13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMartisorul - un pretext pentru o poveste

Martisorul – un pretext pentru o poveste

Sarbatorile primaverii, fie ca se numesc Dragobete, 1 martie sau, prin extensie,
8 martie, simbolizeaza renasterea naturii. Dintre ele, continuitate in timp a avut-o tra­ditia de martisor.

Asa cum ne-a spus doamna Paulina Popoiu, directorul Mu­zeului Satului "Dimitrie Gusti", traditia mar­tisorului a renascut in ultima vreme. Prin intermediul ei am aflat si date despre simbolistica martisorului si ce ne pre­ga­teste Muzeul Satului in aceasta perioada. Am aflat astfel ca mar­tisorul nu se poar­ta doar in Romania, ci si in Bulgaria, Serbia, Grecia si Ucraina. Fara a se mai sti de ce snurul trebuie sa fie rosu cu alb, de ce lumina trebuia sa se impleteasca cu viata, romanii nu uita ca la 1 martie trebuie sa ofere celor dragi acest simbol al prima­verii triumfatoare. La romani, martisorul este un simbol solar cu multiple virtuti protectoare asupra vietii. In egala masura, el are si un caracter lunar – luna este un astru ce guverneaza femininul -, fiind confectionat si pus doar in momentul cand astrul noptii incepe sa creasca si scos in noaptea cu luna plina.

Martisorul, element protector
Martisorul este un simbol stravechi legat de vechile ritualuri de fertilitate si de rena­sterea naturii. Este un simbol magic, un soi de amuleta, care in unele zone se purta toata luna martie, iar in altele se lepada de sarbatoarea celo 40 de muce­nici. Era inteles ca un protector fata de tot ceea ce insemna spirit malefic, boala, un prag de trecut de la iarna la primavara, de la intuneric la lumina. Initial a fost snurul. Candva confectionat din alb si negru – intuneric-lumina, bine-rau -, apoi cel alb cu rosu. Abia dupa aceea a fost banul gaurit de care s-a agatat acest snur. In spiritualitatea populara rosul este o metafora a sangelui, exprimand vitalitate maxima, tinerete, exuberanta si fertilitate. El este capabil sa te "apere de deochi", sa "alunge vrajile" si chiar sa se interpuna ca element protector intre om si soare. Si astazi, aflam de la doamna Paulina Popoiu, in multe sate din Dobrogea sau Muntenia se spune "Cine poarta martisoare nu mai e parlit de soare". In unele zone exista credinta ca martisorul protejeaza impotriva bolilor a caror apa­ritie era corelata cu trecerea de la frig la caldura, aici femeile purtandu-l in jurul salelor. Barbatii, care primesc si ei mar­tisoare – in Ardeal, de exemplu -, il poar­ta la palarie. Daca acum martisorul se poarta in piept, initial el se purta la ma­na. Traditia spune ca atunci cand re­­n­u­n­tam la martisor trebuie sa-l agatam intr-un pom inflorit sau pur si simplu intr-o floare de ghiveci.

Cu sau fara simbolistica, martisorul face parte din viata noastra cotidiana, este un gest frumos – explicatia lui poate sa se constituie ad-hoc in diferite medii -, fara de care poate primavara nu ar mai avea atata farmec.

De unde cumparam martisoare
Haideti sa vedem de unde putem procura martisoarele pentru cei dragi si care sunt targurile sau manifestarile dedicate Martisorului.
La Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" pe 1 martie, de la 10.00 la 18.00, in con­tinu­area sarbatorii de Dra­gobete si in intampinarea zilei de 8 martie – care nu este neaparat traditionala -, are loc reconstituirea zilei in care se confectionau martisoarele de catre fete la claca, ateliere de creatie la care poate participa oricine trece pragul muzeului, dar si o bogata paleta de martisoare confectionate de mesteri populari sau studenti de la facultatile de arte.

La Muzeul Taranului Roman, intre 25 si 28 februarie, intre 10.00 si 18.00 puteti gasi tot ce va pofteste inima de la mosi si babe cu cojoace, zodiacul intors pe fata si pe dos, animalute fantastice, vrajitoare pe matura sau obiecte uzuale reciclate tip handmade: casute, biciclete, fructe, pisici, ochelari, flori, chei, papuci… Oferta de martisoare de la MTR este insotita si de martisoare gastronomice: turta dulce, dulceturi, zacusca, gem de prune, prajiturele, miere si alte bunatati care pot sa adauge un strop de zambet momentului in care oferim martisorul.

La Sala Dalles, pana pe 8 martie, intre 10.00 si 20.00, puteti sa vizitati targul numit "Festivalul Primaverii", unde, ca si la Targul Martisorului de la Palatul Copiilor (25 februarie – 1 martie, intre 10.00 si 21.00), puteti sa cumparati martisorul dorit, dar si alte lucruri frumoase de daruit in aceasta perioada. Si nu uitati: martisorul, fie el traditional, trendy, emo sau catchy, este totodata text si pretext pentru o perpetua reinventare a povestii!

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă