9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile cauta in perioada de criza consultanti de risc

Bancile cauta in perioada de criza consultanti de risc

Cerinte: monitorizarea, verificarea si dez­vol­tarea de modele econo­mice specifice domeniului.

Sectorul bancar este unul dintre cele mai afectate de catre recesiunea care va persista si in 2010. In situatia data, insti­tu­tiile financiare nu au avut alta varianta decat sa-si intareasca o echipa care poate ajuta la minimizarea riscurilor si prevenirea situatiilor problematice.
Apeland fie la recrutarea interna, fie la aducerea de specialisti din afara companiei, dorinta bancilor este eviden­tia­ta in cerintele postului de ana­list de risc, care se cer a fi vaste si, implicit, restrictive. "Datorita situatiei de pe piata, posturile de analist de risc sunt des in­tal­nite, iar anumite banci cer cel putin cinci ani de experienta", a precizat Cristina Dumitru, trai­ning consultant Von Consulting.

Cunostinte financiare temeinice
Pozitia de analist de risc bancar este un loc de munca pentru spe­cialisti din domeniul financiar. Jobul presupune ca persoana care lucreaza pe un astfel de post sa aiba cunostinte te­mei­nice de afaceri, analitice si informatice. "Jobul presupune eva­luarea riscului de credit asociat unei finantari pentru cli­enti, in functie de mai multe criterii, precum sectorul de activitate in care activeaza, analiza cantitativa si calitativa a clientilor, cat si structura de finantare", a declarat Sorin serban, chief risk officer GE Money.

Pe langa verificarea si au­­­torizarea aplicatiilor de cre­dite, analistul este respon­sabil si de intocmirea graficelor, rapoartelor si calculul indicatorilor specifici departamentului de risc, conform Cristinei Dumitru. Astfel, clientii sunt incadrati pe grupe de risc, in functie de punctajul obtinut si rezultatele statistice ale bancii.

Experienta de minimum doi ani
Candidatul ideal este cel care detine cunostinte in domeniul bancar, orientare catre cifre si analiza, cat si abilitati foarte bune de comunicare. "De cele mai multe ori se lucreaza in echipa, prin urmare, abilitatile de prezentare, comunicare si negociere sunt foarte importante", a adaugat Dumitru.
Pentru a ajunge pe o astfel de pozitie este necesara o experienta de cel putin doi ani in domeniul financiar, pe posturi precum analist de credit.
Mai mult, reprezentantii Raiffeisen Bank apreciaza ca un consultant de risc trebuie sa aiba o diploma universitara in mate­matica, economie, informatica sau statistica, cat si bune cunos­tinte de engleza si MS Office.

Studii universitare recomandate
FACULTATI:
– Finante, Asigurari, Banci si Burse de valori;
– Relatii Economice Internationale;
– Contabilitate si Informatica de Gestiune.

MASTERATE:
– Banci si politici monetare;
– Managementul riscului financiar international;
– Managementul riscului si actuariat.
Sursa: Prof. univ. dr. Ion Stancu, prorector AS

Ce face un consultant de risc
"Un candidat pentru un post de analist de risc trebuie sa aiba multa experienta in domeniul financiar sau in cel al creditarii", recomanda George C., care lucreaza de peste 12 ani in domeniul financiar si de 4 ani in risk ma­nagement. In prezent, ocupa pozitia de consultant de risc intr-o banca comerciala, iar activitatile sale zilnice constau in monitorizarea si controlarea riscului pe fiecare tranzactie sau client, analizarea si estimarea riscului de contrapartida in raport cu celelalte institutii financiare, cat si colaborarea cu toate departamentele, in vederea aprecierii oricarui risc de tranzactionare sau creditare.

"Din datele noastre la acest moment, dife­ren­tele sunt destul de semnificative in ceea ce pri­veste nivelul de sa­la­rizare al unui analist de risc, depinzand de banca, de performanta si de momentul angajarii. Astfel, salariul pentru pozitia de analist bancar – consultant de risc variaza intre 2.000 si 3.000 euro."

Bogdan Florea, General manager Trenkwalder Sobis

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

Italia, locul unde magnatii discreți mor în condiții suspecte: ancheta finalizată în cazul milionarului Petrescu și moartea misterioasă a lui Michael Lynch ridică mai...

Italia a devenit, în mod surprinzător, scena unor tragedii misterioase în care magnații lumii de afaceri dispar în circumstanțe dubioase. Două cazuri recente, ale...

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...
Ultima oră
Pe aceeași temă