21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialAndi Vilara & Co, in direct de la Vancouver

Andi Vilara & Co, in direct de la Vancouver

„Calitatea comenta­riului celui de la microfon depinde în pri­mul rând de pasiu­nea și cunoștințele pe care le are pentru disciplina res­pectivă. Este nevoie însă și de aptitudini speciale pentru discipline ale căror comple­xitate, viteză de derulare și cantitate mare de informații care trebuie procesate reclamă o concentra­re intensă, un debit ver­bal ridicat și un con­sum psihic deo­sebit. “

Andi Vilara, redactorul-șef al Redacției Emisiuni și Transmisiuni din cadrul Departamentului Sport al TVR, a debutat pe post de comentator al sporturilor de iarnă  în 1990, cu ocazia Campionatelor Mondiale de hochei pe gheață, de la Budapesta, la care a participat și naționala României. De atunci a comentat la cinci ediții ale Jo­curilor Olimpice de Vară și tot cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, 18 ediții ale Mondialelor, 13 ediții ale Europenelor de atletism și 15 ediții ale Campionatelor Mondiale de hochei pe gheață. La Vancouver, Andi Vilara va comenta ceremoniile de deschidere și de închidere și meciurile de hochei pe gheață.

Pe ce criterii au fost selecționați cei care vor face deplasarea la Jocurilor Olimpice de Iarnă 2010?
Andi Vilara: Comentatorii pentru Vancouver au fost aleși în funcție de experiență și de preferințe, astfel încât să poată fi acoperite toate necesitățile editoriale și de program ale TVR.

Care este considerat, de telespectatori, cel mai popular sport de iarnă la noi?
A.V.: Din punctul de vedere al audien­țelor generale, patinajul artistic este cel mai urmărit sport de iarnă din România. Bărbații preferă însă hocheiul pe gheață, iar foarte mulți tineri urmăresc cu plă­cere disciplinele mai noi – snowboard și schi acrobatic. De asemenea, săriturile cu schiurile, schiul alpin și biatlonul suscită un interes mare.

Se poate spune despre vreunul dintre sporturile de iarnă că este cel mai greu de comentat?
A.V.: Cred că fiecare sport are gradul său de dificultate. Calitatea comentariului depinde însă de pasiunea pentru disciplina respectivă a celui care se află la microfon. Cu cât redactorul o cunoaște mai bine și cu cât o îndrăgește mai mult, cu atât comentariul poate fi mai interesant. Sigur, există discipline ale căror complexitate, viteză de derulare și cantitate mare de informații care trebuie procesate reclamă o concentrare intensă, un debit verbal ridicat și un consum psihic deosebit. Mă gândesc în primul rând la hochei pe gheață și la biatlon. În linii mari, însă, dacă se pricep bine la disciplinele pe care le comentează și sunt documentați ca la carte, redactorilor de specialitate ar trebui să li se pară ușor de comentat orice sport.

Cum e să  comentezi întrecerile olimpice de iarnă, în comparație cu cele de vară?
A.V.: Din punctul de vedere al ziaristului profesionist, apreciez că, în afară de temperaturile exterioare, nu sunt diferențe în abordarea unui asemenea eveniment. Emoțiile concurenților, ale publicului și nu în ultimul rând ale comentatorilor sunt la fel de mari. Mai mult, nici la Jocurile Olimpice de Vară nu transmitem doar sporturi foarte populare în țara noastră. Aș spune chiar că la transmiterea Jocurilor Olimpice de Iarnă există o provocare în plus, materializată în misiunea comentatorilor de a explica publicului larg, mai puțin inițiat în unele dintre sporturile olimpice de iarnă, ceea ce se vede mai rar la TVR.

Cu ce lucruri deosebite se prezintă Vancouver?
A.V.: Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice de Iarnă, întrecerile vor fi găzduite de un oraș situat la nivelul mării. Totodată, Vancouver are cea mai ridicată temperatură medie multianuală în luna februarie dintre toate orașele care au organizat până acum jocurile hibernale. Tot la capitolul premiere poate fi încadrat faptul că meciurile masculine și feminine de hochei se vor desfășura pe arene cu dimensiunile specifice NHL, iar Vancouver este prima gazdă a jocurilor de iarnă în care există un club din NHL (Canucks).

De aici și solicitările imense pentru turneul de hochei. În februarie 2009, cu un an înainte de startul competițiilor olimpice, cu prilejul unei șe­dințe a televiziunilor care vor transmite întrecerile de la Vancouver, ni s-a spus că la momentul respectiv existau cereri ferme pentru peste 170.000 de bilete pentru finala turneului olimpic de hochei! Chiar a fost formulată propu­nerea ca finala să se desfășoare după modelul Cupei Stanley, adică cel mai bun din șapte meciuri, lucru respins însă de CIO.  De asemenea, în premieră, festi­vitățile de deschidere și de închidere se vor desfășura într-o sală, e drept, una uriașă.

TVR, unica televiziune care transmite JO de Iarnă din 2010
În calitate de membră a EBU (European Broadcasting Union), unicul for care în numele membrilor î[i negociază cu Comitetul Internațional Olimpic drepturile de televizare, TVR este unica televiziune națională care va transmite în România întrecerile din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă ce vor începe mâine la Vancouver, în Canada. Astfel, pe parcursul a două săptămâni și jumătate, posturile TVR 1, TVR 2, dar și TVR HD vor transmite zilnic competițiile olimpice, atât în direct, noaptea, cât și înregistrat, în timpul zilei. Opt redactori sportivi vor comenta de la fața locului cele 15 discipline olimpice – Alina Alexoi (patinaj artistic și biatlon), Vlad Arhire (biatlon și schi fond), Monica Bucur (schi alpin și schi fond), Dragoș Cojocaru (bob, sanie și skeleton), Sorin Hobana (sări­turi cu schiurile,  schi acrobatic, combinata nordică, snowboard, patinaj viteză, curling, festivitățile de deschidere și de închidere), Emil Hossu-Longin (hochei), Cristian Mândru (schi alpin, schi acrobatic, short track) și Andi Vilara  (hochei, festivitățile de deschidere și de închidere), iar foștii sportivi de performanță Marius Negrea și Zsolt Csergo îi vor seconda pe comentatorii de la patinaj, respectiv hochei.

Cele mai citite

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă