precum cele din centrul ลขฤƒndฤƒreiului, dar are o curte mare pavatฤƒ cu dale scumpe pe care odihneau, pânฤƒ la descinderea mascaลฃior, douฤƒ-trei maลŸini cu numere de Marea britanie. „Trฤƒiascฤƒ Traian ลŸi Limonata”, scrie pe culmea uneia dintre clฤƒdiri. Aici stฤƒ, zice-se, bulibaลŸa, Petricฤƒ DrฤƒguลŸin, zis Traian ลขiganu’. Stฤƒtea, cฤƒ l-au ridicat mascaลฃii, cu tot cu fiul sฤƒu. Pe bulibaลŸa l-au luat degeaba, ลŸi pe Titi la fel, zic ลฃiganii. Radu Constantin, zis Titi Aghiotantul, pe care romii din Strachina îl apฤƒrฤƒ, zic cฤƒ n-a plecat niciodatฤƒ din ลฃarฤƒ, „ne-a ลฃinut ลŸefu’ pe toลฃi, ne-a ajutat cu bani, cu de toate, îi împacฤƒ pe toลฃi”. Mฤƒcar bulibaลŸa a fost în Anglia, cu fiu-sฤƒu. „S-a dus în vacanลฃฤƒ, douฤƒ zile, îmbrฤƒcat frumos”, boceลŸte fฤƒrฤƒ lacrimi nevasta lui, Limonata. PovesteลŸte fฤƒrฤƒ cap ลŸi coadฤƒ lucruri care nu se leagฤƒ. Cฤƒ are o „nepoลฃicฤƒ”, de 21 de ani, în Anglia cฤƒreia i-a murit bฤƒrbatul ลŸi a rฤƒmas cu doi copii, dar ea se întoarce, copiii nu. Cฤƒ ea, Limonata, n-a fost niciodatฤƒ în strฤƒinฤƒtate ci a stat aici. Dar se scapฤƒ, mai târziu, cฤƒ a fost în Germania când era mai tânฤƒrฤƒ. Cฤƒ „pe bฤƒiat”, Marius Costel DrฤƒguลŸin, l-au luat mascaลฃii la BucureลŸti ลŸi uite cฤƒ nu s-a mai întors. „Bฤƒiatul s-a dus, cฤƒ se ลŸtie curat. ลži a venit mascaลฃii la 4.00 dimineaลฃฤƒ de-a speriat copiii… Românii e mai rฤƒi ca ลฃiganii”.

În ลขฤƒndฤƒrei, românii muncesc la romi

ลžomajul în ลขฤƒndฤƒrei se apropie de 10%, aลŸa încât localnicii muncesc pe unde apucฤƒ. Chiar la romii ridicaลฃi de poliลฃie pentru trafic de minori în Marea Britanie. „Dar bine le-a fฤƒcut cฤƒ i-a arestat pe ลฃiganii ฤƒลŸtia, cฤƒ ลฃine românii la muncฤƒ ลŸi când sฤƒ-i plฤƒteascฤƒ îi dฤƒ afarฤƒ pe poartฤƒ!”, strigฤƒ în gura mare pe stradฤƒ Viorica, o „ลฃigancฤƒ românizatฤƒ”. Nu e chiar aลŸa, spune un localnic, dar au fost cazuri.

„PoliลฃiลŸtii stau la fripturi cu ลฃiganii, primarul se face cฤƒ nu vede, iar noi am prins frica lor”, rezumฤƒ clar situaลฃia o vânzฤƒtoare de la un mic magazinaลŸ din ลขฤƒndฤƒrei”.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ