4.3 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAutoritatea de Supraveghere Financiară, infestată de nepotism. PCR de la ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară, infestată de nepotism. PCR de la ASF

 
În liniște și sub apa­ren­ța consensului, noua conducere a Autorității de Suprave­ghere Financiară (ASF) aduce ori confirmă în instituție, pe posturi plătite cu mii de euro lunar, rudele, prietenii și „obli­gațiile“. Nici nu s-ar fi putut întâmpla altfel din moment ce, la rândul lor, chiar oamenii din Consiliul ASF sunt susținuți de câte un politician important ori de câte un personaj influent din instituții financiare sau de forță ale statului. 

Fina lui Victor Ponta, fosta soție a lui Marian Neacșu, secretarul general al PSD, soția ministrului Ionut Mișa,  soția lui Valeriu Zgonea sau soția lui Daniel Chițoiu, alături de foarte multe alte cunoștințe sunt  persoanele care ar trebui să asigure buna funcționare a piețelor financiare nebancare din România.

Unanimitate pentru fina lui Ponta

De exemplu, după cum anunța publicația Profit.ro, cei aproximativ 11 mi­lioane de consumatori de asigurări din România, împreună cu 7 milioane de deținători de pensii private și alte câteva zeci de mii de investitori pe Bursă nu s-ar simți protejați dacă nu ar exista Ioana Cazacu,absolventă de drept, doctor în etică la Universitatea din Baia Mare și, cel mai important, fina lui Victor Ponta.

Numirea Ioanei Cazacu ca interimar la conducerea Direcției Protecția Consumatorului, una dintre cele mai importante din ASF, a fost susținută de absolut toți membrii executivi din Consiliul Director al ASF. Cu alte cuvinte, Leonardo Badea, Ovidiu Wlassopol și Cornel Coca Constantinescu, toți numiți sau menținuți în ASF pe filiere legate de actuala conducere a PSD, au fost de acord fără reținere cu numirea finei lui Victor Ponta la șefia direcției de care depinde soarta a milioane de asigurați.

Din același consiliu mai fac parte și Mircea Ursa­che (om influent în sucursa­la PSD Maramureș de un­de vine și Ioana Cazacu și apro­piat al lui Victor Ponta), dar și Ion Giurescu (adus la ASF și menținut de persoane din jurul lui Gabriel Oprea).

Victor Ponta este omul care l-a susținut fățis, pe fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară Mișu Negrițoiu chiar și după ce acesta a scăpat piața din mână prin falimentarea liderului Astra Asigurări. În acele momente, membri ai Consi­liului ASF care sunt și acum acolo au contestat deciziile lui Negrițoiu deschis, cum a făcut Mircea Ursache, fie mai degrabă indirect, cum a făcut Cornel Coca Constantinescu.

Soțiile de succes și prieteniile vechi ale actualilor șefi

Ioana Cazacu, persoană fără absolut nicio pregătire în domeniul financiar și aproape fără experiență în mediul privat, este însă doar un exemplu „de succes“. După o lungă ex­pe­riență în comerț și producția de pantaloni blue jeans, Nicoleta Radu, fostă Neacșu, a ajuns, în 2013, director al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, cel mai mare asigurător de locuință din România și singurul auto­rizat să vândă polițele obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor (PAD).

În ciuda lipsei totale de experiență în domeniu și ignorând avizele negative pe care, spun sursele „România liberă“, specia­liștii din direcțiile de autorizare le-au emis, atât Dan Radu Rușanu, cât și Mișu Negrițoiu au numit-o și respectiv au reconfirmat-o pe Nicoleta Radu la șefia PAID.

Recent, consiliul condus de actualul președinte al ASF, Leonardo Badea, i-a mai dat un mandat de patru ani motivând cu ajutorul deciziilor luate anterior și în baza experienței pe care Nicoleta Radu o avea când a ajuns la PAID. Și de această dată avizul inițial dat de Direcția Reglementare Autorizare a fost ne­gativ. Deloc întâmplător, conducerea respectivei Direcții a fost schimbată.

De la venirea specialistei în comerț cu blue jeans, piața asigurărilor de locuință a scăzut la un nivel fără precedent, doar 18% din locuințe fiind  asigurate, față de peste 30% în 2013.

Epurare pentru opoziție

Ncioleta Radu era, în 2013, soția lui Marian Neacșu, secretar general PSD. Ace­lași influent politician și om de casă al lui Liviu Dragnea este și în spatele epurărilor din Direcția Reglementare Autorizare a ASF, cea care a respins confirmarea Nicoletei Radu, dar și alte numiri, cum a fi cea a unui consiliu format din cercetați penal la firma de stat Eximasig.

În locul unuia dintre foștii directori a fost adus un fost colaborator al lui Cornel Coca Constantinescu din cadrul Romexterra, banca înfințată de Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca.

Tot în ASF și tot cu ajutorul lui Constantinescu a ajuns și Monica Mișa, soția actualului ministru al Finanțelor Ionuț Mișa, rămasă „moștenire“ lui Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreședinte și, la rândul său, fost soț al mi­nistrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

La ASF s- a reîntors după o scurtă vacanță forțată de cercetări penale și Laura Chițoiu, soția fostului ministru Daniel Chițoiu. Tot în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară mai este și Cristina Zgonea soția  fostului șef al Came­rei Deputaților Valeriu
Zgonea.

Lista continuă, dar o vom prezenta pe larg în numerele viitoare.     

Ioana Cazacu are o recomandare care bate orice CV: este fina lui Victor Ponta

Leonardo Badea –
Preşedinte – membru executiv

Ovidiu Răzvan Wlassopol – Prim-­Vicepreşedinte – membru executiv

Mircea Ursache –
Vicepreşedinte – membru executiv

Cornel Coca Constantinescu – ­Vicepreşedinte – membru executiv

Ion Giurescu – Vicepreşedinte – membru executiv

Gheorghe Marcu  – ­
membru neexecutiv

Biró Albin –
membru neexecutiv

Daniel Ştefan Armeanu –
membru neexecutiv

Gabriela Boca – 
membru neexecutiv

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

ANPC verifică 14 influenceri pentru postări publicitare nemarcate

Acțiunea ANPC face parte dintr-o campanie, coordonată la nivel european de Direcția Justiție și Consumatori din cadrul Comisiei Europene Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)...

ONU: Rusia acuză Ucraina că sprijină rebelii care luptă în nord-vestul Siriei

Ambasadorul rus la ONU a acuzat marţi Ucraina că sprijină militar luptătorii din grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care desfăşoară o ofensivă...

Campionatul european de handbal feminin-EHF EURO 2024: România-Serbia 27-25. România s-a calificat în grupele principale

Naţionala României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024, care are loc în Austria, Ungaria...
Ultima oră
Pe aceeași temă