Rujul nu este inventia secolului XX. Inca din cele mai vechi timpuri, frumoasele vremii isi colorau buzele cu diversi pigmenti naturali. Culoarea aprinsa a buzelor a fost considerata dintotdeauna un indiciu al seductiei si al feminitatii. Acum ai la indemana o paleta larga de culori pentru a da farmec buzelor tale.
Hidratant sau long lasting?
Sa alegi un ruj, dintr-o gama atat de variata, nu este deloc usor. La prima vedere, ai fi tentata sa crezi ca primul criteriu de luat in calcul este culoarea. Insa, mai importante decat culoarea sunt calitatile pe care le ofera produsul de machiaj. Exista doua mari categorii de rujuri: hidratante si rezistente (long-lasting sau anti-transfer). Cand petreci ore indelungate la birou, sau ai o intalnire importanta, care tine mai multe ore, rujul rezistent este cea mai indicata alegere. Conform rezultatelor garantate de laboratoarele cosmetice, un ruj hidratant se poate mentine pe buze pana la trei ore.
Mat sau sidefat?
Dupa ce te-ai hotarat ce tip de produs te avantajeaza, poti trece la alegerea culorii. Un principiu demn de luat in calcul pentru a te decide asupra culorii, este forma buzelor. Daca natura te-a inzestrat cu buze mari si voluminoase, nu ezita si pune-le in valoare alegand o nuanta intensa de ruj. In cazul in care ai impresia ca buzele tale au un volum exagerat, mergi pe principiul 'ce nu poti ascunde, scoate in evidenta'. Foloseste un ruj inchis la culoare, cu o textura mata. Ca si culoare, ai de ales intre maro roscat, visiniu sau chiar rosu daca iti plac provocarile. Buzele vor parea mai mici si vei obtine un efect interesant. Cand natura nu te-a inzestrat cu buze generoase, te salveaza rujurile deschise la culoare si cat mai transparente. Prin reflexia luminii, microparticulele de sidef introduse in textura rujului vor face ca buzele tale sa para mai voluminoase. Daca nu ai inceput sa te machiezi de mult si vrei un ruj cu care sa mergi la sigur, glossul transparent este alegerea optima.
Cum scapam de buzele uscate
Conditia esentiala pentru ca orice ruj sa arate bine sunt buzele intr-o perfecta stare de hidratare. Spre deosebire de piele, care beneficiaza de diverse sisteme de aparare impotriva factorilor de mediu (secretia de melanina contra razelor UV, ph-ul acid impotriva bacteriilor, sebumul care previne deshidratarea etc.), buzele sunt o portiune a pielii total lipsita de aparare. Problemele apar mai ales iarna, cand, din cauza frigului, buzele se usuca, se inflameaza si uneori se fisureaza, incepand sa se descuameze. Atunci cand buzele se exfolieaza intens, in niciun caz nu e bine sa incerci sa rezolvi problema printr-o rupere fortata a cojilor. Nu vei reusi decat sa-ti accentuezi si mai tare problema. De cele mai multe ori ruperea cojilor se poate solda cu mici rani. Foarte eficient in privinta buzelor uscate s-a dovedit a fi peelingul cu miere. Tot ce ai de facut este sa-ti aplici pe buzele uscate miere de albine. Asteapta 5 minute, timp in care pielea buzelor incepe sa se inmoaie. Dupa ce s-a scurs timpul necesar, iti poti curata buzele de crustele inestetice periindu-le cu o periuta de dinti. Vei obtine niste buze netede si perfect curatate. Cand buzele sunt foarte uscate, pe langa un stick tratament din farmacii, cel mai bine este sa folosesti un gloss de buze transparent. Acest gen de produs contine, de obicei, uleiuri hidratante, iar lipsa pigmentilor colorati nu va accentua si mai tare aspectul buzelor descuamate.
Ponturi pentru machiajul buzelor
Pentru a mari volumul buzelor, numeroase trucuri de machiaj iti stau la dispozitie. Daca ai optat pentru o culoare naturala, poti exagera conturul buzelor folosind un creion de buze foarte deschis la culoare. Un truc mai subtil este sa aplici un fond de ten mai deschis cu un ton, in jurul buzelor. Poti sa-ti dai cu putin fond de ten si pe buze, iar creionul va aluneca mult mai usor. Daca vrei sa creezi un efect mai sofisticat, poti combina doua nuante de ruj aplicand in centrul buzelor un ruj foarte deschis si sidefat.
Greseli de evitat
De multe ori rujul nu rezista pe buze nu neaparat pentru ca nu este de calitate, ci pentru ca nu este corect folosit. Dupa ce te-ai dat cu ruj, evita sa-ti unesti buzele pentru a-l uniformiza. Nu vei face altceva decat sa-i distrugi rezistenta in timp. Rujurile, in special cele long-lasting, au in componenta lor niste uleiuri volatile care au nevoie de un interval de doua minute ca sa se evapore, fixand astfel culoarea la suparafata buzelor ca o pelicula. Este tentant sa combini mai multe rujuri, insa daca vrei ca noua culoare sa si reziste, combina rujuri din aceeasi gama de produse. Daca ai optat pentru un ruj rezistent si creionul contur trebuie sa fie din aceeasi gama, daca nu vrei sa ti se intinda rujul.
Articole de Iulia Roman, preluat de pe www.121.ro
Copyright www.121.ro