15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportPDL concureaza cu Gabriel Oprea pentru mana traseistilor

PDL concureaza cu Gabriel Oprea pentru mana traseistilor

» Liderii PDL sunt ingrijorati de expansiunea grupului independentilor, proiect pe care ei insisi l-au girat. "Lucrurile ne cam scapa de sub control. N-ar fi trebuit sa se intample asa", spune un sef de filiala.

» Pentru a contrabalansa situatia in favoarea lor, pedelistii negociaza in taina cu posibilii dezertori liberali, pentru a-i convinge sa vina direct in PDL, fara escala la independenti.

 

Initial, grupul independentilor din Parlament trebuia sa fie doar o halta in care se opreau dezertorii din PSD si PNL, care sa acopere planul de racolari pus la cale de PDL, explica pentru Romania libera surse din conducerea portocalie. "Planul era ca cei mai multi dintre independenti sa treaca la noi (n.r. – la PDL), dar acum isi fac partid, se pun pe picioare, devin atractivi pentru multi nemultumiti din PSD si PNL, iar asta nu e bine pentru PDL.  Cu cat sunt mai multi, cu atat sunt mai greu de controlat", explica sursele citate temerea care a incoltit in mintile din Modrogan.
Ingrijorarea de la varful PDL este legata mai ales de faptul ca, neavand o doctrina politica, o ideologie sau o directie clara, independentii le pot forta oricand mana pedelistilor sa le cedeze functii in administratie contra sprijinului din Parlament. De altfel, senatorul Sorin Chivu afirma recent ca independentii negociaza cu PDL preluarea sefiilor unor deconcentrate din teritoriu detinute in guvernarea PSD-PDL de social-democrati.

 

"Ne-am creat o structura politica proprie care va sta la baza unui nou partid. Dorim si putem sa preluam conducerea unor deconcentrate", declara Chivu. Cum contracareaza PDL mutarile viitorului partid al lui Gabriel Oprea? Prin negocieri in paralel cu posibilii dezertori din PNL, asteptati sa paraseasca barca lui Crin Antonescu dupa congres. "Acum incercam sa ii convingem pe cei sapte-opt liberali care vor pleca din partid sa vina direct la noi, in PDL, sa nu mai treaca la independenti", dezvaluie sursele pedeliste. Ipoteza demisiilor din PNL imediat dupa alegerile interne a fost confirmata si de oficiali liberali. Acestia au declarat pentru Mediafax ca opt deputati PNL, printre care Ioan Timis si Mihai Banu, ameninta cu renuntarea la carnetul de membru de partid, pretextul invocat fiind potentiala victorie a lui Crin Antonescu, caz in care, potrivit celor care vor sa plece, liderul formatiunii si-ar impune la conducere lista proprie de lideri.

 

"E o discutie ca opt deputati liberali sa plece la independenti, dar intelegerea este sa plece la partidul generalului Oprea numai dupa congresul PNL, pentru a putea folosi congresul si santajul lui Crin Antonescu pentru a-si impune echipa ca pretext pentru demisii", au declarat sursele citate. Este si constatarea lui Crin Antonescu, care a declarat ieri ca spera ca dintre cei opt sa nu plece decat cel mult doi sau trei, dar ca este convins ca e posibil ca "oamenii acestia sa plece", "indiferent ce Statut, congresul fiind folosit ca pretext".

Pe de alta parte, asocierea de imagine cu grupul independentilor, care-i gazduieste inclusiv pe fostii pesedisti certati cu legea Culita Tarata si serban Mihailescu, pica greu la stomac intelectualilor din PDL. Deputatul Sever Voinescu, spre exemplu, spune, intr-un interviu pentru revista "22", ca grupul lui Oprea aduce PDL prejudicii de imagine, dar ca votul lor este util Guvernului Boc. "Sunt figuri care, in marea lor majoritate, cu exceptia lui Cristian Diaconescu, au purtat povara lipsei de credibilitate semnificative. Sigur ca asta, cum zice si Sever (Voinescu – n.r.), e treaba stangii. Nu doresc un colos de stanga, mi-a ajuns stanga in aceasta tara. Spun si eu, ca si Sever Voinescu, ca PDL nu poate refuza un vot in Parlament. (…) Asta nu inseamna insa ca suntem fericiti cu asocierea unei asemenea forte politice", intareste in acelasi interviu Cristian Preda, europarlamentar PDL. 

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă