Problema la Paris este că nu ştii ce să vezi mai întâi, îi cunoşti dinainte marile atracţii şi niciodată nu ai timp îndeajuns să le vizitezi pe toate sau pe îndelete. Cred însă că ajung până peste cap câteva ore pentru a bifa esenţialul. De la aeroport luaţi trenul RER până la staţia Port Royal, ieşiţi, luaţi-o pe Rue St. Jacques şi coborâţi înspre Ille de la Citte. Sigur nu vă pierdeţi.
Suveniruri de la Notre Dame
În Ille de la Citte se află Notre Dame. Catedrala e mare, arată exact ca în poze şi, am aflat la locul faptei, ascunde mai multe mistere decât tot Parisul luat la un loc. Luaţi un ghid pentru a vă dezvălui toate aceste mistere şi pentru a vă lumina ungherele ascunse pe unde în trecut bântuia Quasimodo, cel mai cunoscut cocoşat din lume.
Suvenirurile reprezentate de iconiţe, rozarii şi reprezentări în ceramică sau în sticlă ale cate¬dralei sunt destul de scumpe, dar îi vor bucura pe cei de acasă.
Labirintul de la Luvru
De la Notre Dame, luaţi-o la picior înspre Luvru. În vreo 10 minute sunteţi în faţa piramidei de sticlă prin care se intră în muzeu. Cozile la bilete sunt mari, iar turiştii japonezi nelipsiţi. Nu vă enervaţi şi veţi fi răsplătit cu unul dintre cele mai frumoase muzee din lume.
O să vă pierdeţi pe coridoarele mari ale muzeului, o să vreţi să luaţi lifturi care vă duc în altă parte decât unde vreţi să ajungeţi şi vă veţi simţi puţin frustrat când veţi afla că nu puteţi face poze Mona Lisei. În schimb, Venus din Milo se va dărui fără oprelişti aparatului de fotografiat. Şi o să vi se facă foame şi sete… muzeul este mare şi veţi petrece cu siguranţă o zi întreagă acolo. Există mai multe baruri şi restaurante, însă preţurile sunt un pic mai mari. Dar merită pentru o masă de prânz la muzeu. Luvrul este deschis până la ora 8.00 seara.
Magazinele de fiţe de pe Champs Élysées
După ce v-aţi făcut plinul de artă, Champs Élysées, faimoasa arteră comercială, se află la doar câteva minute de mers pe jos de la Luvru. Oferiţi-vă această plimbare, iar în gând socotiţi banii pe care îi aveţi în portmoneu, prin buzunare sau pe card. Pentru că cele mai cunoscute magazine pariziene, de la cele de modă la cele de parfumuri, vor începe să vă taie calea în mod constant.
Depinde de nebunia de moment sau de disponibilitatea financiară a fiecăruia dacă o să cumpere sau nu ceva de aici.
Panorama de pe Arc
În capătul lui Champs Élysées se află marele Arc de Triumf – monument arhitectural emblemă a Parisului – replicat de nenumărate ori în alte capitale ale lumii, însă merită să vedeţi originalul, mai ales că în interior funcţionează un muzeu, iar de pe acoperiş puteţi vedea o panoramă extra¬ordinară a Parisului.
La o masă lângă Turnul Eiffel
Iar după ce v-aţi făcut plinul de fotografii, coborâţi şi o luaţi încet spre cel mai cunoscut turn din lume, ce sclipeşte de lumini în noapte şi care este la numai câteva minute de mers
pe jos de Arcul de Triumf: Turnul Eiffel.
Construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, turnul a fost privit cu suspiciune de parizieni, care considerau că le urâţeşte oraşul. Azi turişti din toată lumea vin la Paris numai pentru a vedea acest turn.
Aşezaţi-vă la o cafenea sau la o terasă din apropiere şi bucura¬ţi-vă de privelişte. Miliarde de oameni îşi doresc să fie în locul dumneavoastră…
324 de metri este înălţimea la care se ridică Turnul Eiffel.
1806 este anul în care Napoleon Bonaparte a comandat construirea Arcului de Triumf. Arcul a fost proiectat de arhitectul Jean-François Chalgrin şi a fost inaugurat în 1836.
Cât costă?
Un bilet RER: 8,60 euro
» Bilet Luvru: 9 euro
» Masa de prânz într-un restaurant cu specific local:
de la 12 euro/persoană
» Masa de prânz într-un restaurant chinezesc din Cartierul Latin:
de la 6 euro/persoană
» O cafea şi un croissant:
de la 3,50 euro.
Dacă aveţi mai multe zile la dispoziţie, încercaţi să ajungeţi şi în alte locuri interesante:
» Place Pigalle
» Catedrala Sacre Coeur
» Bastilia
» Montmartre
» Moulin Rouge (să o vedeţi măcar pe dinafară)
» Trocadero (pentru atmosfera de acolo)
» Montparnasse.