17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialLiceu: portofoliu la intrare ลŸi examen de maturitate la ieลŸire

Liceu: portofoliu la intrare ลŸi examen de maturitate la ieลŸire

Pentru a patra oarฤƒ în cinci ani ลŸi la doar câteva luni dupฤƒ eliminarea tezelor unice de cฤƒtre fostul ministru Ecaterina Andronescu, examenul de admitere în liceu se va modifica din nou dacฤƒ noua lege a educaลฃiei va trece de Parlament. Astfel, viitorii liceeni vor fi evaluaลฃi pe baza unui portofoliu educaลฃional, întocmit de profesorii sฤƒi, iar dacฤƒ ลŸcoala/liceul unde îลŸi doresc sฤƒ ajungฤƒ va dispune de mai puลฃine locuri decât candidaลฃi, poate organiza concurs de admitere. În acest caz, nota de admitere a elevului va fi alcฤƒtuitฤƒ în proporลฃie de 70% din portofoliu – media de absolvire a gimnaziului (care va fi de cinci ani) ลŸi media la probele de evaluare naลฃionalฤƒ de la sfârลŸitul clasei a IX-a – ลŸi 30% din nota obลฃinutฤƒ în baza concursului organizat de liceu. 

Oricum, toลฃi absolvenลฃii de gimnaziu vor susลฃine evaluarea naลฃionalฤƒ care va cuprinde o probฤƒ practicฤƒ de calculator ลŸi douฤƒ scrise care vor înlocui probele de matematicฤƒ ลŸi românฤƒ: una transcurricularฤƒ, în domeniul materiilor ลŸtiinลฃifice (pot fi combinate întrebฤƒri din matematicฤƒ ลŸi fizicฤƒ sau fizicฤƒ ลŸi chimie etc.), ลŸi una în domeniul materiilor umaniste. „Evaluarea ลŸi examinarea elevului devin coerente cu a curriculei. Sunt prevฤƒzute probe transdisciplinare care nu vor pune presiune asupra materiilor din care se dฤƒ examen”, a declarat pentru România liberฤƒ, ministrul Educaลฃiei, Daniel Funeriu.  Însฤƒ, în opinia reprezentantului Educer, ลžtefan Vlaston, modalitatea de testare în varianta Funeriu are oareลŸce deficienลฃe. „Toate bune ลŸi frumoase, e bine ลŸi e normal sฤƒ se ลฃinฤƒ cont de evaluarea istoricฤƒ a elevului, dar cum facem sฤƒ nu pervertim admiterea, e posibil ca pฤƒrinลฃii ลŸi elevii sฤƒ punฤƒ presiune pe profesori pentru a avea portofolii mai bune”, se întreabฤƒ Vlaston, care propune ridicarea procentului de 30% din nota de la examenul de admitere organizat de liceu la 70% sau chiar la 100%.  În plus, Vlaston subliniazฤƒ faptul cฤƒ portofoliul îi poate „trage în jos” pe elevii pregฤƒtiลฃi într-un singur domeniu: „un foarte bun sportiv poate sฤƒ rateze un liceu de profil pentru cฤƒ nu are note bune la matematicฤƒ. Mai trebuie lucrat la asta”.

 

Adio bac la ลŸase materii

În privinลฃa absolvirii, lucrurile nu se vor modifica semnificativ faลฃฤƒ de anul acesta. Ministerul îลŸi propune însฤƒ simplificarea sistemului implementat în anul ลŸcolar 2009-2010, adicฤƒ renunลฃarea la a treia probฤƒ scrisฤƒ, cea la alegerea elevului. În principiu, bacalaureatul va testa capacitatea de comunicare în limba românฤƒ ลŸi limbi strฤƒine, utilizarea computerului ลŸi competenลฃele dobândite în anumite domenii precum matematica, fizica, istoria sau geografia. Mai exact, competenลฃele de comunicare se vor testa pe parcursul semestrului la clasฤƒ, iar probele scrise vor fi limba românฤƒ ลŸi matematica sau istoria, în funcลฃie de profilul liceului.

SpecialiลŸtii ridicฤƒ însฤƒ o problemฤƒ: securizarea examenelor. „Tot timpul existฤƒ tentaลฃia de a frauda acest examen. I-am propus ministerului ca probele scrise sฤƒ fie date pe calculator sub formฤƒ de teste grilฤƒ ลŸi sฤƒ fie similare, dar nu identice. Adicฤƒ fiecare copil sฤƒ aibฤƒ de rezolvat ecuaลฃia de gradul doi, dar ecuaลฃia sฤƒ fie alta. Plus cฤƒ ลŸi corectarea ar trebui sฤƒ fie tot informaticฤƒ ลŸi s-a terminat cu fraudarea”, conchide ลžtefan Vlaston.

Guvernul va decide astฤƒzi dacฤƒ va da curs solicitฤƒrii opoziลฃiei de a prelungi cu douฤƒ sฤƒptฤƒmâni dezbaterea publicฤƒ a noii legi a educaลฃiei. România liberฤƒ va continua în aceastฤƒ sฤƒptฤƒmânฤƒ seria analizelor pe marginea proiectului Funeriu. Mâine, învฤƒลฃฤƒmântul primar.

Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ