La doar opt luni, Jonathan Nunez era beneficiarul unui transplant de ficat care urma sa ii salveze viata. Doctorii au inlocuit o parte din organul copilului cu parte a unui ficat sanatos si datorita acestei operatii Jonathan a dus o viata normala pentru trei ani. Insa, la varsta de patru ani, corpul baiatului a respins transplantul si l-a atacat, distrugandu-l.
Ceea ce ar parea o tragedie este de fapt ceea ce doctorii care l-au operat pe Nunez sperau sa se intample. Ei au oprit tratamentul care bloca imunitatea copilului pentru ca intre timp ficatul baiatului s-a regenerat, iar Nunez nu mai avea nevoie de transplant.
Jonathan Nunez face parte dintre putinii copii din S.U.A care au beneficiat de o operatie de transplant partiala. Acest tip de operatie le ofera candidatilor eligibili avantajul de a duce o viata normala, fara medicamente. In mod normal, pacientii care beneficieaza de un transplant trebuie sa ia medicamente foarte puternice tot restul vietii. Aceste medicamente ajuta corpul sa asimileze transplantul, dar blocheaza imunitatea organismului care este astfel expus la infectii, cancer sau alte probleme de sanatate.
In procedurile de transplant obisnuite, organul afectat este inlocuit cu un altul. In cazul operatiei lui Nunez si a altor copii care au primit transplanturi partiale, medicii inlocuiesc doar partile de organ distruse de boala cu parti sanatoase din ficatul donatorului. Doar la inceput, pacientii primesc medicamente pentru a evita respingerea transplantul de catre organism.
Ficatul are o capacitate extraordinara de regenerare, mai ales in cazul copiiilor. Astfel, in perioada urmatoare dupa operatie, doctorii urmaresc evolutia pacientului si procesul de auto-regenerare a ficatului. Acest proces poate dura un an sau mai mult. In cazul lui Jonathan Nunez a durat trei ani.
Pe masura ce ficatul pacientului se regenereaza, doctorii retrag tratamentul antirespingere a transplantului, iar sistemul imunitar al corpului se reactiveaza si distruge treptat partea din ficat primita de la donator, de care pacientul nu mai are nevoie.
Pacientul poate duce o viata normala in continuare, fara a utiliza zilnic pastile, fara riscuri sau cheltuieli.
"Cred ca trebuie sa promovam aceasta noua procedura", a spus chirurgul lui Jonathan Nunez, doctorul Tomoaki Kato. Acesta este singura modalitate de a elimina medicamentele imunosupresive din viata pacientilor care au primit un transplant.
Numai o parte mica din pacientii inscrisi pe listele de transplant sunt eligibili pentru acest tip de operatie. In S.U.A., anul trecut, mai putin de 100 de pacienti din cei 525 de copii cu varste de pana la 18 ani care au primit un transplant, au beneficiat de aceasta procedura.
Operatie este mai riscanta si dureaza mai mult decat o procedura standard de transplant. Chirurgii avertizeaza ca pacientii trebuie sa fie alesi cu atentie deoarece nu toti pot rezista interventiei chirurgicale.
Aceasta operatie a fost realizata pentru prima data in Europa la inceputul anilor 1990 si mai tarziu in S.U.A. Primele rezultate au fost concludente deoarece nu in toate cazurile ficatul s-a regenerat.
Doctorul Kato explica ca acest lucru prin includerea adultilor pe lista beneficiarilor. "Cheia sunt copii", a afirmat doctorul Kato.
Cei mai buni candidati sunt copiii cu insuficienta hepatica acuta, o stare letala in care ficatul se opreste brusc, de multe ori din motive necunoscute. Cu toate ca celule hepatice ar putea fi in masura sa se regenereze, ficatul nu poate face acest lucru suficient de repede pentru a preveni deteriorarea creierului si moartea de la toxine. Singura modalitatea de a salva viata unui pacient in aceasta stare este sa benefieze de un transplant total sau partial. Transplanturile partiale nu functioneaza in cazul bolilor hepatice cronice care provoaca cicatrizarea organului, deoarece aceasta impiedica procesul de regenerare al ficatului.
Doctorul Tomoaki Kato a realizat transplanturi partiale pe sapte copii, cu varste intre 8 luni (Jonathan Nunez) si 8 ani, la spitalul Jackson Memorial din Statele Unite. Pana in prezent, ficatul s-a regenerat la sase din cei sapte copii, iar ei nu mai necesita pastile de blocare a imunitatii. In patru din cazuri, transplantul a disparut de la sine, iar in doua cazuri, pacientii au avut nevoie de o operatie pentru a elimina ramasitele de transplant, a spus Kato.
Doctorul Alan Langnas de la centrul medical Nebraska a experimentat si el aceasta procedura medicala. In ultimii 15 ani, el a realizat interventii de acest tip pe zece pacienti, majoritatea copii. Nu toate operatiile au fost un succes.
"Succesul operatiei depinde de selectia atenta a candidatilor si de cat de bine si cat de repede se regenereaza ficatul propriu in fiecare caz. Totusi, aceasta operatie este o alteranativa importanta pentru bolnavii care necesita un transplant", a declarat Langnas.
Parerile asupra subiectului sunt insa impartite. Doctorul J. Michael Mills, seful departamentului de transplanturi de la spitalul din Chicago, nu este de acord cu acest tip de operatie. "Aceasta procedura nu a fost un succes deosebit in cele mai multe maini, care au incercat-o", a declarat Mills.
Argumentul doctorului Mills a fost faptul ca durata intervenitiei este aproape dubla fata de o procedura standard de transplant (sase ore), iar in timpul operatiei nu toti pacientii cu insuficienta renala tolereaza cantitatea mare de lichid intravenos. Lichidul poate produce un edem cerebral care ii poate ucide, a explicat Mills.
Doctorul Langnas avut temeri similare. "Uneori, acesti copii sunt atat de bolnavi, incat mai au doar cateva ore sau o zi de a trait", a spus el. "In aceste conditii, nu trebuie sa riscam".
Jonathan Nunez, care locuieste cu familia lui in Miami, s-a imbolnavit brusc la varsta de opt luni. A inceput sa planga mult, nu mai vroia sa manance si vomita des. Intr-o zi s-a ingalbenit la fata, iar stomacul si picioarele i s-au umflat. Diagnosticul a fost insufiecienta hepatica acuta din cauze necunoscute.
La spitalul Jackson Memorial, doctorul Kato le-a sugerat parintilor un transplant partial. Ei au acceptat imediat deoarece era singura sansa ca baiatul sa mai aiba o viata normala, fara sa depinda de medicamente.
Jonathan Nunez a primit un transplant a doua zi dupa ce a fost internat. Operatia a fost dificila, iar in timpul recuperarii copilul a suferit complicatii. A trebuit sa stea trei luni la terapie intensiva, iar dupa doi ani, ficatul baiatului inca nu incepuse sa creasca. Dupa doi ani de la operatie, Doctorul lui Nunez nu ii dadea prea multe sanse de reusita, dar parintii nu si-au pierdut niciodata speranta.
In septembrie anul trecut, ficatul lui Jonathan Nunez a crescut suficient de mult, incat nu a mai avut nevoie de transplant, iar doctorul Kato a oprit tratamentul de blocare a imunitatii copilului. Pana in luna noiembrie, transplantul a disparut din corpul baiatului. Copilul a mai avut de o operatie pentru a elimina si ultimele ramasite din transplant, iar dupa cateva zile, el si familia lui se intorceau acasa.
"La sfarsitul zilei sunt fericita", a declarat mama baiatului. Ficatul lui s-a regenerat si a reusit sa depaseasca toate complicatii. Copilul meu va duce o viata normala, fara medicamente imunosupresive. Exista speranta pentru orice caz", a mai spus ea.