15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportPDL: Pensiile impozitate si alocatiile taiate dauneaza imaginii

PDL: Pensiile impozitate si alocatiile taiate dauneaza imaginii

Democrat-liberalii l-au tras de urechi in sedinta conducerii partidului pe ministrul Muncii, Mihai seitan, pentru anuntul surprinzator privind reducerea alocatiilor copiilor. "A fost o neintelegere", s-a aparat ministrul, salvat de gafa mai proaspata a colegului Sebastian Vladescu, care a introdus pentru cateva ore impozitul pe pensiile mici.

Incoerenta mesajelor publice transmise de unii membri ai Cabinetului Boc i-a iritat pe liderii PDL, care se tem ca astfel de "incidente" sunt paguboase pentru imagine. "Daca mai aparem de cateva ori cu chestii din astea, dupa care trebuie sa le retractam, suntem mancati. Pai, ce fel de guvern e asta care nu stie ce face stanga si ce face dreapta? O sa ne impoziteze si pe noi electoratul la vot", au declarat pentru Romania libera surse din conducerea partidului. Potrivit acestora, in sedinta Biroului Permanent de luni, subiectul reducerii alocatiilor pentru copii a fost discutat pe fuga, intrucat Mihai seitan ar fi explicat ca a fost o "neintelegere". Oficial, subiectul a fost inchis printr-o clarificare a vicepresedintelui Gheorghe Flutur: "Pozitia oficiala a PDL este ca alocatia de stat este un drept constitutional al fiecarui copil si sustinem majorarea fiecarei alocatii.

 

A fost o poztie putin fortata a ministrului de resort (Mihai seitan – n.r.). Este bine ca ministrii sa participe la sedintele Biroului Permanent National pentru a vedea care este punctul de vedere al partidului, pentru ca, pana la urma, au sustinerea PDL si trebuie sa respecte acest punct de vedere". In acest fel alocatiile au scapat neatinse. Ministrul seitan a scapat usor datorita faptului ca este membru de partid, dar seful de la Finante – independent politic – urma sa fie mustruluit ieri seara de deputatii PDL, care il aveau ca invitat la grupul din Parlament la ora inchiderii editiei. "Sunt foarte curios sa vad ce explicatii are. Noi nu am discutat niciodata despre impozitarea pensiilor. Niciodata. Sper ca a fost doar o problema de exprimare", ne-a declarat deputatul PDL Alin Trasculescu. De altfel, ideea lui Vladescu, retractata in aceeasi zi, nu a fost discutata nici in sedintele de guvern.

 

Cel putin asa sustine premierul Emil Boc: "Nu am discutat in Guvern si nici nu vom discuta despre impozitarea pensiilor. Nu se pune aceasta problema. Ministrul Vladescu a analizat ideea din perspectiva unei filozofii fiscale pe care nu am discutat-o pana acum". seful Finantelor declarase intr-un interviu pentru money.ro ca va lansa ideea unei dezbateri pe tema impozitarii pensiilor. "Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de-aia functioneaza statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii", afirmase Vladescu inainte sa retracteze. Oricum, la aceasta ora doar pensiile de pana la 1.000 de lei sunt scutite de impozit.

 

Pentru cele care depasesc aceasta suma se retin contributia pentru Sanatate, de 5,5%, si impozitul unic, de 16%. Aceiasi doi ministri au fost avertizati luna trecuta de catre premier pentru mesajele transmise privind concedierea a 100.000 de persoane din sistemul bugetar.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă