» Primariile din Petrila si Uricani sunt bune de plata, dupa ce Curtea de Conturi a stabilit ca au acordat sporuri ilegale de miliarde de lei vechi. Primarii au reactionat diferit la decizia Curtii de Conturi, care a stabilit ca banii trebuie returnati. La Uricani, edilul s-a indreptat impotriva angajatilor ca sa le ia sporurile inapoi. La Petrila, in schimb, chiar Curtea de Conturi va fi actionata in instanta.
In urma unui control efectuat la Primaria Petrila, reprezentantii Curtii de Conturi au stabilit ca in 2009 primarul a acordat sporuri si prime ilegale in valoare de 1,2 milioane de lei pentru mai multi angajati. Raportul, deosebit de stufos, indica faptul ca sumele ce ar trebui returnate sunt cuprinse intre cateva zeci de milioane de lei vechi si aproape 200 de milioane de lei vechi. Chiar si asa insa, reprezentantii primariei contesta raportul Curtii de Conturi si anunta ca vor actiona Curtea in judecata, pentru ca primarul nu ar fi incalcat prevederile legale. "Intr-adevar, a fost un control al Curtii de Conturi, care a stabilit ca s-au acordat unele sporuri ilegal, dar ii vom actiona in judecata, pentru ca noi consideram ca s-au respectat dispozitiile legale", au precizat reprezentantii Primariei Petrila. Acestia spun ca sporurile sunt prevazute in contractul colectiv de munca, care au fost stabilite in baza legilor in vigoare. Principalul spor pe care Curtea de Conturi l-a avut in vedere este cel "de dispozitiv", care are o valoare de 25 la suta din salariu si care a fost acordat in baza Ordinului 496/ 2003 al fostului ministru de Interne Ioan Rus, care a fost, ulterior, extins pentru toti functionarii publici. Reprezentantii Primariei Petrila au explicat ca acest spor de dispozitiv presupune ca functionarii sa fie pregatiti in orice moment sa intervina pentru rezolvarea problemelor cu caracter de urgenta. Numai ca acest ordin nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial, asa ca reprezentantii Curtii de Conturi sunt de parere ca sporul nu a fost acordat legal.
In aceeasi situatie este si Primaria Uricani, unde sumele care trebuie returnate sunt de 130.442 lei. In acest caz, Curtea de Conturi s-a indreptat deja impotriva conducerii administratiei locale pentru recuperarea acestor bani de care au beneficiat angajati ai administratiei publice locale sub forma de sporuri sau de prime. La randul lui, primarul orasului, Danut Buhaescu, si-a dat in judecata propriii angajati, carora el le-a stabilit sporurile, dar a precizat ca toate sporurile si primele acordate au fost aprobate de juristii administratiei publice locale si ca aveau baza legala. Dosarul 428/97/2010 a fost inregistrat pe rolul instantei e data de 1 februarie 2010, iar primul termen a fost stabilit pentru luna martie, dar ulterior edilul a retras cauza de pe rol, pe motiv ca unii dintre angajati au inceput deja sa plateasca sumele pe care Curtea de Conturi a considerat ca le-au incasat ilegal.