Sarbatorile primaverii, fie ca se numesc Dragobete, 1 martie sau, prin extensie,
8 martie, simbolizeaza renasterea naturii. Dintre ele, continuitate in timp a avut-o traditia de martisor.
Asa cum ne-a spus doamna Paulina Popoiu, directorul Muzeului Satului "Dimitrie Gusti", traditia martisorului a renascut in ultima vreme. Prin intermediul ei am aflat si date despre simbolistica martisorului si ce ne pregateste Muzeul Satului in aceasta perioada. Am aflat astfel ca martisorul nu se poarta doar in Romania, ci si in Bulgaria, Serbia, Grecia si Ucraina. Fara a se mai sti de ce snurul trebuie sa fie rosu cu alb, de ce lumina trebuia sa se impleteasca cu viata, romanii nu uita ca la 1 martie trebuie sa ofere celor dragi acest simbol al primaverii triumfatoare. La romani, martisorul este un simbol solar cu multiple virtuti protectoare asupra vietii. In egala masura, el are si un caracter lunar – luna este un astru ce guverneaza femininul -, fiind confectionat si pus doar in momentul cand astrul noptii incepe sa creasca si scos in noaptea cu luna plina.
Martisorul, element protector
Martisorul este un simbol stravechi legat de vechile ritualuri de fertilitate si de renasterea naturii. Este un simbol magic, un soi de amuleta, care in unele zone se purta toata luna martie, iar in altele se lepada de sarbatoarea celo 40 de mucenici. Era inteles ca un protector fata de tot ceea ce insemna spirit malefic, boala, un prag de trecut de la iarna la primavara, de la intuneric la lumina. Initial a fost snurul. Candva confectionat din alb si negru – intuneric-lumina, bine-rau -, apoi cel alb cu rosu. Abia dupa aceea a fost banul gaurit de care s-a agatat acest snur. In spiritualitatea populara rosul este o metafora a sangelui, exprimand vitalitate maxima, tinerete, exuberanta si fertilitate. El este capabil sa te "apere de deochi", sa "alunge vrajile" si chiar sa se interpuna ca element protector intre om si soare. Si astazi, aflam de la doamna Paulina Popoiu, in multe sate din Dobrogea sau Muntenia se spune "Cine poarta martisoare nu mai e parlit de soare". In unele zone exista credinta ca martisorul protejeaza impotriva bolilor a caror aparitie era corelata cu trecerea de la frig la caldura, aici femeile purtandu-l in jurul salelor. Barbatii, care primesc si ei martisoare – in Ardeal, de exemplu -, il poarta la palarie. Daca acum martisorul se poarta in piept, initial el se purta la mana. Traditia spune ca atunci cand renuntam la martisor trebuie sa-l agatam intr-un pom inflorit sau pur si simplu intr-o floare de ghiveci.
Cu sau fara simbolistica, martisorul face parte din viata noastra cotidiana, este un gest frumos – explicatia lui poate sa se constituie ad-hoc in diferite medii -, fara de care poate primavara nu ar mai avea atata farmec.
De unde cumparam martisoare
Haideti sa vedem de unde putem procura martisoarele pentru cei dragi si care sunt targurile sau manifestarile dedicate Martisorului.
La Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" pe 1 martie, de la 10.00 la 18.00, in continuarea sarbatorii de Dragobete si in intampinarea zilei de 8 martie – care nu este neaparat traditionala -, are loc reconstituirea zilei in care se confectionau martisoarele de catre fete la claca, ateliere de creatie la care poate participa oricine trece pragul muzeului, dar si o bogata paleta de martisoare confectionate de mesteri populari sau studenti de la facultatile de arte.
La Muzeul Taranului Roman, intre 25 si 28 februarie, intre 10.00 si 18.00 puteti gasi tot ce va pofteste inima de la mosi si babe cu cojoace, zodiacul intors pe fata si pe dos, animalute fantastice, vrajitoare pe matura sau obiecte uzuale reciclate tip handmade: casute, biciclete, fructe, pisici, ochelari, flori, chei, papuci… Oferta de martisoare de la MTR este insotita si de martisoare gastronomice: turta dulce, dulceturi, zacusca, gem de prune, prajiturele, miere si alte bunatati care pot sa adauge un strop de zambet momentului in care oferim martisorul.
La Sala Dalles, pana pe 8 martie, intre 10.00 si 20.00, puteti sa vizitati targul numit "Festivalul Primaverii", unde, ca si la Targul Martisorului de la Palatul Copiilor (25 februarie – 1 martie, intre 10.00 si 21.00), puteti sa cumparati martisorul dorit, dar si alte lucruri frumoase de daruit in aceasta perioada. Si nu uitati: martisorul, fie el traditional, trendy, emo sau catchy, este totodata text si pretext pentru o perpetua reinventare a povestii!