3.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăEra în care "bancherul îţi ia umbrela când plouă"

Era în care „bancherul îţi ia umbrela când plouă”

Astfel, datele publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR) arată o scădere a creditului neguvernamental cu 0,1% faţă de ianuarie, până la 199,167 miliarde lei (48,5 miliarde euro). Faţă de februarie 2009, creditarea a scăzut cu 3,7%. În ianuarie, rata anuală a trecut pentru prima dată în teritoriu negativ, ajungând la -3,5%, de la +0,9% în decembrie, informează Newsin.

Economiştii de la ING se aşteptau la revenirea creditării în ianuarie, estimând că rata anuală de scădere se va tempera la 3%.

Creditarea a fost afectată în februarie de întreruperea temporară a programului Prima Casă, principalul stimulent pentru creditare din ultimele luni, în condiţiile în care guvernul i-a adus unele modificări luna trecută, în tentativa de a susţine construcţia de locuinţe noi.

Până în 15 februarie, programul a continuat în varianta iniţială, în timp ce demararea fazei a doua, cu un plafon de garanţii de 700 milioane euro, a fost întârziată o perioadă de unele formalităţi birocratice, între care şi semnarea documentelor necesare între băncile participante şi Fondul de Garantare, prin care guvernul derulează programul.

Pe segmente, creditarea în lei a evoluat cel mai rău în februarie, scăzând cu 1%, până la 79,5 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în valută au crescut cu 0,6%, la echivalentul a 119,7 miliarde lei. Evoluţia a fost influenţată, însă, de aprecierea leului, care a câştigat în februarie aproape 0,6% faţă de euro, la cursul mediu lunar publicat de BNR.

În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, valoarea împrumuturilor în lei s-a restrâns cu 1,7% faţă de ianuarie, în timp ce creditele în valută au stagnat. Creditarea companiilor a evoluat ceva mai bine, cu o scădere de doar 0,3% pe componenta în lei şi un avans de 1,1% la împrumuturile în valută.
Analizând evoluţia din ultimele 12 luni, creditele în lei acordate populaţiei s-au redus cel mai mult până în februarie, cu 6,2%, toate segmentele înregistrând scăderi.

În schimb, creditarea statului a continuat, chiar dacă într-un ritm mai modest decât cel din lunile anterioare. În februarie, creditul guvernamental – care include finanţările acordate administraţiei centrale şi locale şi sistemelor de asigurări sociale – a crescut cu 2,7%, până la 50,92 miliarde lei (12,4 miliarde euro), nivel dublu faţă de cel din urmă cu un an. În ianuarie, creşterea a fost de 5,9% faţă de decembrie.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă