» Din lipsa de locuri, sectia de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta a ajuns sa interneze doar urgente si bolnavi cronic pe baza de programare.
» Cu toate acestea, medicii sunt mereu asaltati de cazurile sociale, care raman spitalizate perioade lungi de timp.
Chirurgia duce lipsa de locuri, motiv pentru care a ajuns sa nu mai poata primi decat cazurile grave. In schimb, sectia este asaltata de cazuri sociale. Ultimul pacient care a fost operat si pe care nu-l ia nimeni acasa se numeste Alexandru Bobouteanu si este din Botosani. Barbatului i-au fost amputate ambele picioare dupa ce a fost gasit degerat. El nu are unde sa locuiasca si a ramas singur, toate rudele sale decedand pe parcursul ultimilor ani. De 20 de ani munceste si traieste in judetul Constanta. El a declarat ca ultimul loc de munca l-a avut la o stana de oi din Basarabi. Cu lacrimi in ochi isi aminteste ca afara ningea si era foarte frig. "Mi-au degerat picioarele de la frig", a declarat Alexandru Bobouteanu. Desi patronul la care lucra a chemat ambulanta, cadrele medicale nu i-au mai putut salva picioarele.
seful sectiei Chirurgie, prof. univ. dr. Vasile Sarbu, a declarat ca medicii mai interneaza si bolnavii cronic, insa doar pe baza de programare. "De obicei, avem ocupate toate cele 50 de locuri. Uneori avem pe sectie chiar peste 60 de pacienti internati si trebuie sa ne descurcam", a precizat el.
Bolnavii sunt amputati si trimisi acasa
O alta problema semnalata de dr. Sarbu face referire la faptul ca spitalul nu are o sectie de boli vasculare pentru arteritici, "ceea ce intr-un spital ca al nostru ar trebui sa existe". Medicul spune ca din aceasta cauza sunt nevoiti sa amputeze membrele bolnavilor si apoi ii trimit acasa pentru ca nu au unde sa-i tina. "Avem in medie 15 persoane internate cu boli vasculare. Avem capacitatea de a-i trata din punct de vedere medical, insa ei ar trebui sa aiba spatiul lor, sa putem avea grija de ei asa cum trebuie".
60 de persoane vor sa doneze celule stem
In pofida conditiilor pe care spitalele le pun la dispozitia pacientilor, un numar de 60 de constanteni vor sa doneze celule stem pentru semenii lor aflati in suferinta. Dr. Vasile Sarbu spune ca aceste persoane au fost de acord sa devina donatori voluntari de celule stem. "Donatorii vor fi testati din punct de vedere imunologic si vor fi chemati la donare abia atunci cand se va gasi o persoana compatibila care are nevoie de celule stem", a explicat el. Reamintim ca judetul Constanta face parte din cele opt centre de recrutare si testare primara care functioneaza in cadrul Centrelor Regionale de Transfuzii Sanguine.
Criza si in farmacie…
Si pentru ca este criza sectia duce mereu lipsa de cate ceva: "Acum ne lipseste tifonul. In momentul de fata, avem cantitati foarte mici pentru pansamente".
si Cardiologia duce lipsa de medicamente ieftine. "Avem medicamentele scumpe, dar cele ieftine lipsesc din cauza licitatiilor anevoioase si chiar inexistente" a declarat seful sectiei, dr. Elvira Craiu.