Dacă este să ne luăm după Rolex-urile expuse cu mare fală de către aleşii neamului, dar nu numai, ceasurile reprezintă pentru bărbaţi un fel de inel cu diamant afişat cu ostentaţie de către unele femei sau ultimele modele de telefoane ori maşini pentru stâlpii cluburilor bucureştene. Ele au fost de-a lungul timpului însă şi adevărate piese de colecţie pentru pasionaţii de orologerie. Aceştia, dar şi ceilalţi, profanii, au acum ocazia să vadă expuse peste 100 de ceasuri de epocă, surprinzătoare prin mărime şi formă, inedite prin mecanism. Călcând pragul Muzeului Cotroceni puteţi privi şi admira nenumărate modele de ceasuri de mână, de buzunar, de birou, de voiaj, pendule, cele mai multe dintre ele cu un inefabil parfum de epocă. O parte dintre acestea au aparţinut unor domnitori români precum Mihail Sturdza, Grigore Alexandru Ghica sau regilor României – cravata cu ceas a regelui Ferdinand, ceasuri de masă ale reginei Maria, ceasuri ale regelui Carol al II-lea şi Mihai. Dar şi multor personalităţi româneşti din sfera politică, ştiinţifică sau artistică.
Printre curiozităţi se numără un ceas solar de secol XVIII, unul muzical cu imnurile „Deşteaptă-te române” şi „Trăiască regele”, două ceasuri butonieră, un ceas ştampilă, o clepsidră de buzunar, o împletitură din păr de călugăr pentru susţinerea ceasului de buzunar.
În completare puteţi vedea calendare interesante prin vechimea tipăriturii şi prin însemnări.
Expoziţia a fost organizată în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale şi biblioteci din Bucureşti şi din ţară, dar şi cu aportul unor colecţionari precum Doru Fărcuş, Lucia Bunaciu, Cristian Scăiceanu.
MUZEUL NAŢIONAL COTROCENI (Bd. Geniului nr. 1, tel. 021.317.31.07). Expoziţia este deschisă până pe 24 mai, între ora 9.30 şi 17.30.