9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăJOBUL SAPTAMANII - Asistent social

JOBUL SAPTAMANII – Asistent social

Postul de asistent social poate aduce multe satis­fac­-tii personale.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat, la sfarsitul anului trecut, in activitatile de sanatate si asistenta sociala, arata cea mai recenta statistica asupra locurilor de munca vacante data de Institutul National de Statistica (INS). Detinerea unei diplo­me de licenta in cadrul unei institutii de invatamant superior cu specializare in domeniu si ins­crie­rea in Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR) sunt cerintele principa­le pentru a deveni asistent social.
 
Studii universitare de sociologie
Asistentul social este acel profesionist care desfasoara activitati ce privesc interventia in cazuri de risc social, iar statutul sau este reglementat de Legea nr. 466/2004. In acceptiunea lui Ovidiu Haidu, presedintele Federatiei Nationale a Asistentilor Sociali din Roma­nia, asistentul social trebuie sa aiba si capacitatea sa-si asigure un grad de independenta care sa-i permita sa lupte prin toate mij­loa­cele ca drepturile beneficiari­lor sa fie respectate.
Profesia de asistent social poate fi exercitata de persoana care in­deplineste cumulativ anumite conditii prevazute in legea amin­tita mai sus, de exemplu sa fie ceta­tean roman sau cetatean al altui stat, sa fie inregistrata in Regis­trul national si sa aiba studii de specialitate. Lector dr. Iulia Ho­leab recomanda mai multe
directii de specializare in cadrul Fa­cultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti, precum Asistenta Sociala a Familiei si Copilului, Consiliere in Asistenta Sociala, Asistenta Sociala a Gru­purilor de Risc.

Salariul, intre 500 si 1.500 lei
Activitatea unui asistent poate fi desfasurata in institutii publice, private, dar si in ONG-uri. "In cadrul organizatiilor nonguvernamentale asistentul social poa­te actiona ca expert evaluator al programelor sociale, consultant in elaborarea unor cereri de fi­nan­tare a programelor sociale sau trainer in cadrul progra­me­lor de instruire si formare personala pentru domeniul serviciilor sociale", explica Catrinel Meicu, consultant HR, Von Consulting.
Aceste activitati nu sunt fixate clar, ci sunt aplicate in functie de beneficiar si de problemele acestuia. Meicu precizeaza ca printre sar­cinile de lucru se pot numara con­silierea familiala, asistenta si protectia copilului din centrele de plasament, asistenta maternala, prevenirea si tratarea abu­zu­lui emotional, fizic, sexual la copii, tineri si adulti.
Veniturile lunare ale unui asistent social variaza in functie de contractele pe care le are acesta cu diferite organizatii. Ovidiu Haidu apreciaza, pe baza experientei sale, ca salariul mediu se situeaza in jurul a 1.500 lei. In schimb, Meicu considera ca trebuie luat in calcul faptul ca in ultima perioada multe dintre be­neficii si sporuri au fost reduse, castigurile finale incadrandu-se intre 500 si 1.200 lei.  

"Lucrez in cadrul aso­ciatiei Caritas Bucuresti de sase ani, cu persoane cu dizabilitati, dupa patru ani de voluntariat. Nu sunt remune­rata pe ma­sura, dar am destule sa­tisfactii perso­nale. Cand o actiune isi atinge sco­pul, iar oamenii sunt integrati in societate, eu sunt multumita."
Mariana Albert, asistent social, 27 de ani Programe de masterat

* Consiliere in asistenta sociala
* Grupuri de Risc si Servicii Sociale de Suport
* Managementul serviciilor sociale si de sanatate
* Evaluarea si supervizarea in asistenta sociala
* Management de caz si metode de interventie in asistenta sociala
Sursa: Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti

Cum deveniti membru CNASR

Intocmiti un dosar*, care trebuie sa cuprinda:
 Diploma de licenta de specialitate;
 Documente medicale;
 Declaratie pe propria raspundere ca nu va aflati in situatii de incompatibilitate cu statutul de asistent social;
 Recomandari din partea a trei asistenti sociali inregistrati;
 Scrisoare de motivatie.

Apoi participati la un interviu sustinut in fata Comisiei de avizare si atestare a CNASR.
*Dosarul se aduce personal sau se trimite prin posta la sediul CNASR din Bucuresti, Str. Lucacesti nr. 19 A, et. 2, sector 6, cod postal 060244.
Sursa: www.cnasr.ro

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Israelul vrea ca SUA să o sprijine după ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken...

Revenire spectaculoasă a lui Real Madrid pe teren propriu cu Borussia Dortmund: 5-2(0-2)

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 5-2, după ce a fost condusă cu 2-0, marţi seara, pe Stadionul...

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....
Ultima oră
Pe aceeași temă