23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecial87 de sefi din AVAS, in concediu medical dupa ce li s-au...

87 de sefi din AVAS, in concediu medical dupa ce li s-au micsorat salariile de la 22.000 la 5.000 de lei

87 de salariati (dintr-un total de 422) ai Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) au intrat peste noapte in concediu medical. Majoritatea sunt directori sau sefi de birou, cu salarii brute cuprinse intre 130 si 220 milioane lei vechi, dupa cum sustine Aurelian Popa, presedintele AVAS. Dupa noua grila de salarizare, salariul brut de 220 milioane lei al unui director general a scazut la  50 milioane lei vechi, iar venitul brut al unui director simplu – la circa 20 milioane, fata de 130 milioane cu care se obisnuise. "Au intrat in concediu medical pentru a-si conserva salariile mari pana ce instantele de judecata le rezolva contestatiile", sustine presedintele AVAS.

Notificarile de scadere drastica a salariilor au fost trimise pe 15 februarie anul acesta,  data la care sefii AVAS au intrat in concedii medicale. Tot la acea data a expirat si contractul colectiv de munca in baza caruia sefii AVAS aveau aceste salarii mari. Un alt motiv de scadere drastica a salariilor s-a datorat si faptului ca, incepand din acest an, salariile la AVAS nu mai provin din procentele alocate din vanzarile activelor statului, ci direct de la bugetul de stat.

Bugetul AVAS pe 2010, cheltuit deja pe concediile medicale
In prima luna de concediu medical s-a cheltuit intreaga suma de 177.000 RON destinata indemnizatiilor pe intregul an 2010, sustine Aurelian  Popa, presedintele AVAS. "Am ramas fara bani si ni s-a blocat si bugetul de asigurari sociale. Pe deasupra, avem probleme, pentru ca 12 directori ai agentiei au intrat in concediu medical", spune presedintele institutiei. El a dat ca exemplu Directia juridica, unde trei din cei patru directori au intrat in concediu medical dupa data de 15 februarie. "Nu am putut sa-mi desfasor sedintele de colegiu director in care se fac studiile de legalitate", mai spune presedintele AVAS. Romania libera a stat de vorba cu cativa dintre directorii care au plecat in concediu medical. Bogdan Stanescu, directorul general al Directiei juridice, ne-a spus ca nu s-a imbolnavit pentru a-si conserva salariul brut de 220 milioane lei.

 

"Istoricul meu medical justifica concediul medical", ne-a declarat Stanescu. El a contestat in instanta micsorarea salariului brut de la 220 milioane la circa 50 milioane lei.  Adjunctul sau, Toma Costreie, care avea un salariu brut de circa 200 milioane lei, ne-a declarat ca s-a imbolnavit imediat ce a aflat ca i s-a micsorat salariul. "Am cedat psihic cand am vazut ca salariul meu a fost diminuat cu circa 70%. Voi da in judecata AVAS, deoarece eu am un contract individual de munca in baza caruia o banca mi-a dat un credit", spune Costreie.

Recordul la imbolnaviri s-a inregistrat la Directia de comunicare a AVAS, unde 10 din  cei 12 salariati au intrat in concediu medical, in frunte cu directorul Adriana Tran, care are un salariu brut de 127.200.000 lei vechi, dupa cum sustine presedintele AVAS, Aurelian Popa. "Nu am intrat in concediu din cauza salariului, ci din cauza ca fiica mea a facut pneumonie. Nu pot sa va spun ce salariu am, pentru ca e confidential, iar cel care vi l-a spus a incalcat clauza de confidentialitate stipulata in contractul de munca. Nu inteleg de ce va intereseaza salariul meu si nu va intereseaza salariile celor de la Exim Bank?!", ne-a declarat Adrian Tran.

 

Nu am reusit sa aflam de ce boli sufera directorii Constantin Botez (salariu brut de circa 180 milioane lei) si Mircea Negoita (130 milioane lei brut),  deoarece nu au raspuns la telefon. De asemenea, nu au raspuns la telefon nici medicii care au parafat  concediile medicale. Pentru a se discerne care dintre cele 87 de imbolnaviri subite au motive medicale intemeiate, presedintele AVAS, Aurelian Popa, a solicitat Corpului de Control al Guvernului si Casei de Asigurari de Sanatate declansarea unor verificari.

Cele mai citite

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură controversată: Probleme de implementare și reticență

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură anunțată în repetate rânduri de premierul Marcel Ciolacu, este privită cu scepticism de specialiștii în fiscalitate, potrivit portalului Termene.ro. Experții...

Președintele Biden și-a anulat întâlnirea de la Ramstein. Lovitură pentru sprijinul Ucrainei

Anularea călătoriei spulberă speranțele unui semnal puternic de sprijin al SUA pentru Ucraina Președintele american Joe Biden și-a anulat, marți, călătoriile în Germania și Angola,...

Țările cu deficit mare: Slovacia crește taxele, Ungaria menține impozitul suplimentar

În contextul economic dificil cu care se confruntă multe state europene, măsurile fiscale devin tot mai stricte pentru a combate deficitele bugetare în creștere. Slovacia...
Ultima oră
Pe aceeași temă